NavMenu

Haris Mujanović, account direktor u agenciji Via Media - Organizacija Godišnje skupštine EBRD-a najkompleksniji događaj u posljednjih 20 godina

Izvor: Poslovne novine Utorak, 21.05.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Haris MujanovićHaris Mujanović
O Godišnjoj skupštini EBRD-a, koja se početkom maja održala u Sarajevu, izvještavali su regionalni i svjetski mediji. I sam predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti opisao je kao najbolju koja je organizovana izvan Londona.

Haris Mujanović, account direktor u agenciji Via Media, koja je bila zadužena za organizaciju ovog događaja ispred zemje domaćina, je u razgovoru za Poslovne novine pojasnio koja je njihova uloga bila u ovako velikom događaju. Ponosan je, kaže, što se pokazalo da BiH može organizovati događaje ovog obima i što se svijetu poslana divna slika iz Sarajeva.

Vaša uloga u organizaciji godišnje skupštine EBRD-a je bila jedna od ključnih. Šta ste tačno, kao Overall Project Manager PCO-a, radili?

- EBRD je odabrao agenciju Via Media kao PCO (professional conference organiser). Naziv koji sigurno na prvu ne otkriva svu kompleksnost ovog posla, jer osim svih logističkih aspekata poput organizacije transporta, tehničke i IT podrške, podrazumijeva i razvoj strategije za promociju zemlje domaćina, vizuelnog identiteta, kulturnog programa za sve učesnike, turističke ture za partnere guvernera, PR podršku i još mnogo aspekata. Moja uloga se možda najlakše može opisati kao kompleksni Project Management koji je direktno i indirektno obuhvatio tim od preko 300 ljudi, 20 kompanija i brojne državne institucije koje su radile na realizaciji.

Kako ste pristupili ovom zadatku? Šta je to bilo najvažnije o čemu ste brinuli, a da je zbog toga ostatak procesa tekao u najboljem redu?

- Pripreme su počele već početkom januara ove godine kada smo dobili pregled EBRD standarda i održali prve sastanke sa EBRD projektnim timom. Od početka je bilo jasno da će organizacija Godišnje skupštine EBRD-a biti najzahtjevniji i najkompleksniji događaj realizovan u proteklih 20 godina u BiH. U projektima ovog tipa vrlo je teško kvalitetno ispratiti svaki detalj, a ne izgubiti iz vida "veliku sliku" i strateški značaj ovakvog događaja. Konferencije ovog tipa predstavljaju stratešku priliku za kvalitetno pozicioniranje i promociju zemlje što je, osim operativnog vođenja projekta, bio glavni zadatak. više od 40 događaja, na 6 lokacija, sa više od 3.000 učesnika i 68 zvaničnih delegacija, zahtijevalo je konstantno planiranje, prilagođavanje promjenama uz maksimalnu posvećenost agencijskog tima i svih sposobnih da preuzmu odgovornost i kontrolu nad svakim pojedinačnim aspektom organizacije.

Kakvo iskustvo Vam je privatno i profesionalno donio ovaj događaj?

- Godišnju skupštinu Odbora guvernera EBRD-a je Suma Čakrabarti, predsjednik EBRD-a proglasio za najbolje organizovanu izvan Londona. Moj tim je ujedno i najmlađi sa kojim je EBRD stručni tim sarađivao na organizaciji jedne godišnje skupštine. Profesionalno, to znači da smo još jednom potvrdili poziciju pouzdanog partnera za najveće izazove, kao vodeća agencija u našoj državi. Privatno, osjećam ponos. Ponosan sam na svoj tim i sve što smo zajedno napravili. Ponosan sam što smo unaprijedili imidž BiH i predstavili je kao zemlju koja ima ljude i potencijal da postavlja standarde, i to ne samo u regionu. Ovo je zemlja puna duše i dobrih ljudi, kojoj je malo potrebno da doživi ekonomsku ekspanziju i postane centar regije. Sretan sam jer su učesnici skupštine ponijeli ovaj dojam sa sobom.

Pratili ste i sam program EBRD-a, prenesite nam impresije iz vaše perspektive. Koliki je značaj ovog događaja za našu državu?


- Program je bio prilično impresivan i pokrio je gotovo sve razvojne teme koje su u trendu. U modernom poslovanju sve je usmjereno ka jačem povezivanju i digitalizaciji ekonomija, kao preduslovima za ubrzan rast i razvoj. Tako se pričalo o transformacijama ekonomija i ulozi koju mala i srednja preduzeća imaju u tom procesu, o "zelenim" inicijativama, te održivom turizmu. Kada govorimo o značaju za BiH, on je ogroman, jer je Godišnja skupština EBRD-a jedan od najznačajnijih poslovnih događaja u svjetskim razmjerima. Biti domaćin jednog takvog skupa šalje poruku stabilnosti, ali i potencijala koji naša zemlja ima. Svi zajedno smo uspjeli u svjetske medije poslati sliku jedne drugačije BiH, koja je spremna za ekonomski i razvojni iskorak, te zemlja koju vrijedi posjetiti.


Da li su učesnici (kompanije) iz BiH bili spremni za skupštinu i da li su spremni da realizuju velike poslovne zadatke, opravdaju investicije i povećaju ekonomski razvoj države?

- Cijeli događaj je velika prilika za networking i povezivanje sa najvećim svjetskim investitorima. Naše kompanije i vladine agencije su se pripremile sa konkretnim projektima i investicijskim prilikama, što je ozbiljan i planski pristup. Ponosan sam na nastup naših kompanija na BiH investicijskoj sesiji, koja je bila dio zvaničnog programa. Vanjskotrgovinska komora i FIPA su radile na pripremi lokalnih učesnika, i zajedno smo uspjeli organizovati izuzetno posjećenu sesiju na kojoj je predstavljeno pet najpotentnijih sektora spremnih za nove investicije i razvojni iskorak. Po prvim povratnim informacijama reakcije su zaista dobre i postoji interesovanje za ozbiljnija ulaganja i partnerstva u svakom od sektora. Niti jedan ozbiljan investitor nije izgubio novac ulažući u BiH i to je jak adut.

Čekaju vas novi izazovi, Via Media 31. maja organizuje devetu Brending konferenciju. Šta ste "naučili" zahvaljujući ovom iskustvu, a da se može primijeniti na organizaciju BK09?

- Uprkos umoru svi u agenciji se radujemo Brending konferenciji, koja će se ove godine održati u Historijskom muzeju. To je naš projekat kojeg svake godine radimo sa posebnim žarom i ljubavlju, a slobodno mogu reći da nakon organizacije Godišnje skupštine EBRD, Brending konferencija dolazi kao svojevrstan odmor. Iako i sam prilično zahtjevan, to je projekat na kojem punimo kreativnu energiju, okupljamo svjetske stručnjake i poslovnu zajednicu BiH. Ove godine ćemo pričati o ključnim koracima koji su bitni za razvoj brenda u digitalnom dobu, gdje nikada nije bilo lakše uspjeti, ali i propasti u isto vrijeme.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.