Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 16.01.2020.| 10:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla - Planiramo investicije veće od 4 mil KM i povećanje proizvodnje za 20%

Fahrudin Salihović
Fahrudin Salihović
Pivara Tuzla prošlu godinu je završila sa realizacijom investicija u ukupnom iznosu od 5,6 mil KM, od kojih je veći dio investiran u atomatizaciju proizvodnje dok je 1,8 mil KM uloženo u obnovu voznog parka.

U 2020. godini nastavljaju višemilionske investicije kojima je cilj povećanje proizvodnje od 20%, ali i širenje izvoznog tržišta.

Kako za eKapiju ističe direktor Fahrudin Salihović, potrošači u BiH će uskoro imati priliku da po prvi put probaju novi, do sada neviđeni pivski proizvod, a o čemu se radi ostaće još neko vrijeme poslovna tajna.

Cjelokupno poslovanje kao i sve inovacije koje se uvode u Pivari Tuzla služe jednoj želji i ostvarenju glavnog cilja a to je prema riječima Salihovića, zadržavanje kvaliteta proizvoda i dosljednost tradicionalnom načinu proizvodnje piva.

eKapija: Koje projekte i investicije Pivara Tuzla planira da realizuje u 2020. godini?

- Pivara Tuzla proteklu 2019. godinu je završila uspješno sa realizacijom svih predviđenih projekata i investicija. Najveći dio investicija se odnosio na proizvodne pogone, te jednim dijelom na vozni park. Treba naglasiti da je kompletan iznos planiranih i realizovanih investicija Pivara Tuzla ostvarila iz sopstvenih izvora finansiranja, bez dodatnog kreditnog zaduženja.

Pozitivan trend Pivara Tuzla planira nastaviti i u 2020. godini gdje će glavni fokus i cilj biti na automatizaciji i optimizaciji određenih proizvodnih pogona, te na povećanju kapaciteta proizvodnje. Pivara Tuzla je certifikovana u skladu sa ISO i HACCAP sistemima te je glavni cilj zadržati kvalitet proizvoda, ostati dosljedni tradicionalnom načinu proizvodnje piva još od davne 1884. godine. Planirane i predviđene investicije za 2020. godinu će premašiti iznos od 4 mil KM.

eKapija: Planirate li uvođenje novih prozvoda ili proširenje kapaciteta? Da li je možda na pomolu udruživanje ili saradnja sa regionalnim pivarama?

- Jedna od planiranih investicija za 2020. godinu je rad na proširenju dodatnih kapaciteta proizvodnje sa zamjenom postojećih i nadogradnjom novih fermentora, gdje će kapacitet proizvodnje biti povećan za 20%. Trebamo naglasiti da će kompletnu realizaciju investicije vršiti kompanije iz BiH.

Pivara Tuzla prati svjetske trendove u pivarskoj industriji, te ćemo iskoristiti ovu priliku i najaviti u skorije vrijeme lansiranje novog proizvoda po prvi put viđen na prostorima BiH. Pivara Tuzla ima usku saradnju sa ostalim regionalnim pivarama, gdje svakodnevno razmjenjujemo svoja iskustva. U sklopu VTK BIH egzistira i Udruženje pivara, koji se zajedničkim snagama bori za normalizaciju tržišta, te damping cijena uvoznih lobija i prekomjernog uvoza piva.

eKapija: Koje dodatne aktivnosti će biti u fokusu poslovanja u narednom periodu?

- Pivara Tuzla će nastaviti pozitivan trend rasta koji je ostvarila u proteklih pet godina. I u 2020. godini nastavljamo ulagati u proces proizvodnje, što će nam omogućiti da zadržimo konstantan i stabilan kvalitet proizvoda. Osnovni prodajni cilj je zadržati lidersku poziciju na TK kantonu, te sa svoje dvije poslovne jedinice u Sarajevu i Bihaću biti dostupni svim sadašnjim i budućim konzumentima unutar BiH. Pivara Tuzla planira u 2020. godini nastaviti izvoz i osvajanje novih inostranih tržišta.

Tokom januara je planiran novi izvoz za američko tržište, te nastavak poslovne saradnje sa našim distributerima u Turskoj i Italiji. Pivara Tuzla kao odgovorna društvena kompanija, kao i u proteklim godina i u ovoj godini će podržati veliki broj kulturnih, društvenih, sportskih manifestacija širom BiH.

eKapija: Gdje vidite dodatni prostor za unapređenje poslovanja i širenje tržišta?

- Osnovni uslov za otvaranje novih tržišta je kvalitet, a Pivara Tuzla svake godine proširuje svoje tržište čime potvrđujemo i ovaj uslov. Kao lider u proizvodnji piva od domaćih proizvođača u BiH, Pivara značajno doprinosi privrednom razvoju naše zemlje te utiče na promociju kvaliteta domaćeg proizvoda kako na prostoru BiH, tako i na nova tržišta EU i Amerike. Uz kontinuiran i kvalitetan proizvod Pivara Tuzla planira za 2020. godinu ući i na nova inozemna tržišta te zasigurno doprinijeti rastu privrede BiH. Proteklih pet godina PivaraTuzla ima ekspanziju kada je u pitanju prodaja. U fokusu, kao i u proteklih godina će biti tržište BiH.

(Foto: Kirill Z/shutterstock.com)
eKapija: Koliko ste zadovoljni prošlogodišnjim poslovnim rezultatom?

- Iako je iza nas jedna jako turbulentna godina, od odlaska mladih ljudi u inozemstvo, do raznih političko-ekonomskih neprilika, nelojalne konkurencije, uvoznih lobija, Pivara Tuzla je ipak uspjela ostvariti i realizovati sve svoje zacrtane ciljeve. Prvenstveno bismo istakli realizaciju investicija u ukupnom iznosu od 5,6 mil KM. U proces proizvodnje je investirano 3,8 mil KM, gdje smo sa automatizacijom olakšali posao našim uposlenicima u proizvodnji, a ujedno zadržali kvalitet i kontrolu proizvoda. Ostatak investicije se odnosi na vozni park u vrijednosti od 1,8 mil KM, gdje smo kao društveno odgovorna kompanija smanjili emisiju zagađenja zraka, a istovremeno postali dostupniji našim kupcima.

Pivara Tuzla je u 2019. godini uspjela učvrstiti lidersku poziciju na TK kantonu, te je ostvarila izvoz na nova inostrana tržišta. Dobitnici smo i prestižnih nagrada od kojih bi izdvojili nagradu trgovaca "Must have" 2020 proizvod Tuzlanski pilsner, menadžer i kompanija 2019. godine, što nam daje za pravo da se svrstamo u sami vrh pivarske industrije kako u BiH tako i u regionu.

eKapija: Prema vašem mišljenju, koji trendovi će obilježiti tržište piva u 2020. godini?

- Kao što možemo vidjeti da je trend posljednje tri godine u svijetu rast craft pivara, taj scenario će se nastaviti i u 2020. godini. Istinski znalci piva i prave pivopije sve više bježe od "high gravity" piva, jer je upravo većina uvoznih piva zasnovana na ovom procesu proizvodnje. Pivara Tuzla će ostati dosljednja svom tradicionalnom načinu proizvodnje i jedna je od rijetkih na ovim prostorima. U 2020. godini možemo očekivati i hiperregionalizaciju tržišta što će omogućiti i rast lokalnih pivara. Rastom turizma će doprinjeti i rast HORECA kanala te dodatnom konzumacijom piva. Bitan događaj koji će obilježiti 2020. godinu je i Evropsko prvenstvo u nogometu gdje možemo reći da se tradicionalno uz utakmice konzumira pivo. Iskoristili bi smo ovu priliku i zahvalili se svim našim potrošačima te zaželjili uspješnu Novu godinu!

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE