Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.09.2019.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH - Ekonomski razvoj je direktno vezan za političku stabilnost

Haldun Koc
Predstojeća gradnja autoputa između Beograda i Sarajeva, jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u kojem će posebno značajnu ulogu imati Republika Turska. Kako ističe za eKapiju ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koc, glavna očekivanja Turske od ovog projekta su da se, pružanjem podrške saobraćajnoj infrastrukturi regionalnih zemalja, posebno BiH, doprinese razvoju trgovinskih, ekonomskih i međuljudskih veza, kao i prosperitetu, miru i stabilnosti regije.

Pripremni radovi na izgradnji ove buduće saobraćajne veze među dva glavna grada su uveliko u toku, i dok se čeka na asfaltiranje prvih kilometara, privrednici iz BiH još ne koriste dovoljno mogućnosti za izvoz u Tursku, a prostora za unapređenje privredne saradnje ima - posebno u sektoru građevinarstva, poljoprivredi, stočarstvu, turizmu, izradi namještaja, tekstilnoj, metaloprerađivačkoj i hemijskoj industriji.

Ambasador Koc navodi da je cilj nedavno potpisanog revidiranog bilateralnog sporazuma Turske i BiH postići milijardu dolara u trgovinskoj razmjeni.

Republika Turska, kroz djelovanje svojih organizacija i institucija, nastoji biti partner u ekonomskom oporavku i razvoju BiH, dok održanje stabilnosti radi dobrobiti regiona Koc ističe kao najznačajni zadatak za sve strane.

eKapija: Na koji način Turska sa ekonomskog aspekta posmatra danas BiH i region?

- Turska smatra da cijeli region, počev od Bosne i Hercegovine, posjeduje značajan ekonomski potencijal, koji bi, u slučaju da se na najbolji način realizira u praksi, doprinjeo trajnom miru i stabilnosti u regionu, jer je ekonomski razvoj direktno vezan za političku stabilnost.

S tim u vezi, sa svim svojim relevantnim institucijama, Turska pruža podršku regiji u realizaciji ovog potencijala putem raznih projekata, direktne pomoći, razvojne pomoći i podrške obrazovanju. Konačno, prosperitet i stabilnost regije i Bosne i Hercegovine važni su za našu zemlju.

eKapija: Kakva su očekivanja od nedavnog potpisivanja revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini Turske i BiH? Koje su prednosti i razlike od prethodnog?

- Važeći Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) stupio je na snagu prije nekih 15 godina. S vremenom se pojavila potreba da se SST modernizira kako bi se obuhvatila aktuelna trgovinska pitanja te kako bi se dao dodatni zamah bilateralnoj trgovini. Rezultat je revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini, čije su neke odredbe dodatno pravno razjašnjene, koji je sveobuhvatniji zbog dodavanja nekih novih poglavlja i u kojem povoljnosti za oblast poljoprivrede posjeduju održivu konstrukciju. Osim toga, potpisani sporazum je proširen i na pružanje usluga, javne nabavke te rješavanje sporova.

Vjerujemo da će novi SST dodatno poboljšati trgovinske i ekonomske odnose dviju zemalja i pomoći u daljnjem ostvarivanju potencijala bilateralne ekonomske saradnje. Najvažniji pokazatelj toga zasigurno će biti kretanja u obimu bilateralne trgovine. Novim sporazumom cilj je postići milijardu dolara u obimu ove trgovine.

eKapija: Turska se sprema da bude značajan partner u izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. Koliko je ovaj projekat značajan za vašu zemlju?

- Turska pridaje veliku važnost projektu autoputa Sarajevo-Beograd. Kada pogledate dosadašnji tok projekta, to možete vrlo jasno vidjeti. Naša zemlja nastavlja pokazivati značaj koji joj pridaje tako što podstiče ovaj projekt na svim nivoima, počevši od predsjednika Republike Turske.

Glavna očekivanja Turske od ovog projekta su da se, pružanjem podrške saobraćajnoj infrastrukturi regionalnih zemalja, posebno Bosne i Hercegovine, doprinese razvoju trgovinskih, ekonomskih i međuljudskih veza, kao i prosperitetu, miru i stabilnosti regije. Kao što smo uvijek govorili, dobrobit i stabilnost Bosne i Hercegovine i regije su u interesu i od značaja za sve strane.

(Foto: Songquan Deng/shutterstock.com)
eKapija: Prema vašem mišljenju, u kojim oblastima postoji poseban potencijal za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa BiH i Turske?

- Mogu reći da u mnogim područjima vidimo značajan potencijal za razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa. Smatramo da postoji značajan potencijal za ulaganja posebno u građevinarstvu, poljoprivredi, stočarstvu, turizmu, izradi namještaja, tekstilnoj, metaloprerađivačkoj i hemijskoj industriji.

eKapija: Nedavno je najavljena mogućnost da Unija općina i gradova turskog svijeta finansira obnovu kamenog mosta u Goraždu. Da li ima pomaka u ovom projektu?

- Kao što vam je poznato, mnoge institucije i organizacije iz Turske, posebno TIKA i Generalna vakufska direkcija, podržavaju projekte kojima je cilj zaštita historijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini. Unija općina turskog svijeta jedna je od ovih institucija, koja će u ovom kontekstu procijeniti projekt kamenog mosta u Goraždu i poduzeti korake ukoliko su uslovi odgovarajući. Ponosni smo na svaki doprinos naše zemlje historijskom nasljeđu u Bosni i Hercegovini

eKapija: Šta smatrate posebno važnim, kapitalnim razvojnim projektima u kojima je Turska učestvovala ili planira da učestvuje u BiH?

- U ovom kontekstu projekt autoputa Sarajevo-Beograd možemo staviti na prvo mjesto. Kao što vam je poznato, realizacija ovog projekta će u velikoj mjeri doprinijeti razvoju zemlje i regije.

Na drugom mjestu se nalaze projekti poljoprivrede i stočarstva na kojima trenutno rade naše relevantne institucije. U ovom je kontekstu glavni cilj podržati ruralni razvoj Bosne i Hercegovine i poboljšati našu bilateralnu trgovinu kroz trgovinu mesom. Volio bih vidjeti konkretne pomake što je prije moguće.

Osim njih, mnoge naše institucije i organizacije, posebno TIKA, kroz razne projekte, velike i male, pružaju veliku razvojnu pomoć u raznim područjima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Uz to, Ziraat banka podržava mnoge konkretne inicijative i investicije preko kredita koji su realizirani putem 32 filijale u cijeloj zemlji, dajući time značajan doprinos zapošljavanju i povratku.

(Foto: Igor Zh/shutterstock.com)
eKapija: Koliko su domaće kompanije upoznate sa turskim tržištem i običajima poslovanja. Koristimo li dovoljno izvozne mogućnosti?

- Može se reći da kompanije iz Bosne i Hercegovine ne koriste na odgovarajući način mogućnosti izvoza u našu zemlju. Da nije tako, mislim da bi statistički podaci bili na višem nivou. Prema posljednjim podacima, dolazi do pada izvoza Bosne i Hercegovine u našu zemlju. Razlozi za to mogu biti višestruki, ali možemo zaključiti da, budući da smo u prošlosti postizali veće brojke, već sada djelujemo ispod potencijala.

U okviru dogovora postignutog na sjednicama Trilateralnog komiteta za trgovinu između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u Istanbulu je osnovan zajednički trgovinski ured, koji je započeo rad 2018. godine, za kojeg smatram da bi bio koristan bosanskohercegovačkim kompanijama. S druge strane, sve relevantne institucije iz obje zemlje pružaju potrebne informacije svim kompanijama zainteresiranim za mogućnosti ulaganja i trgovine. Isto tako, naša ambasada usmjerava na pravi način svaku firmu koja joj se obrati. U narednom periodu planirano je da kompanije iz Bosne i Hercegovine odu u industrijske i trgovačke centre u našoj zemlji kako bi se na licu mjesta obavijestili i sklopili poslovna partnerstva.

eKapija: Koji bi bili vaši savjeti za domaće preduzetnike kada žele da uspostave saradnju sa turskim kompanijamaP Koje su to posebno važne karike poslovanja na koje turske kompanije obraćaju pažnju?

- Nivo dostignutog ekonomskog razvoja Turska u velikoj mjeri duguje svojim hrabrim poduzetnicima i jakim kompanijama. Naše firme crpe snagu iz svog racionalnog i efektivnog stila poslovanja. Stoga, bosanskohercegovačke firme mogu sarađivati s turskim kompanijama po svim pitanjima koja su dobro proučena i razrađena i koja imaju ekonomsku izvedivost. Ono što je važno je prepoznati područja koja su produktivna i osigurati dobru povezanost. Turske firme na ovaj način pristupaju ovom pitanju.

Drugi važan faktor koji utiče na stavove turskih firmi o Bosni i Hercegovini je logistička prednost Bosne i Hercegovine, zbog njezinog posebnog geografskog položaja, što je čini atraktivnom za otvaranje na evropsko tržište.

eKapija: Za oktobar je najavljeno održavanje MUSIAD-ovog godišnjeg poslovnog foruma u Sarajevu. Kakve benefite privrednici iz BiH mogu da očekuju od ovog događaja?

- Činjenica je da ovakvi sastanci imaju veliki potencijal. Ponekad vam se prilike pružaju pred vašim očima, ali ih ne možete iskoristiti jer ih ne prepoznajete ili nemate dobru komunikaciju. Prisutnost MÜSİAD-a, jedne od najvažnijih krovnih organizacija u našem poslovnom svijetu, važna je za obje zemlje. Naša glavna očekivanja su da poslovni kontakti uspostavljeni zahvaljujući ovom forumu doprinesu ekonomiji obje zemlje, da poslovni ljudi iz naše zemlje saznaju više o Bosni i Hercegovini i da se pojave zajednički investicijski projekti.

eKapija: Ambasador Turske u BiH ste od 2016. godine. Da li su se i na koji način promjenili vaši pogledi na ekonomski razvoj i prosperitet u BiH?

- Pozitivni pogled na ekonomski razvoj i prosperitet Bosne i Hercegovine kojeg sam imao na početku ove dužnosti i sada imam, sa još većim optimizmom. Uvijek se zalažem za djelovanje po pozitivnoj agendi. Bosna i Hercegovina je sa svojim geografskim ljepotama, ekonomskim potencijalom i logistički povoljnim položajem vrlo bogata i plodna zemlja. Sve što moramo učiniti je djelovati zajedno uz pozitivnu agendu i stvarati zajedničke projekte za dobrobit svih. Na to smo se fokusirali i zajedno sa svim našim institucijama radimo na ovaj način.

Kao što ste primijetili, na ovoj dužnosti sam od novembra 2016. godine. Kao diplomat koji je u prošlosti službovao u drugim zemljama regiona u relativno kratkom vremenskom periodu sam imao priliku lično svjedočiti mnogim važnim dešavanjima u regionu. Isto tako, u samo tri godine, svjedok sam razvoja prekrasnog Sarajeva u kojem živim.

Kontinuitet mira i stabilnostiu Bosni i Hercegovini smatram veoma važnim. Naravno, nije se lako oporaviti od ratom uzrokovanih rana u društvu. Ipak, mir i stabilnost su potrebni da bi se osigurao razvoj u drugim oblastima. Ono što je potrebno učiniti u ovoj fazi je da se, što je prije moguće, ovo okruženje mira okruni širim razvojnim potezima i postigne visoki nivo prosperiteta. Naša ambasada u tom smislu ulaže intenzivne napore.

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.