NavMenu

Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS - Novim nadležnostima unapredićemo ulaganja i jačati izvoz

Izvor: eKapija+ Nedjelja, 17.11.2019. 22:03
Komentari
Podeli
Marinko ĐukićMarinko Đukić
U oktobru je zvanično došlo do preimenovanja i transformacije nekadašnje Republičke agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Razvojnu agenciju Republike Srpske (RARS).

Osim toga, usvojenim izmjenama zakona predviđeno je i proširenje dosadašnjih nadležnosti, budući da je višegodišnja primjena pokazala da pređašnji zakon nije obuhvatio sve stručne i druge poslove koje RARS obavlja ili može da realizuje u praksi.

- U skladu sa ovim izmjenama Agencija, prije svega, treba da izmijeni i prilagodi novu organizacionu strukturu kroz odgovarajuće interne akte. Usvojen je Statut, a u pripremi je i nova sistematizacija radnih mjesta kojom ćemo u okviru postojećih resursa izvršiti određenu preraspodjelu poslova i zadataka. Svakako ćemo ostati fokusirani na sve dosadašnje aktivnosti, ali ćemo polako uvoditi i nove. To se posebno odnosi na podršku u privlačenju i realizaciji ulaganja, promociju i unapređenje izvoza - isiče za eKapiju direktor RARS-a, Marinko Đukić.

Kako navodi, budući da u tom poslu nemaju dovoljno iskustva veoma su im značajne dobre prakse sličnih institucija u okruženju, prije svega kolega iz Razvojne agencije Srbije sa kojima i inače imaju odličnu saradnju.

- Nedavno smo posjetili Razvojnu agenciju Srbije i od kolega dobili mnoštvo korisnih informacija kako na najefikasniji način provoditi ove aktinosti. Mislim da učimo od najboljih, jer Srbija u ovom trenutku ima najviše stranih ulaganja u odnosu na broj stanovnika i veličinu teritorije u svijetu, a takođe su u samom vrhu po ulaganjima u startape. Uz podršku EBRD-a angažovaćemo i konsultanta koji će nam pomoći da uspostavimo standardizovan model za uspješno provođenje procesa pružanja podrške u privlačenju i realizaciji ulaganja. Tu moram naglasiti da ne pravimo razliku između domaćih i stranih investitora. Svi su dobro došli i sve ćemo tretirati na jednak način - pojašnjava nam Đukić.

Dodaje da su u toku aktivnosti na kreiranju portala o poslovnim zonama, kako bi na jednom mjestu imali sve podatke koji su potrebni investitoru.

- Agencija treba da bude servis i donosiocima odluka, da im pružimo relevantne informacije na osnovu kojih se mogu donijeti strateške odluke u ovoj oblasti. Kad dođe investitor, moramo biti potpuno spremni da damo odgovore na sva njegova pitanja i da mu pružimo podršku da svoju investiciju realizuje bez prepreka i nepotrebnog gubljenja vremena i drugih resursa - navodi Đukić.

Izmjenama i dopunama zakona proširene su nadležnosti RARS-a na promociju i unapređivanje izvoza, pružanje podrške u privlačenju i realizaciji ulaganja, podršku razvoju tržišta rizičnog kapitala u RS, vođenje portala o poslovnim zonama RS, unapređivanje konkurentnosti MSP i preduzetništva u cjelini, kao i ostale aktivnosti koje doprinose razvoju privrede.

Uskoro peti poziv za Challenge program i projekat "druga šansa"

Među mnogobrojnim aktivostima koje je RARS realizovao u ovoj godini Đukić posebno izdvaja međunarodni projekat, koji je podržala EU, pomoću kojeg je uspostavljen održiv i efikasan akcelerator program kojim se podržavaju početnici u poslu, odnosno kojim se ubrzava razvoj inovativnih poslovnih ideja i poduhvata.

- Taj program ovih dana realizujemo u Bileći u saradnji sa Opštinom Bileća i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinja. Nakon obuke u Bileći već imamo dogovor za realizaciju novog ciklusa akceleratora u Istočnom Sarajevu najvjerovatnije na proljeće naredne godine, a zainteresovani su i drugi partneri. Naš cilj je da ovu vrstu podrške učinimo dostupnom u svakom dijelu RS.

Krajem oktobra dodijeljeni su certifikati korisnicima iz trećeg javnog poziva za dodjelu grantova iz Challenge fonda. U okviru trećeg poziva, 47 korisnika – privrednih subjekata iz BiH dobiće više od milion evra bespovratnih sredstava za sufinansiranje svojih projekata. U okviru ovog projekta planirano je ukupno pet javnih poziva. Evaluacija prijava na četvrti poziv je u toku, a uskoro će biti raspisan i peti. Sredstva iz ovog fonda namijenjena su stratapima do 10.000 EUR i zrelim preduzećima do 30.000 EUR s tim da moraju obezbijediti i vlastito učešće od minimalno 50%.

Đukić navodi da su zahvaljujući ovom projektu podržali i podržaće oko 150 privrednih subjekata na cijelom području BiH, te da će stvoriti mogućnosti za otvaranje nekoliko stotina novih radnih mjesta i zadržavanje velikog broja postojećih.

- Učešćem u još jednom projektu koji sufinansira EU uspjeli smo otvoriti još jednu temu, a to je pružanje "druge šanse" preduzetnicima koji su doživjeli poslovni neuspjeh a žele ponovo pokušati. Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekat, slično kao što se desilo s akceleratorom, doći do dobrog modela podrške i ovoj kategoriji - ističe on.

U toku je i javni poziv za sufinansiranje konsultantskih usluga kojim žele podržati privrednike da dodatno ojačaju konkurentnost.

- Počeli smo stvarati i temelj za kontinuiranu mentoring podršku za MSP zahvaljujući projektu Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA. Mentoring je usluga kojom se identifikuju ključni problemi u preduzeću i usmjerava menadžment u pravcu njihovog rješavanja, a sve s ciljem da se poboljša razvoj preduzeća - kaže nam Đukić.

On dodaje da je sve traženija obuka za pripremu i provođenje projekta prema metodologiji koju koristi većina međunarodnih donatora.

- Tu obuku provodimo širom RS i ona je prvenstveno namijenjena lokalnim razvojnim agencijama, lokalnim samoupravama, ali i preduzećima, institucijama i svima onima koji žele obezbijediti finansiranje donatora za svoje projekte. Do sada smo organizovali 15 takvih obuka za više od 270 polaznika iz 41 opštine i grada RS. Izuzetno smo zadovoljni rezultatima jer je određeni broj projektnih prijedloga koji je prošao kroz naše radionice dobio finansiranje - pojašnjava Đukić.

Ko želi ima dostupnost informacija i podrške

Kada je riječ o interesu privrednika i njihovim ambicijama da koriste mogućnosti koje domaće i međunarodne institucije nude kroz grantove, pozive i konkurse Đukić kaže da ih određen broj prepoznaje ovaj potencijal, a drugi baš i ne.

- Zaista se trudimo da ih animiramo, da takve informacije proslijedimo do njih i eventualno pružimo tehničku podršku. RARS je prije tri godine uspostavila Preduzetnički portal RS koji obiluje takvim informacijama, a informacije mogu da se pronađu i na našem sajtu. Takođe, kroz bazu Evropske mreže preduzetništva RS spuštaju se direktno preduzećima. Ovih dana navršavaju se tri godine od uspostavljanaja Preduzetničkog portala RS na kojem je zabilježeno 3,2 miliona posjeta i njihov broj konstantno raste. Tu su i lokalne razvojne agencije koje skoro svakodnevno komuniciraju sa privrednicima. Ko zaista želi, više ne može da se pravda time da informacije i podrška nisu dostupni.

RS treba jaču preduzetničku infrastrukturu

Prema mišljenju direktora RARS-a Republika Srpska ima zadovoljavajući administrativni i pravni okvir za pokretanje poslovne aktivnosti.

- Mnoge lokalne zajednice imaju BFC certifikat, odnosno povoljno poslovno okruženje. Izvještaj o stanju u oblasti MSP i preduzetništva u RS za prošlu godinu pokazuje rast broja zaposlenih uz približno isti broj privrednih subjekata kao i u 2017. Imamo značajan broj privrednih subjekata koji vrlo uspješno posluje i na međunarodnom tržištu, a određen broj njih ima i inovativni potencijal. U prilog tome i podatak da da je prošle godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila 71,7%, a u prvih 9 mjeseci ove godine to je 76,2%. Neki sektori bilježe konstantan rast poput drvoprerade, IKT, metalske industrije, ali svakako treba dalje raditi na unapređenju njihove konkurentnosti i inovativnosti. Prostora za napredak ima u svim oblastima, ponajviše u turizmu, energetskom sektoru, proizvodnji i preradi hrane.

Dodaje da ono na čemu još treba raditi je jačanje preduzetničke infrastrukture, razvoj poslovnih zona, dalja izgradnja mreže modernih saobraćajnica, avio saobraćaja jer su to, kako ističe, osnovni preduslovi za ulazak u investiciju.

- S druge strane moramo imati kvalitetne informacije o našim potencijalima i privrednom ambijentu i promovisati ih na pravi način - kaže za eKapiju Đukić.

On ističe da će u narednoj godini nastaviti sa razvijanjem mehanizma podrške privredi i razvoju uopšte, a posebno one koje proističu iz novih nadležnosti koje je Agencija dobila najnovijim zakonskim izmjenama.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.