Izvor: eKapija | Petak, 14.06.2019.| 10:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH - Dolazak švedskih investicija koči nepovoljna poslovna klima i korupcija

Anders Hagelberg
Anders Hagelberg
Ambasada Švedske u BiH ove godine planira da u BiH uloži oko 19 mil EUR raspoređenih u nekoliko značajnih sektora. Takođe, u saradnji s drugim međunarodnim partnerima realizuju nekoliko projekata kojima se, prije svega, nastoji poboljšati energetska efikasnost javnih objekata i cjelokupna ekološka slika BiH, kao i privredno okruženje i preduzetništvo.

Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, u intervjuu za eKapiju kaže da iako Vlada Švedske daje velike investicije za ukupni razvoj BiH, interesi privatnih švedskih kompanija za dolazak u našu zemlju su i dalje na niskom nivou, najrpije zbog ne tako povoljne poslovne klime i prevelike korupcije.

eKapija: Koji poslovni projekti su u fokusu rada Ambasade Švedske ove godine? Koju količinu pomoći Ambasada planira da investira u BiH 2019?

- Budžet Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH ove godine je oko 19 mil EUR. Najčešće podržavamo projekte koji su važni za okoliš u Bosni i Hercegovini, zatim za ekonomski razvoj, u šta spadaju sektor poljoprivrede i poduzetništvo, ali podržavamo i oblasti koje se tiču vladavine zakona, demokratije, javne administracije i civilnog društva.

Kada je riječ o privatnom sektoru, aktivnosti Švedske su tu poprilično limitirane. Prvi razlog tome je činjenica da je BiH malo tržište, drugi razlog je udaljenost, a treći kompleksnost. Osim toga, ništa manje važna nije ni ograničena poslovna klima. Zbog svega toga, švedske investicije u BiH su poprilično limitirane.

Ipak, tu jako važne mogu biti privatne kompanije i veoma sam ponosan što vidim ulaganja u softversku i IT industriju. Mnogo je interesantnih, važnih i profitabilnih investicija u Bosnu i Hercegovinu švedskih IT kompanija. Vidim neka ulaganja i u industriji namještaja i proizvodnje, ali u velikoj mjeri ona su i dalje ograničena.

eKapija: Po vašem mišljenju, koliko su švedske kompanije zainteresovane za investiranje u BiH? Koje su potencijalno interesantne oblasti za investitore?

- Smatram da ova zemlja ima zaista veliki potencijal u IT sektoru, drvo-prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i u proizvodnom sektoru. Naravno, blizina ogromnom evropskom tržištu sa 500 miliona potrošača još je jedna konkurentska prednost. Šta onda spriječava da se ovaj potencijal iskoristi? Definitivno su to ograničena poslovna klima i previše korupcije, koja spriječava mnoge švedske kompanije da dođu ovdje, ali i druge prepreke. Poslovanje treba integraciju. Evropska unija je tržište sa 500 miliona potrošača na kojem kompanije mogu djelovati u skladu s istim propisima u svim zemljama. Kada to poredim sa Zapadnim Balkanom, ovdje vidim mnogo prepreka koje poslovanje čine skupljim, te manje privlačnim i konkurentnim.

eKapija: UNDP, uz podršku Vlade Švedske, realizuje događaj SDG Business Week u cilju promocije održivog razvoja. U čemu se ogleda značaj uvođenja principa održivog razvoja u kompanijama?

- Sve više kompanija u svijetu, ne samo u Evropi ili Švedskoj, počinje da razmišlja tako da imaju određenu odgovornost za budućnost te zato počinju raditi u skladu sa Agendom 2030 i sa 17 ciljeva održivog razvoja. Ipak, treba reći da i ciljevi održivog razvoja pružaju određene poslovne prilike, posebno u ekološkom i zelenom sektoru. Uz to, raste i svijest potrošača, a to je jako važno. Rekao bih da mnogi potrošači u Švedskoj ni ne žele da kupuju proizvode koje nisu proizvele kompanije koje su dugoročno posvećene ispunjenju ciljeva održivog razvoja.

eKapija: Švedska ambasada također je aktivna u poljoprivredi i zaštiti životne sredine. Koji primjeri dobre prakse iz ovih oblasti u Švedskoj mogu da se primjene u BiH?

- Moram reći da to nije samo dobra praksa u Švedskoj. To su zapravo propisi EU. Kada zemlja postane članica EU, odmah joj se otvara veliko evropsko tržište sa 500 miliona potrošača. Također, što se tiče same integracije u EU i budućnosti BiH u okviru Unije, bilo bi neophodno da BiH ne samo uskladi nego i djeluje u skladu sa svim propisima, kao što je slučaj i sa svih 28 zemalja članica.

Švedska mnogo čini u okviru oba sektora koje ste pomenuli. Što se tiče životne okoline, u ovih nekoliko godina, finansijski podržavamo BiH sa oko 10 mil EUR koji su usmjereni na energetsku efikasnost javnih objekata. Na projekte poboljšanja kvaliteta vazduha u BiH rasporedili smo oko 4 mil EUR. Ulažemo, također, novac i u projekte prečišćavanja otpadnih voda i tretmana čvrstog otpada u BiH.

U oblasti poljoprivrede, u partnerstvu sa USAID-om podržavamo projekat FARMA. Švedska je obezbijedila 10 mil EUR za period od šest godina.

eKapija: Koje barijere bi trebalo prvo ukloniti da bi se poboljšala poslovna klima u BiH?

- Po mom mišljenju, najvažnije je boriti se protiv korupcije, jer ona mnogo košta građane ove zemlje. Također je veoma važno učiniti administraciju efikasnijom i uskladiti propise, kako u samoj zemlji, između dva entiteta, tako i s drugim zemljama Zapadnog Balkana i sa EU, da bi se stvorilo okruženje u kome je kompanijama lakše da posluju.

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE