Izvor: eKapija | Nedjelja, 17.11.2019.| 22:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija - Moramo ostati privredni, kulturni i sportski centar

Amer Kapo
Prije pola vijeka, 29. novembra 1969. godine otvoren je Centar Skenderija u Sarajevu, i to premijerom filma Bitka na Neretvi. U to vrijeme predstavljao je jedinstveno arhitektonsko rješenje u SFR Jugoslaviji, a autori, arhitekte Živorad Janković, Halid Muhasinović, Ognjen Malkin dobili su Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko djelo u državi.

Malo poslije otvaranja organizovana je prva sportska manifestacija - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a onda su se decenijama nizale organizacije velikih sportskih takmičenja, kao i sajmova, koncerata, kongresa. Osim što je bila privredni i sportski simbol Sarajeva, već 50 godina zauzima posebno mjesto u srcima Sarajlija.

Sa direktorom Centra Skenderija Amerom Kapom, koji je na ovoj poziciji više od tri godine, razgovarali smo o aktuelnom poslovanju i ostvarenim rezultatima, ali i budućim planovima.

eKapija: Pola vijeka rada Skenderije je dobar povod da se osvrnemo na njen višedecenijski rad i ono što ona znači Sarajlijama. Koja su vaša lična sjećanja i šta vas veže za Skenderiju?

- Prije svega, vežu me sjećanja na mnoga sportska i kulturna dešavanja, a posebno treninzi u ratnom i poslijeratnom periodu u školi fudbala Bubamara.

eKapija: Svima je poznato da prostoru neophodna sanacija i da su potrebna velika ulaganja da joj se vrati nekadašnji sjaj. Postoji li plan Vlade KS i Grada Sarajevo za ovaj prostor?

- U posljednje vrijeme Vlada KS je stavila akcenat na prostor Centra Skenderije, nedavno je održana i panel diskusija pod nazivom "Novi život Skenderije" gdje su bili prisutni mnogi građani, ugledni arhitekti, zakupci itd. Bilo je mnogo prijedloga, tako da očekujemo ubrzo i zaključke sa te panel diskusije kako bi mogli krenuti u njihovu realizaciju.

eKapija: Tokom 2017. bilo je priče da je investicioni fond iz Dubaija zainteresovan za obnovu Skenderije i ulaganje od čak 500 mil KM. Koliko su takve investicije izvjesne i da li su se u međuvremeno javljali novi potencijalni ulagači?

- Zaista ima mnogo upita kada je u pitanju kompleks Skenderija i potencijalne investicije na ovom prostoru, a to interesovanje je bilo jedno od najznačajnijih u posljednje vrijeme. Ono što se mora istaći je da trenutno nema konkretnih prijedloga, bar prema našim saznanjima.

eKapija: Šta je po Vašem mišljenju prioritet u kreiranju nove budućnosti Skenderije? Na čemu biste stavili fokus?

- Prije svega, Skenderija mora da ostane ono što jeste - privredni, kulturni i sportski objekat. Potrebno je izvršiti kompletnu rekonstrukciju i renoviranje objekata u skladu sa današnjim vremenom, te je kao takvu prilagoditi tržištu. Jer, konkurencija je sada puno veća nego kada je bila izgrađena prije pedeset godina.

eKapija: Da li je urbanističkim planiranjem dozvoljeno da se uz Skenderiju grade dodatni prostori radi obogaćivanja sadržaja?

- Da, ali smatram da je potrebno i u tom segmentu izvršiti neku reviziju onoga što je potrebno izgraditi kako bi se zaista postigao cilj, a to je kvalitetna iskorišćenost kompletnog prostora.

eKapija: Kakvi su aktuelni rezultati poslovanja Centra Skenderija? Koji su najvažniji izvori prihoda?

- To je i dalje zakup poslovnih prostora, nakon toga sljedi parking, sajamska djelatnost, itd.

eKapija: Kakva je sada situacija u Privrednom gradu? Kolika je popunjenost?

- Trenutna popunjenost je otprilike 75% i tu je i dalje najveći problem posjeta građana koja nije ni blizu kao nekada. Poslali smo prijedlog Vladi KS da se jedan od prostora iskoristi za otvaranje Centra za plaćanje komunalnih usluga. Smatramo da bi to zaista doprinijelo povratku ljudi u privredni grad, a i građanima bi mnogo olakšalo plaćanje usluga, jer se prostor nalazi u samom centru grada.

eKapija: Šta bi Skenderiji moglo donijeti dodatni prihode?

- Svakako novi projekti, jer je to prilika sa povećanje prihoda pored svih trenutnih koje ostvarujemo.

eKapija: Kakvi su poslovni planovi za naredni period?

- Nastavljamo sa mnogim projektima koji smo do sada radili i uključujemo nove, planiramo takođe i investirati u sam objekat kao i opremu kako bi bili konkurentniji na tržištu.

eKapija: Kako ćete obilježiti 50. rođendan?

- Za 50 godina Centra Skenderija pripremamo bogat program u našoj organizaciji i organizaciji naših partnera. Planirana je centralna manifestacija sa koncertom Harisa Džinovića, koncert grupe S.A.R.S., nastup DJ Mahmuta Orhana i dvije fenomenalne predstave "Kakva ti je žena takav ti je život" i "Dame Biraju". Nakon toga, u decembru planiramo Zimsku čaroliju na Skenderiji, sigurno najljepšu zimski priču u regionu.

Teodora Brnjoš

Fotogalerija
Pedeset godina Skenderije

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.