Izvor: eKapija+ | Utorak, 26.11.2019.| 07:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stevan Dimitrijević, partner advokatske kancelarije Dimitrijević i partneri - Klijenti moraju osjetiti da su u sigurnim rukama

Stevan Dimitrijević
Dimitrijević i partneri je jedna od vodećih advokatskih kancelarija u Bosni i Hercegovini, čiji je dugogodišnji rad prepoznat od strane zadovoljnih klijenata, ali i od međunarodnih pravnih direktorijuma.

U intervjuu za eKapiju, partner i advokat u Dimitrijević i partneri, Stevan Dimitrijević ističe da u radu uvijek tragaju za savremenijim rješenjima i načinima poslovanja. Dodaje da bi volio da se u narednih pet godina kancelarija razvija i bude mjesto u kojem će se njegovati profesionalizam, znanje i integritet.

Govoreći o sprezi pravosuđa i poslovne klime, Dimitrijević navodi da svaki investitor želi da bude siguran da je njegovo vlasništvo zaštićeno i da se zaključeni ugovori moraju izvršavati, a to može garantovati samo nepristrasan i efikasan sud.

eKapija: Već više od 10 godina bavite se advokaturom i privrednim pravom. U tom periodu vaša kancelarija svrstala se među najbolje u Bosni i Hercegovini. Koliko je izazovno baviti se korporativnim pravom u RS i BiH?

- U svemu što radite je jako bitno da uložite mnogo truda, rada i odgovornosti. Jeste kompleksno, ali je i životno, pa kada čovjek radi pedantno i prati razvijanje prakse, može klijentima pružiti adekvatnu pomoć. Klijenti moraju osjetiti da su u sigurnim rukama dok ih vodite kroz šumu propisa. I to važi za svakog advokata, bilo gdje. Drugim riječima, u tom dijelu kod nas nije mnogo izazovnije nego u drugim zemljama regiona.

eKapija: Dio ste međunarodnih pravnih mreža, sarađujete sa advokatskim kancelarijama iz inostranstva, često zastupate i savjetujete strane kompanije. Šta možemo naučiti od njih i primijeniti u RS/BiH?

- Kroz takav rad bivamo izloženi standardima rada koji se primjenjuju na razvijenim tržištima i uvijek tragamo za savremenijim rješenjima i načinima poslovanja. Onda to sve usvajamo i primjenjujemo kod nas. Na taj način sigurno se utiče na podizanje ukupnog poslovnog i profesionalnog ambijenta.

eKapija: Na nedavno objavljenoj listi o lakoći poslovanja (Doing Business) BiH se našla na nezavidnom 90. mjestu. Da li i na koji način pravosuđe i pravna regulativa može i treba da utiču na kreiranje boljeg poslovnog ambijenta?

- To nisu dobre vijesti. Mnogo faktora utiče na ovo. Propisi se unapređuju, institucije se grade, bolje je nego ranije, ali za veći napredak je definitivno potrebna stabilnija politička klima, sprovođenje zacrtanih politika i naravno vrijeme. Pravosuđe je jedna od grana vlasti. Ono kroz svoju efikasnost i dosljednost, a prevashodno kroz visoki profesionalizam, doprinosi pravnoj sigurnosti i to utiče na predvidljiviji ambijent za svakog investitora, domaćeg ili stranog. Jednostavno, investitor, i to ne samo strani, želi da bude siguran da je njegovo vlasništvo zaštićeno i da se zaključeni ugovori moraju izvršavati, a to mu može garantovati samo nepristrasan i efikasan sud.

eKapija: Ima li u Republici Srpskoj prostora za investiranja, ulaganja i u kojoj oblasti?

- Kako da ne. I u Republici Srpskoj i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Republika Srpska je npr. mjesto sa porezom na dobit od 10%, sa niskim troškovima proizvodnje, sa puno prirodnih resursa i dobrom povezanošću sa EU. Može se i treba investirati i to u mnoge oblasti – od klasičnih, kao što je poljoprivreda, poboljšanje infrastrukture i slično, do novih tehnologija bez kojih danas ne može da funkcioniše niti jedan sistem, kompanija, ni manje, a ni veće. Danas je mnogo zanimanja koja prije desetak godina nisu postojala i ta zanimanja su na listi najtraženijih u svijetu. Kod nas se razvijaju IT sistemi koji se koriste u velikim zemljama. Treba ići u korak sa vremenom i koristiti i prirodni potencijal, ali i znanje koje ljudi u BiH imaju.

eKapija: Vaša advokatska kancelarija dobila je značajno priznanje iz oblasti savjetovanja kod razvoja infrastrukturnih i energetskih objekata. Koliko vam znači ovo priznanje i šta ova vrsta savjetovanja podrazumijeva u praksi?

- Predstavlja priznanje za dugogodišnji trud i rad na nekim od najvećih projekata ove vrste u zemlji. Zato je od velikog značaja za nas. Npr. savjetnici smo na projektima autoputeva već više od deceniju, radimo na projektima koji su u vezi sa proizvodnjom energije, pa je tako Termoelektrana Stanari projekat na kojem smo imali bitnu ulogu lokalnih pravnih savetnika koji su pomogli da se prevaziđu sve stavke koje su bile u vezi sa pravnim pitanjima u projektu. Zajedno sa bankarima, finansijerima i projektnom kompanijom smo uspjeli da nađemo put naprijed u sprovođenju ekstremno kompleksne strukture u kojoj je projekat izveden. Ovime sam odgovorio i na pitanje šta to znači u praksi – znači da u okviru jednog projekta, koji ima obimnu listu pravnih tema, sve te teme znate i možete da obradite, locirate, sprovedete na način kako je projekat zamišljen i dogovoren i da time takvom projektu udahnete pravni život – drugim riječima, da ga pravno oživite. Jer bez toga, kao i bez odgovarajućih finansija, svaki projekat je samo lista želja na papiru.

eKapija: Dimitrijević i partneri ima nekoliko mladih saradnika, šta očekujete i koje vještine treba da posjeduje budući saradnik vaše kancelarije?

- Treba da se trudi i trudi, i onda još malo da se potrudi. Sve ostalo ide uz to i dolazi s vremenom, ali pod uslovom da postoji entuzijazam, volja da se uči i inspirisanost pravom i željom da se sve to usavrši kroz temeljan rad.

eKapija: Koji su planovi za narednu godinu i gdje biste voljeli da vidite Dmitrijević i partnere za pet godina?

- Voljeli bismo da budemo mjesto gdje će rado dolaziti i klijenti i kolege, jedni da dobiju uslugu, drugi da rade. Mjesto u kojem će se njegovati profesionalizam, znanje i integritet. Mjesto koje će biti adresa i za domaće i za strane investitore. Volio bih da kancelarija raste, ali samo onoliko koliko treba – dakle organski, a ne po svaku cijenu, da bude rasadnik znanja i iskustva i da svoje saradnike okuplja oko ovih zajedničkih vrijednosti, na dugi rok, da imamo tim koji je zadovoljan radom u kancelariji i koji je inspirisan, da nastavi da stasava na ovakav način kao i do sada, kroz sazrijevanje svakog od naših saradnika lično i u okviru naše firme.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.