Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 23.05.2019.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka - Salon u Lincu šansa za privrednike

Goran Račić
Jedinstveni izložbeni salon Show room Linc (Šou rum Linc) danas, 23. maja, otvoren je u Lincu, raskrsnici puteva između evropskih metropola, a svoje proizvode izlaže 35 kompanija iz Republike Srpske i na taj način će zakoračiti bliže ka austrijskom tržištu, istakao je u intervjuu za Glas Srpske predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

- Iako je Područna privredna komora Banjaluka nosilac svih aktivnosti, proizvode će predstaviti privrednici iz svih krajeva Srpske - istakao je Račić.

Koje firme će se predstaviti i kakve proizvode će izložiti?

- Tržište Austrije je veoma razvijeno i preferira robu izuzetno visokog kvaliteta. Firme su to razumjele i tamo idu sa najkvalitetnijim proizvodima. Najveći broj izlagača je iz oblasti drvne industrije, a predstaviće se i proizvođači kafe, prirodne kozmetike i ljekobilja, tekstila, boja i lakova, te medicinske opreme. Među njima već ima onih koji izvoze svoje proizvode na tržište Austrije. Svim izlagačima obezbijedićemo adekvatne sastanke i kontakte sa trgovačkim lancima.

Da li planirate slične aktivnosti u drugim zemljama?

- Ovo je pionirski poduhvat koji smo realizovali u saradnji sa Predstavništvom RS u Austriji, uz podršku Vlade Srpske. Izlagači imaju idućih godinu dana obezbijeđen besplatan prostor, a troškove zakupa snosi Vlada. Od naredne godine oni će sami plaćati zakup i to 5 EUR po kvadratu. Proizvodi koji budu izloženi u Lincu treba da posluže kompanijama iz Austrije da se uvjere u visok kvalitet naših proizvoda koji su rađeni po svjetskim standardima. Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim, a vjerujem da hoće, slične projekte planiraćemo i na drugim tržištima.

Šta će otvaranje salona značiti za privrednike iz Srpske?

- Malo koji privrednik može sebi da priušti da potroši 10.000 ili 20.000 EUR da bi osvojio neko novo tržište. Ovdje komora potpuno besplatno pruža tu mogućnost. Obezbijedili smo besplatan prevoz privrednika i eksponata. Ovo je jedinstvena šansa da uz minimalne troškove izađu na jedno veoma značajno i razvijeno tržište.

Na kom je nivou spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Austrije?

- Prije deset godina imali smo veoma loš spoljnotrgovinski bilans s Austrijom, da bi prošle godine postigli suficit od 50% u odnosu na prethodne godine. To tržište je spremno da prihvati naše kvalitetne proizvode i domaćim privrednicima je ovo pouzdana šansa da na velika vrata uđu na tamošnje tržište.

Kakvi su planovi nakon otvaranja salona u Lincu?

- Namjera nam je da u septembru ili oktobru organizujemo veliki poslovni forum u Lincu, gdje bi Privredna komora gornje Austrije i naša komora bili nosioci projekta, a osim firmi koje tamo izlažu proizvode, pozvali bi i druge zainteresovane kompanije. Bio bi to korak više u jačanju saradnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.