Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.10.2019.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS - Dijaspora je ogroman potencijal koji nije dovoljno korišćen

Zlatan Klokić
Bez formiranja vlasti na svim nivoima u BiH nema napretka na evropskom putu. Samim tim, preporuke koje je u maju ove godine dala Evropska komisija u svom mišljenju mrtvo su slovo na papiru. Dok se stanje ne promijeni, Savjet EU ne razmatra mišljenje Komisije niti daje svoje ocjene, kaže za eKapiju ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Zlatan Klokić.

Dodaje da je Savjet ministara BiH u tehničkom manadatu nedavno usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji Vlada RS ne prihvata.

Klokić kaže da RS usvaja i sprovodi dokumenta koja su usklađena sa evropskim procesima, kao što su Program ekonomskih reformi i Reformska agenda za period 2019-2022.

On ističe dobre odnose koje RS ostvaruje sa NR Kinom, Ruskom Federacijom i sa Turskom, navodeći da postoji ogroman, do sada nedovoljno korišćen, potencijal saradnje sa dijasporom.

eKapija: Kako biste ocijenili ovu godinu u pogledu napretka RS i BiH ka evropskim integracijama. Šta je učinjeno, a koje su šanse propuštene?

- Kao što je poznato, BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Evropska komisija je dostavila mišljenje o BiH o zahtjevu u članstvo u EU još 29. maja ove godine, i tada je definisala 14 ključnih prioriteta i 115 kratkoročnih zadataka koje BiH treba ispuni da bi dobila status kandidata.

Bitno je naglasiti da Savjet EU na posljednja dva zasjedanja nije razmatrao objavljeno mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, koje su samo primili k znanju, jer jedno od mišljenja i preporuka Komisije jeste da se to ne razmatra dok se ne formira vlast na svim nivoima u BiH. Takođe, Savjet EU je pozvao političke partije u BiH da što prije formiraju Savjet ministara kako bi sproveli sve potrebne reforme. Aktivnosti koje su institucije RS sprovodile u okviru procesa evropskih integracija bile su usmjerene ka dobijanju mišljenja o zahtjevu u članstvo i što na žalost još u potpunosti nije realizovano iako je RS krajem decembra imala formiranu i Narodnu skupštinu i Vladu i krenuli smo dalje u ovaj proces. Počeli smo i definisanje akcionog plana za realizaciju mjera za rješavanje svih ovih prioriteta, međutim Savjet ministara u tehničkom mandatu, je mimo mišljenja Vlade RS, donio odluku o prihvatanju Akcionog plana, koji mi u Vladi RS u ovom trenutku ne prihvatamo.

Kada se gleda stanje u RS onda se gleda stanje u čitavoj BiH i u ovom procesu BiH ne može bez RS, kao što RS ne može bez BiH, s obzirom na to da su te dvije cijeline povezane. Na žalost, dok se ne formira Savjet ministara ne možemo pričati ni o pravom evropskom putu, kao ni o procesima koje prate ovaj put.

eKapija: Kakve poruke dobijate na vašim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice i EU zvaničnicima? Da li je njihov stav pretežno pozitivan ili negativan u konteksu pristupanja EU i ispunjavanju naših obaveza?

- Jedna od stvari koju zvaničnici EU potenciraju jeste to formiranje vlasti. Ono što podržavaju svi evropski zvaničnici jesu dokumenta koja RS usvaja i sprovodi na ovom putu kao što je Program ekonomskih reformi i Reformska agenda za period 2015-2018 i što zahtjeve EU nastojimo da implementiramo. Na sjednici održanoj prije nekih 14 dana usvojili smo dokument o zajedničkoj socijalno-ekonomskoj reformi za period 2019-2022 koji je rađen u pripremi sa Delegacijom EU u Sarajevu i Vladom FBiH i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH. Politika Republike Srpske koja je definisana u ovom dokumentu u potpunosti je usaglašena sa programom rada Vlade RS za period 2019-2022 i sa programom ekonomskih reformi za taj isti period.

Glavni zadatak ove reforme jeste poboljšanje poslovnog ambijenta, kako bi naša privreda bila konkuretna i kako bi RS bila privlačnija za potencijalne investitore.

eKapija: Sa aspekta međunarodne saradnje, koji su to posebno važni odnosi uspostavljeni ove godine?

- U proteklom periodu imali smo jako dobre odnose sa Ambasadom Narodne republike Kine u BiH i zahvaljući kojoj je veliki broj naših službenika otišao na seminare u Kinu gdje su se upoznali sa reformama koje je ova država sprovela na svom razvojnom putu. NR Kina je od zemlje koja je bila veoma siromašna izrasla u jednu od najrazvijenijih ekonomija, sa najvećim stopama rasta i tendencijom da bude prva ekonomija svijeta.

Neke komanije iz Kine su zastupljene u RS i tu su realizovale određene projekte i Vlada RS je potpisala određene sporazume o saradnji kako bi se realizovali novi projekti. Ne bih izostavio ni dobru saradnju sa Ruskom Federacijom, jer naše predstavništvo u ovoj zemlji radi dobar posao na promociji RS. Prošle godine smo otvorili kancelariju pri ovom predstavništvu koje se nalazi u Sankt Petersburgu, a koja doprinosi još boljoj i jačoj saradnji sa Ruskom Federacijom.

Takođe, imamo dobar odnos sa Turskom, s obzirom na to da ova zemlja podržava gradnju autoputa Beograd-Sarajevo i da su neki od izvođača turske kompanije, a da je RS podržala taj projekat budući da dio autoputa prolazi kroz RS.

eKapija: Koliko ste zadovoljni radom predstavništava RS u inostranstvu. U jednom intervjuu ste najavili otvaranje novih u Kini, Italiji i Švajcarskoj?

- Moj odgovor je tom prilikom izvučen iz konteksta. Novinar je postavio slično pitanje kao što ste vi, i bilo je govora da li će RS otvarati nova predstavništva. Rekao sam da će u zavisnosti od interesa Republike Srpske Vlada donositi odluku da li će i u kojim zemljama otvarati predstavništva. Moje lično mišljenje da je, pri kojem ostajem i dalje, da ako se gledaju ekonomski parametri i drugi odnosi u smislu spoljnotrgovinske razmjene, logično da RS razmišlja o otvaranju predstavništva u NR Kini, Italiji i Švajcarskoj imajući u vidu našu trenutnu dijasporu.

Moram istaći da sam zadovoljan radom naših predstavništava koja rade na promociji RS u inostranstvu. Oni u svom kapacitetu rade na institucionalnoj uvezanosti zemalja u kojima djeluju sa institucijama RS i tu smo veoma zadovoljni. Kada govorimo i o privrednoj saradnji, RS ostvaruje sve bolje i bolje pokazatelje kada je u pitanju spoljno-trgovinska razmjena sa zemljama u kojima imamo predstavništva, a i neki od najznačajnijh investitora u RS dolaze upravo iz zemalja u kojima RS ima predstavništva, a jedna od zasluga zašto su odabrali RS za svoju poslovnu destinaciju jeste djelovanje tih predstavništava.

eKapija: Prepoznaje li RS dovoljno potencijal dijaspore i kada možemo očekivati kreiranje strategije za saradnju za dijasporom?

- Kada govorimo o stranim investitorima svjesni smo da trebamo raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta. Vlada RS dokumentima koja donosi i NS RS usvajanjem određenih zakonskih rješenja nastoje da i kreiraju takav ambijent. Otežavajuća okolnost je nestabilna politička situacija kada je BiH u pitanju. Dijaspora je ogroman potencijal koji u prethodnom periodu nije korišten.

U proteklom periodu pokušali smo kroz forume koje smo održavali u Banjaluci, forume dijaspore, da okupimo najznačajnije ljude naše dijaspore i da čujemo njihova mišljenja, šta je to što RS treba da učini da bi bila privlačnija, prije svega za ljude koji su porijeklom iz RS. Definisali smo određene smjernice u kojem pravcu treba da idemo. Očekujemo da će Vlada donijeti uskoro i strategiju razvoja saradnje sa dijasporom koja će obuhvatiti četverogodišnji period. Na samom forumu razgovarali smo o tome, da bi saradnja bila na obostrano zadovoljstvo, potrebno je da bude dvostrana komunikacija. To ranije nije bilo u dovoljnoj mjeri prisutno, ali smo uspjeli da komunikaciju podignemo na viši nivo i nadamo se ćemo je održati i unaprijediti. Jer, bez obzira što su oni porijeklom odavde, svako gleda da ostvari svoj interes. Interes RS jeste da se otvaraju nove fabrike i radna mjesta, a investitora da ostvaruje profit.

eKapija: Koje aktivnosti će biti u fokusu ministarstva u narednoj godini?

- U narednoj godini nastavljamo raditi na evropskim integracijama i građenju još boljih odnosa sa svim zemljama koje vide RS kao potencijalnog partnera. Jedna od najznačajnijih zemlja za nas svakako je Srbija sa kojom imamo potpisan Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama. Moram istaći da odnosi između RS i Srbije nikad nisu bili bolji i pomoć koju RS dobija od strane Srbije nikad nije bila konkretnija. Sve to je, moram naglasiti, zahvaljujući prije svega dvojici čelnih ljudi, gospodinu Vučiću i Dodiku, jer iako je uvijek postojala zainteresovanost Srbije za RS, sada su tu konkretni koraci i djela koje Srbija realizuje u RS.

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.