Izvor: eKapija+ | Utorak, 10.09.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slađan Cvijanović, direktor SiM Impexa - Spremni smo za prodaju rezervnih dijelova za električne automobile

Slađan Cvijanović
Banjalučka kompanija SiM Impex, jedan od vodećih distributera rezervnih dijelova za putnička motorna vozila u BiH, u godini kada proslavlja dvije decenije rada otvara svoju novu poslovnu zgradu, u Poslovnoj zoni Ramići. Time će na jednom mjestu objediniti sve svoje usluge i tržištu ponuditi i edukativni centar za tehničke treninge.

U intervjuu za eKapiju direktor SiM Impex-a Slađan Cvijanović govori o izazovima pozicioniranja na domaćem tržištu, kako su razvijali svoju strategiju i za naredne godine najavljuje razvoj i modernizaciju poslovanja.

eKapija: Ove godine obilježavate 20 godina poslovanja SiM Impexa? Kada se osvrnete unazad kako gledate na razvojni put kompanije i koji su najveći izazovi bili u pozicioniranju na domaćem tržištu?

- Svečanosti i jubileji su prilike kada se trebamo osvrnuti nazad i podsjetiti na sve lijepo što smo doživjeli i ostvarili. Međutim, osvajanje tržišta i razvoj kompanije zahtjevaju mnogo više pogleda naprijed, u daljinu. Ako smo dobri đaci svaki pogled unazad je i opomena da ne ponavljamo iste greške. Osvrćući se na poslovne rezultate, iz današnje perspektive, rekao bih da je tajna našeg poslovanja i uspjeha zasnovana na principima međusobnog povjerenja i uvažavanja, potreba naših kupaca, dobavljača, zaposlenih, društvene zajednice i ostalih poslovnih partnera. Najveći izazov u pozicioniranju na tržištu rezervnih dijelova za automobile je izgradnja povjerenja na relacijiama poslodavac-zaposleni i kompanija-tržište.

eKapija: Kako ste danas pozicionirani na tržištu BiH? Koji su bili kriterijumi za širenje mreže poslovnica širom zemlje?

- SiM Impex je već nekoliko godina jedan od vodećih distributera rezervnih dijelova za putnička motorna vozila u BiH. Simbol smo pouzdanosti, kvaliteta i raznovrsnosti asortimana rezervnih dijelova za automobile i garažno servisnu opremu. Sa mrežom od 31 poslovnicu dostupni smo cjelokupnom tržištu BiH u najkraćem mogućem roku. Blizina našim kupcima bila je osnovni kriterijum za širenje naše poslovne mreže.

eKapija: Koliko je izazovno pratiti trendove u autoindustriji? Šta je ono što stavljate u fokus u strategiji poslovanja?

- Praćenje trendova u autoindustriji za nas je ne samo izazov, nego i strast. Tehnološki napredak i razvoj automobila u proteklih 20 godina, u smislu asistencije koju savremna vozila pružaju vozačima, veće bezbjednosti za vozače, saputnike i pješake, te mnoge druge performanse, dovoljni su da govorimo o jednoj tehnološkoj revoluciji. Zar to nije ono što nas prirodno privlači? Vođeni time, u fokusu našeg poslovanja je neprekidno usavršavanje zaposlenih kako bi na najbolji način i pravovremeno mogli udovoljiti potrebama naših kupaca.

eKapija: Šta je za SiM Impex značilo kada ste postali dio svjetske LKQ korporacije? Šta je trebalo ispuniti sa vaše strane?


- Da se trud i zalaganje u poslovnom svijetu itekako cijene i prepoznaju uvjerili smo se 2017. godine kada smo postali dio LKQ korporacije, jedne od najvećih svjetskih korporacija na globalnom tržistu auto-dijelova. LKQ je američka kompanija, a njen evropski ogranak LKQ Europe, najveći je distributer rezervnih auto-dijelova sa prihodom većim od pet milijardi evra. Da bih ilustrovao uspjeh te kompanije, navešću podatak da je njen prvi sljedeći konkurent 2,5 puta manji od LKQ. Činjenica da je SiM Impex sa 235 zaposlenih dio te svjetske korporacije, za nas znači dugoročnu perspektivu, šire mogućnosti napredovanja, učenja i primjene najbolje svjetske prakse u ovoj industriji. Za pristupanje jednoj takvoj korporaciji, bilo je sasvim dovoljno da pokažemo šta i kako radimo, da znamo da radimo i da ne zaostajemo u znanju, posvećenosti i primjeni najnovijih trendova i tehnologija u odnosu na kompanije koje posluju na mnogo većim i razvijenijim svjetskim tržištima.


eKapija: Koje brendove biste istakli kao one koje bilježe najveću popularnost među domaćim kupcima autodijelova?

- Ranije smo u kampanjama i tokom oglašavanja isticali vodeće svjetske brendove koje smo zastupali kako bismo privukli pažnju na sebe. SiM Impex je danas brend sam po sebi, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu. Imidž smo gradili godinama i tako stekli povjerenje i popularnost među našim kupcima. Naši kupci znaju da svaki dio, sa oznakom bilo kojeg proizvođača, kupljen u SiM Impex-u nosi pečat kvaliteta, sigurnosti i povjerenja.

eKapija: S obzirom na to da svjetski trendovi stižu i kod nas, da se polako uspostavlja infrastruktura za električne automobile, na koji način pratite te novitete? Prema Vašem mišljenju, kako će novi trendovi odraziti na ponudu vas i konkurencije?


- SiM Impex prati sve novitete u autoindustriji. Konstantno učimo i u svemu tome podjednako nam pomažu i naši dobavljači. Mi smo već sada spremni kada je riječ o prodaji rezervnih dijelova za generacije električnih automobila. Ilustracije radi, jedan od naših dugogodišnjih partnera pustio je u rad fabriku za proizvodnju komponenti za električne automobile, i to u našoj neposrednoj blizini, u Srbiji. Većina naših dobavljača su već odavno i dobavljači dijelova proizvođačima električnih automobila.

eKapija: Shodno dosadašnjem poslovanju i analiziranju potreba kupaca u BiH šta vidite kao konstantu? Ima li nešto u svijesti kupaca što biste voljeli da se promjeni?

- Fer odnos cijena-kvalitet je konstanta koju poštujemo već 20 godina. Naši kupci su to zaslužili i na to imaju potpuno pravo. Zašto bi to trebalo mijenjati?

eKapija: Planirate li sklapanje novih partnerstava u budućnosti i koje su vaše želje u tom domenu?

- Poslovni odnosi i relacije neminovno grade dugoročna partnerstva koja su satkana od međusobnog povjerenja i vjere u zajednički uspjeh. Iskreno, vjerujem u još mnogo partnerstava izgrađenih na tim principima.

eKapija: Za 14. septembar najavljujete predstavljanje nove poslovne zgrade i kućni sajam u Banjaluci? Šta mogu očekivati oni koji dođu na sajam?

- Jedan od zahtjevnijih projekata koje smo kao kompanija tokom ovih 20 godina poslovanja imali u planu da realizujemo upravo je taj, izgradnja naše "poslovne kuće". Veoma sam ponosan što smo sada pod istim, svojim krovom objedinili poslovni prostor prilagođen potrebama modernog poslovanja. U Poslovnoj zoni Ramići u Banjaluci na 5.000 kvadratnih metara prostora nalaze se prostorije uprave, centralno skladište sa 12.000 kvadratnih metara moderno opremljenih polica kao i trening-edukativni centar za tehničke treninge i praktičnu nastavu. Sve to nam obezbjeđuje brži i bolji proces rada u svrhu još kvalitetnije usluge koju pružamo svojim kupcima. Takođe, ovim smo postigli i unapređenje ambijenta radnog prostora za naše zaposlene.

eKapija: Šta će biti razvojni ciljevi SiM Impexa u narednim godinama?

- Prosperitet u različitim oblastima poslovanja je naš razvojni cilj. Ono što SiM Impex želi i može je razvoj i modernizacija u svakom segmentu poslovanja. Trudićemo se da i u budućnosti slijedimo SiM Impex viziju, a to je da obezbijedimo najbolji asortiman proizvoda dostupan po fer cijenama, zapošljavamo najbolje ljude i unapređujemo mrežu za obuku i podršku kupcima.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.