NavMenu

Krisztian Posa, ambasador Mađarske u BiH - Očekujem sve brojnija mađarska ulaganja

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.12.2019. 11:03
Komentari
Podeli
Krisztián PósaKrisztián Pósa
Mađarska će naredne godine biti zemlja partner jednog od najzačajnijih privrednih dešavanja u BiH, Gospodarskog sajma u Mostaru. Prema riječima ambasadora Mađarske u BiH, Krisztián Pósa, to će biti odlična prilika da se mađarske kompanije predstave privrednicima u BiH, ali i da se prezentuju bogata mađarska kulturna, grastronomska i turistička ponuda.

Pósa za eKapiju navodi kako međusobna trgovinska razmjena svake godine bilježi porast, s tim da Mađarska u tom odnosu ostvaruje značajan suficit.

Dodaje da postoji velika zainteresovanost mađarskih kompanija za pokretanje poslovanja u BiH, a da je u toku i javni poziv mađarske Agencije za promociju izvoza, koja tamošnjim privrednicima nudi grantove za investicije u BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Ambasador Mađarske u intervjuu za eKapiju poziva i predstavnike kompanija u BiH da im se obrate ukoliko su zainteresovani da uspostave poslovnu saradnju sa mađarskim firmama.

- Vrlo rado ćemo im pomoći u pronalaženju adekvatnog partnera u Mađarskoj.

eKapija: Kako ocjenjujete trenutno stanje ekonomskih i političkih odnosa naše dvije zemlje?

- Mogu slobodno reći da su odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima odlični, što dokazuju i učestali sastanci naših državnika. U našoj bilateralnoj saradnji ne postoji niti jedno otvoreno pitanje, a također želim naglasiti da za nas BiH nije samo strateški partner, već istinski prijatelj. Mađarska dosljedno pruža podršku ubrzanju procesa evropskih integracija BiH i cjelokupne regije, jer nam je izrazito važna politička stabilnost i sigurnost ovog dijela Evrope. Posebno želim naglasiti da je Ambasada Mađarske u Sarajevu od ove godine kontakt-tačka NATO-a za BiH, što je dodatno pridonijelo intenziviranju naših odnosa. Mađarska je trenutno 10. najznačajniji trgovinski partner BiH i naša bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste.

Uvjeren sam da ćemo u skoroj budućnosti biti svjedoci sve brojnijih mađarskih ulaganja u BiH, jer je jedan od strateških ciljeva naše vlade povećanje nivoa investicija mađarskih kompanija u inostranstvu. Pri tome je jedan od prioritetnih tržišta Zapadni Balkan, a upravo je u toku i javni poziv naše Agencije za promociju izvoza, koja mađarskim privrednicima nudi grantove za investicije u BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Razvijanju naših ekonomskih odnosa će zasigurno pridonijeti činjenica da će Mađarska biti zemlja partner 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji se organizira između 31. marta i 4. aprila 2020. godine. Očekujemo veliki broj mađarskih izlagača na sajmu, a također planiramo i organizaciju poslovnog foruma i tzv. B2B susreta sa kompanijama iz BiH, jer smo uvjereni da su direktni sastanci privrednika najučinkovitije sredstvo za razvijanje biznisa.

eKapija: Koliki je, prema vašim podacima, nivo robne razmjene između Mađarske i BiH i u kojim oblastima kompanije iz naših zemalja bi mogle da uspostave veću saradnju?

- Prema našim službenim statističkim podacima, vrijednost bilateralne robne razmjene između Mađarske i BiH je u 2018. godini iznosila 508 mil EUR, što predstavlja rast od 6,2% u odnosu na 2017. godinu. Mađarska redovito ostvaruje suficit u trgovini sa BiH, tako je izvoz robe iz naše države u BiH prošle godine imao vrijednost od 345,2 mil EUR, dok je naš uvoz iz BiH iznosio 162,8 mil EUR. Tendencija rasta robne razmjene je nastavljena i ove godine, pa je u periodu januar-septembar zabilježen rast od 2,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Pri tome je rast mađarskog izvoza porastao 12,1%, dok je naš uvoz iz BiH smanjen za 16,8%.

Najveće šanse za razvijanje naše privredne i trgovinske saradnje vidim u oblastima energetike, zaštite životne sredine, poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno u građevinskoj industriji i turizmu. Kako BiH raspolaže sa odličnim uslovima za projekte obnovljivih izvora energije, prije svega mislim na hidro, vjetro i solarne elektrane, mađarske i bh. firme bi sigurno mogle uspješno sarađivati u ovoj oblasti. Međutim sektor energetike pruža dobre mogućnosti za razvijanje naše saradnje i na poljima kao što su energetska efikasnost, tržište električne energije, gasifikacija i biomasa.

Što se zaštite životne sredine tiče, BiH će u procesu EU integracija trebati zadovoljiti vrlo stroge ekološke standarde, a mađarske firme su spremne da svoje iskustvo koje su stekle u pretpristupnom periodu podjele sa partnerima u BiH. Dobre mogućnosti za produbljivanje saradnje pruža i građevinska industrija, pogotovo ako uzmemo u obzir planirane razvojne projekte u oblasti prometne i energetske infrastrukture. Nikako ne smijemo zaboraviti niti turizam, koji predstavlja veoma važnu industrijsku granu za obje države.

eKapija: Koliko vam se često mađarski privrednici obraćaju za savjet o tome kako da dođu do tržišta BiH i kako predstavljate BiH potencijalnim investitorima?

- Slobodno mogu reći da nam se svakodnevno obraćaju mađarske firme i traže različite informacije o BiH, a pri tome se najčešći upiti odnose na pokretanje poslovanja u BiH. Vašu državu mađarskim kompanijama pokušavamo predstaviti na realan način, u svakom slučaju ističemo prednosti ulaganja u BiH i poslovne mogućnosti. Koristim priliku da pozovem i predstavnike kompanija u BiH da se slobodno obrate Ambasadi Mađarske ukoliko su zainteresirani za uspostavu poslovne saradnje sa mađarskim firmama. Vrlo rado ćemo im pomoći u pronalaženju adekvatnog partnera u Mađarskoj.

eKapija: Koji faktori su posebno važni mađarskim investitorima kada traže partnerske kompanije ili zemlje za ulaganje?

- Mađarske firme se po tome ne razlikuju puno od drugih stranih investitora. Budimo iskreni, cilj svake kompanije je da ostvari profit, odnosno da rizik ulaganja bude što manji. Iz tog aspekta je vrlo bitan siguran i predvidiv poslovni ambijent, ali su također važni i brojni drugi faktori, kao što su na primjer politička stabilnost, bankarski sistem, kvalificirana radna snaga, poreski sistem, pravna sigurnost, zakon o radu, platna disciplina i infrastrukturna povezanost.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
eKapija: Šta se najviše uvozi iz Mađarske u BiH, a šta izvozi iz BiH u Mađarsku?

- Sa zadovoljstvom mogu reći da u našem izvozu prevladavaju proizvodi sa velikom dodatnom vrijednošću, kao što su mašine, električni aparati i prometna vozila. Takođe, značajan dio zauzimaju žitarice, odnosno farmaceutski i plastični proizvodi. Prema našoj statistici BiH u Mađarsku izvozi prvenstveno proizvode od aluminija i čelika, aluminijev hidroksid, odnosno obuću.

eKapija: Prema Vašem mišljenju, koje su najveće prednosti BiH po pitanju privlačenja investicija? Koje su naše mane i u kojim oblastima može da se učini napredak?

- Iz aspekta stranih investitora svakako je jedna od najvećih prednosti BiH geografski položaj, što pruža dobru mogućnost da vaša država igra važnu ulogu u odnosima Zapadne Evrope i Zapadnog Balkana. Također je vrlo bitno napomenuti da je BiH potpisnik više bilateralnih i multilateralnih trgovinskih ugovora, što ovdašnjim kompanijama ali i stranim investitorima omogućuje slobodan dostup brojnim tržištima. U nekim industrijskim granama, kao što su auto i metalna industrija, rudarstvo i energetika, BiH ima veliku tradiciju, odnosno obrazovanu radnu snagu.

Među prednosti svakako spada da su porezi na dodanu vrijednost, dobit i dohodak niski, dok zahvaljujući vezanosti marke za evro investitori ne trebaju brinuti o kursnim razlikama. Kod donošenja odluke o ulaganju možda nije presudni faktor, ali bi svakako istaknuo i prirodne ljepote i raznolikosti BiH. Prostor za napredak prvenstveno vidimo u oblastima državne administracije i birokracije, jer brojne procedure zahtijevaju dosta vremena i dodatnih troškova. Takođe, možemo spomenuti i prometnu infrastrukturu, jer investitorima je uvijek bitno da njihovi proizvodi što brže i jednostavnije stignu do odredišta.

eKapija: Mađarska i BiH su 2017. godine potpisale Sporazum o saradnji na području turizma. Kakvi su dosadašnji rezultati ovog sporazuma?

- Prije svega želim naglasiti da postoje dobri uslovi za razvijanje saradnje u oblasti turizma, pogotovo jer Mađarska i BiH nisu izravni konkurenti u privlačenju stranih turista, već je naša turistička ponuda umnogome kompatibilna. Važno je da postoji direktna avionska linija između naša dva glavna grada, zahvaljujući čemu ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima BiH sve češće čujem mađarske riječi i to ne samo u jeku turističke sezone.

Smatram da bi bilo važno da mađarski turisti ne samo proputuju kroz BiH na putu do mora, već da stanu na dan-dva jer vaša država doista ima mnogo toga lijepog za ponuditi. Upravo zato smo sa našim bh. partnerima započeli pripremu jedne prezentacije u Budimpešti, gdje bi mađarskim turističkim djelatnicima bila predstavljena bogata turistička ponuda BiH. Nadam se da ćemo što brže realizirati taj plan, i da će se već sljedeće godine povećati broj mađarskih gostiju u vašoj državi.

eKapija: Kakva je saradnja između naše dvije zemlje u ostalim oblastima, prije svega kulturi i obrazovanju, i na koji način vaša ambasada promoviše Mađarsku u BiH?

- Najvažnije kulturno dešavanje u proteklih nekoliko godina bila je manifestacija "Sedmice mađarske kulture u BiH", koju smo u periodu od 7. februara do 9. maja 2019. godine sa ogromnim uspjehom organizirali u deset različitih gradova BiH. Održano je ukupno 23 programa, među ostalom bili smo počasni gosti Festivala "Sarajevska zima", otvorene su četiri izložbe, održane pozorišne predstave i Dani mađarskog filma, dok su i ljubitelji dobre muzike mogli uživati u nastupima mađarskih umjetnika.

Već sam spomenuo da će 2020. godine Mađarska biti zemlja partner Mostarskog sajma, a taj događaj svakako želimo iskoristiti i za promociju mađarske kulture, gastronomije i turizma. Vezano sa saradnju u oblasti obrazovanja treba posebno naglasiti program Vlade Mađarske pod nazivom "Stipendium Hungaricum", koji nudi odličnu mogućnost da studenti iz BiH steknu stručno znanje na svjetskom nivou u različitim naučnim granama, koje će moći iskoristiti ako se vrate u svoju domovinu ili se zaposle bilo gdje u svijetu. Također studenti koji učestvuju u ovom programu, mogu izgraditi veoma važne kontakte, koji će biti od velikog značaja za produbljivanje odnosa naših država.

Bitno je da Vlada Mađarske snosi gotovo sve troškove studiranja kao što su školarina, smještaj u studentskom domu i zdravstveno osiguranje, a studenti također dobivaju i novčani mjesečni dodatak. U sklopu tog programa učenici iz BiH svake godine imaju na raspolaganju 45 stipendija.

eKapija: Realizaciju kojih projekata u BiH je ove godine pomogla Ambasada Mađarske i koji su planovi za narednu godinu?

- Mađarska kao donator već odavno učestvuje u različitim humanitarnim i razvojnim projektima u Bosni i Hercegovini. Među njima su bili i projekti od simboličnog značaja, kao što su na primjer rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru, odnosno obnova gradske Vijećnice u Sarajevu.

Od projekata koje smo započeli ove godine, svakako želim istaći da smo sa značajnim sredstvima pomogli modernizaciju Doma za studente lošijeg imovinskog stanja u Mostaru (DOMPES), odnosno obnovu Osnovne škole Saburina u Sarajevu, što smo finansirali u okviru saradnje Višegradske četvorke i Japana. Već sada pregovaramo o nekim budućim donacijama, pa mogu potvrditi, da će Mađarska i dalje nastaviti pružati podršku humanitarnim projektima u Bosni i Hercegovini.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Iz ugla ambasadora

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.