Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.05.2019.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vladimir Kuvalja, generalni direktor AFS-a - Banjaluka će zaraditi oko 10 mil KM od Svjetskog prvenstva u biciklizmu

Vladimir Kuvalja
Biciklistička trka Beograd-Banjaluka nedavno je završena, a uveliko teku pripreme za 59. izdanje trke "Kroz Srbiju". Kako za eKapiju kaže glavni čovjek organizacije ovih sportskih događaja Vladimir Kuvalja, lokalna samouprava je svjesna prednosti koje im donosi učešće i status grada ili opštine domaćina, te je interes da budu na ruti ove trke sve veći. Ovo je rezultiralo da se već ove godine poveća broj etapa Međunarodne trke Beograd-Banjaluka, a u najavi su i nove za iduću trku.

Sa Kuvaljom smo razgovarali i o tome koliko košta organizacija većih sportskih događaja, kao što je Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, za koje je Banjaluka grad domaćin 2021. godine, kao i kolika je očekivana zarada za domaćina ove trke.

eKapija: BiH je dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u biciklizmu za 2021. godinu? Koliko je naša zemlja infrastrukturno i organizacijski spremna da isprati ovako veliki događaj?

- BiH već iza sebe ima nekoliko velikih biciklističkih događaja - dva izdanja Grand prix Sarajevo, 13 izdanja trke Beograd-Banjaluka, koja je i jedna od najvećih trka u regionu, te više trka na nacionalnom nivou. Zbog toga BiH ima tradiciju u biciklizmu kako u sadašnjosti, tako i u prošlosti, odnosno u preiodu 80-ih godina prošlog vijeka. Staza koju smo odabrali za Svjetsko prvenstvo je iznad standarda i siguran sam da će zadovoljiti uslove koji se očekuju. Grad Banjaluka, koji je domaćin ovog Svjetskog prvenstva u biciklizmu, ima dosta iskustva kada su u pitanju sportski događaji, a i mi, kao organizatori, takođe imamo iskustva da ovakav događaj bude organizovan na vrhunskom nivou.

eKapija: Da li se već znaju gradovi i oštine kroz koje će trka da prolazi? Koliki je značaj za lokalnu samoupravu u turističkom smislu da budu na ruti Svjetskog prvenstva?

- Grad domaćin je Banjaluka, a trka će osim Banjaluke proći i kroz još nekoliko opština u blizini Banjaluke. Vodeći se istraživanjima unazad nekoliko organizovanih svjetskih prvenstava dobili smo podatke da će nas posjetiti oko 6.000 turista iz 70 zemalja, te ostati ovdje u prosjeku sedam dana, od čega bi Banjaluka trebalo da zaradi oko 10 mil KM kroz ugostiteljske usluge, troškove organizacije i promociju.

eKapija: Veliki broj novinarskih ekipa, kako domaćih, tako i stranih, prati ovako značajne sportske događaje. Koliko naše kompanije shvataju prednosti sponzorstva sportskih takmičenja na svjetskom nivou?

- Naši sadašnji partneri kao što su Banjalučka pivara, m:tel, Triglav osiguranje i Enmon posluju na regionalnom nivou, tako da će njima biti interesantno da se promovišu i na međunarodnom nivou, kao i da podrže ovaj događaj prije svega kao društveno odgovorne kompanije. Siguran sam da ćemo imati i partnere koji posluju na svjetskom nivou.

(Foto: Pavel1964/shutterstock.com)
eKapija: Koliko košta organizacija velikog događaja poput ovoga? Da li imate problema u pronalasku sponzora?

- Troškovi organizacije biće oko milion maraka. Uz podršku naših dosadašnjih partnera, kao i Vlade RS i Grada Banjaluka, te Ministarstva civilnih poslova BiH sigurni smo da nećemo imati problema kada je ovaj segment u pitanju. Posebno što su svi svjesni koliko ovaj događaj ima značaj kako za lokalnu zajednicu, tako i za cijelu zemlju.

eKapija: S obzirom na to da organizujete značajnije sportske događaje u Srbiji, ali i u regionu, da li možemo da očekujemo da neka od regionalnih zemalja bude naredni domaćin Svjetskog prvenstva u biciklizmu?

- Znajući koliki značaj ima jedan ovakav događaj, kako za promociju zemlje, tako i za razvoj biciklizma, cilj nam je da u skorijoj budućnosti svjetsko prvenstvo u biciklizmu dobije i Srbija, na čemu ćemo raditi već u ovoj godini i, nadam se, uspjeti u tome. Put ka ulasku u uži izbor je veoma težak, ali ćemo svoje reference i status koji imamo kao organizatori iskoristiti kako bismo došli do tog cilja.

eKapija: U toku su pripreme za trku "Kroz Srbiju" koja će se održati od 4. do 9 juna. Koja je ruta trke i da li je sve spremno za ovaj događaj?

- Veći dio priprema je već obavljen i trenutno smo u pregovorima sa još dva grada koji žele da budu jedni od domaćina 59. izdanja trke "Kroz Srbiju" što ćemo i definisati u nekoliko narednih dana i sa ovim ćemo pripreme privesti kraju. Ovogodišnja trka startuje iz Istočnog Sarajeva gdje će se voziti kompletna prva etapa. Druga etapa startuje sa Jahorine, odnosno Pala i završava se u Priboju. Treća etapa polazi iz Čajetine, odnosno Zlatibora, dok se četvrta etapa vozi od Obrenovca do Požerevca, s tim da su pregovori u toku sa Čajetinom da bude i ciljno mjesto jedne od etapa.

eKapija: Nedavno je završena 13. Međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka koja je jedan od medijski najpraćenijih sportskih događaja u našem regionu. Da li ste zadovoljni kako je sve prošlo i šta može da se unaprijedi za narednu trku?

- Mogu da kažem da je organizacija protekla izuzetno dobro s obzirom na to da smo ove godine imali četiri etape što nam je uvećalo obim posla. Zajedno sa saradnicima i partnerima, kao i svim javnim institucijama koje su uključene u organizaciju od Beograda preko Vlasenice, Brčkog, Bijeljine, Teslića, Prnjavora, pa sve do Banjaluke, uspjeli smo da sprovedemo karavan od 180 biciklista iz 30 zemlaja bez većih poteškoća.

Svake godine se trudimo da doprinesemo kvalitetu organizacije, tako da će i naredno izdanje imati nešto novo. To će vjerovatno biti dodavanje još jedne etape, s obzirom na to da je zainteresovanost gradova za domaćinstvo velika.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.