Izvor: eKapija | Petak, 19.07.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

David Parkmann, zamjenik direktora AHK u BiH - Njemačke kompanije očekuju profesionalnost u svim segmentima

David Parkmann
David Parkmann funkciju zamjenika direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH preuzeo je početkom ove godine. U intervjuu za eKapiju ističe da je Njemačka jedan od najvećih investitora u BiH, ali i da njemački privrednici očekuju profesionalnost u svim područjima poslovanja.

Parkman navodi da postoji mogućnost da će potencijalni investitori zanemariti uspješnu kompaniju zbog neprofesionalne prezentacije, kao što je neredovno ažuriranje veb stranica i marketinškog materijala.

Dodaje i da nagomilane probleme poslovnog okruženja država ne može sama da riješava. U taj proces, ističe, trebalo bi da su uključene i kompanije, koje treba da investiraju u svoje zaposlene.

eKapija: Evropska komisija nedavno je saopštila da je nužno raditi na reformama i poboljšanju poslovne klime u BiH. Prema vašem mišljenju koja je moguća uloga Predstavništva njemačke privrede (AHK) u BiH u ovom procesu?

- Pažljivo posmatramo razvoj događaja u Bosni i Hercegovini i vidimo da postoje izazovi za ekonomski potencijal države, poput čestih preklapanja nadležnosti u upravi i pravosuđu. Ako se mi, kao AHK, susretnemo s njemačkim kompanijama sa namjerom da predstavimo zemlju kao potencijalnu investicijsku lokaciju, moramo objasniti brojne propise koji se tiču dozvola i koncesija na različitim nivoima vlasti koji obzirom na svoju kompleksnost, mogu odbiti strane investitore. Osim toga, netransparentni postupci javnih nabavki, korupcija, nedostatak političke i društvene stabilnosti i pravne sigurnosti problematična su pitanja koja, prema našim istraživanjima, često raspravljaju njemačke kompanije u Bosni i Hercegovini.

Želio bih naglasiti da, uprkos navedenim izazovima, u Bosni i Hercegovini postoje mnoge priče o uspješnom poslovanju njemačkih kompanija. Prema našem AHK privrednom istraživanju iz 2018. godine, samo 5% njemačkih kompanija smatra da je ekonomska situacija u državi dobra. Uprkos tome, istraživanje također pokazuje da 78% bi ponovno investiralo u BiH. Na tome moramo raditi i nastojimo dalje graditi uspješniju saradnju.

eKapija: U kojim industrijskim i drugim proizvodnim segmentima vidite dodatni prostor za veću saradnju njemačkih i privrednika iz BiH?

- Njemačka privreda je jedan od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini i time najvažniji trgovinski partner. Obim bilateralne trgovine konstantno raste, te je u 2017. dosegao oko 1,9 mlrd EUR. Investicije njemačkih kompanija u Bosni i Hercegovini iznosile su oko 27,4 mil EUR. Prema našim informacijama, u državi je trenutno aktivno oko 250 kompanija s njemačkim dioničkim udjelom.

Vladajuće privredne grane su i dalje metalna, drvna i tekstilna industrija. Geografski položaj Bosne i Hercegovine također ima svoje jasne prednosti, prije svega, blizina tržišta Evropske unije. Vidljiv je trend njemačkih kompanija koje u svrhu smanjenja troškova nastoje da vrate proizvodnju iz azijskih zemalja nazad u Evropu. Zatim, poznato je da je valuta stabilna u odnosu na evro, i da su troškovi rada relativno niski. Poduzetnici su vrlo zadovoljni produktivnošću, znanjem i spremnošću svojih zaposlenika. Zemlja također koristi značajnu finansijsku potporu od strane bilateralnih i međunarodnih donatora. U tom kontekstu želio bih ohrabriti domaće kompanije da više sarađuju sa Njemačkom. Kao snažan partner njemačko-bosanskohercegovačke privrede rado ćemo savjetovati privrednike i aktivno im pružiti podršku u ostvarivanju uspješnih poslovnih odnosa.

eKapija: Koji kriterijumi su bitni njemačkim kompanijama prilikom odabira poslovnog partera iz BiH?

- Njemačko-bosanskohercegovačka privreda već je vrlo usko isprepletena u svim područjima poslovanja. Uvijek me iznenađuje kako je BiH već znatno zastupljena kroz proizvode i usluge u Njemačkoj. Već sam razgovarao o prednostima poslovanja sa bosanskohercegovačkim kompanijama iz njemačke perspektive. Međutim, u našim razgovorima s njemačkim kompanijama ponekad nailazimo na određenu neravnotežu u percepciji poslovnih partnera BiH. Njemačke kompanije očekuju da kompanija posjeduje profesionalan profil, te da se predstavlja profesionalno u svim područjima. U tom smislu, postoji mogućnost da će potencijalni investitiori zanemariti uspješnu kompaniju zbog neprofesionalne prezentacije kao što je neredovno ažuriranje veb stranica i marketinškog materijala, te predstavljanja isključivo na regionalnim jezicima. To je veliki propust i stoga kompanije ne bi trebale praviti uštede na tome.

eKapija: Koliko članova trenutno broji AHK BiH?

- Kroz naše udruženje u BiH vrlo blisko sarađujemo sa kompanijama koja svakodnevno rade pod uslovima i propisima Bosne i Hercegovine, te imaju dosta iskustva u praksi. Udruženje se kroz posljednjih nekoliko godina značajno proširilo sa 30 članova na više od 150 članova koje trenutno broji. Srce našeg udruženja je njemačko-bosanskohercegovačka mreža. Događaji koje organizujemo pružaju mogućnost proširenja mreže sa članovima, partnerima i važnim predstavnicima iz politike i privrede. Mogu samo toplo preporučiti kompanijama iz obje zemlje da nam se pridruže.

eKapija: Šta su ovogodišnji fokusi rada Predstavništva njemačke privrede u BiH?

- Jedna od bitnih tema za koju i dalje želimo da se zalažemo jeste obrazovanje sa većim udjelom prakse. Prepoznali smo i organizirali dodjelu nagrade za najbolje primjere saradnje stručnih škola i kompanija, tj. gdje učenici dio praktične nastave realiziraju u privredi. Iznenadio nas veliki broj prijava, 31 iz cijele BiH, što znači da su kompanije spremne ulagati u praktičnu obuku kako bi kasnije imali kvalifikovane radnike. Predstavništvo njemačke privrede nudi njemačkim i lokalnim kompanijama u BiH svoj "know how" kao uslugu, u cilju razvoja i usavršavanja zaposlenika.

Privreda BiH samo tako može rasti i biti spremna za budućnost. Država sama neće moći riješiti probleme. Kompanije, kao i u Njemačkoj, moraju biti spremne ulagati u svoje zaposlenike, jer samo tako pokazuju da im je kvaliteta i održivost važna. Broj takvih kompanija je u porastu. Još jedno područje od posebnog interesa za nas su startapovi kao sastavni dio privrede. Trenutno, predstavništvo organizuje takmičenje na nacionalnom nivou za startapove iz BiH na teme Mobility & Logistics, Smart City i InsurTech. Pobjednici se mogu radovati ekskluzivnom putovanju i sticanju vrijedni kontakata u Njemačkoj.

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.