Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2009.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fadil Imširović, načelnik Općine Gradačac

Na lokalnim izborima održanim 05. oktobra 2008. godine voljom građana općine Gradačac Fadil Imširović je izabran za načelnika Općine Gradačac. Rođen je 06. februara 1965. godine u Mediđi Gornjoj, kod Gradačca, a trenutno živi i radi u Gradačcu.

Osnovnu školu pohađao u Zeljini Donjoj, a Srednju medicinsku školu završio u Brčkom. Akademske 1994./95. godine upisao Defektološki fakultet Univerziteta u Tuzli i diplomirao 17. oktobra 1998. godine na Odsjeku oligofrenologije.

Akademske 1998./99. godine upisao postdiplomski studij na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na studijskom području Edukacija i rehabilitacija. Tokom postdiplomskog studija izradio magistarski rad pod naslovom "Odnos roditelja i osoblja prema kompetenciji odraslih osoba s težom mentalnom retardacijom za život u zajednici", a koji je odbranio 11. juna 2004. godine.

Također, odbranio je Projekat doktorske disertacije te mu je odobrena tema pod nazivom "Kvaliteta življenja osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici" na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Po završetku studija zapošljava se na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je radio na mjestu višeg asistenta na Odsjeku za edukaciju i rehabilitaciju.

Od 1. maja 2002. do kraja juna 2003. godine aktivno je učestvovao u provedbi međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta (suradnja Finske i Bosne i Hercegovine) Univerziteta u Tuzli, pod nazivom Teacher Education and Professional Development (Razvoj obrazovnih resursa za učitelje i nastavnike). Projekt je bio usmjeren na razvoj strategija i modaliteta implementacije inkluzivnog obrzovanja, obrazovanja učitelja i nastavnika i baze resursa za inovacije u obrazovanju.

Od 1999. do 2000. godine bio je član Upravnog odbora Centra za socijalni rad – Gradačac, a od 2000. do 2004. godine, član Upravnog odbora Doma zdravlja u Gradačcu. Fadil Imširović je od 1998. do 2000. godine obnašao dužnost dopredsjednika Udruženja za socijalno uključivanje osoba s mentalnom retardacijom Tuzlanskog kantona. Kao član stručnog tima učestvovao je u iniciranju razvoja deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama kroz uspostavu novog modela podrške u lokalnoj sredini u Bosni i Hercegovini.

29. novembra 2000. godine osnovao Udruženje za pomoć osobama s mentalnom retardacijom u Gradačcu u okviru koga je organiziran Dnevni centar i podrška integraciji djece u redovne obrazovne ustanove. Pri Udruženju je formiran stručni tim (edukator-rehabilitator, logoped, socijalni radnik, pravnik, psiholog, psihijatar, učitelj, roditelj i osoba s intelektualnim teškoćama), koji podupire integraciju u predškolskim, osnovno i srednjoškolskim ustanovama, inkluziju odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i sudjeluje u radu savjetovališta.

(Napomena: Tekst je u u potpunosti preuzet sa stranice Općine Gradačac)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.