NavMenu

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH - Moramo stati u kraj uvozničkim lobijima

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 20.01.2020. 09:51
Komentari
Podeli
Staša Košarac (Foto: YouTube/screenshot)Staša Košarac
Moj osnovni cilj na poziciji ministra je unapređenje i zaštita domaće proizvodnje i konkurentnosti. Ne mislim da vodim protekcionističku niti ikakvu politiku taksi u 21. vijeku, već samo želim da osiguram da su naši proizvodi u trgovini sa inostranstvom tretirani na isti način na koji mi tretiramo uvozne proizvode, kaže novi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

- Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda takođe lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima. Mi jesmo i ostaćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda - ističe Košarac u intervjuu za Glas Srpske.

Šta će vam biti prioriteti u radu i na čemu ćete insistirati?

- Na spoljnom planu prioritet je završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, gdje se nadam da ćemo konačno postati punopravan član. Zatim tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020, otvaranje predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Moj stav je tu jasan - Hrvatska nam je susjed i trgovinski partner, želimo najbolje moguće odnose, ali treba da vodimo dijalog i da iskoristimo sve mehanizme, ukoliko dijalog ne uspije, da zaštitimo interese naših ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze. Vjerujem da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama.

Koje su slabosti u radu ministarstva na čijem ste čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije?

- Na slabosti gledam kao na izazove koje treba prevazići. Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet ministarstva da sarađuje sa entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Savjeta ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu.

Već odavno domaća privreda vapi za zaštitom domaće proizvodnje. Da li imate u planu na koji način je zaštititi da domaće tržište ne bi bilo preplavljeno lošom robom iz uvoza i da bi se zaštitila domaća proizvodnja?

- Podrška domaćim proizvođačima mi je prioritet. Tu ćemo preduzeti set mjera, a već smo krenuli sa nekim od njih. Recimo, Savjet ministara je već opredijelio sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina. Dalje, u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno ćemo se založiti da se sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla uklone. Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu.

Šta u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa namjeravate preduzeti da bi saradnja ministarstva bila bolja sa nadležnim entitetskim ministarstvima?

- To je korak u dobrom pravcu i ide u prilog onome što sam već spomenuo. Računam na saradnju svih sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruisanje bilo štetno za privredu i građane, kako Republike Srpske, tako i FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.