Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 02.05.2019.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS - Veće kazne bi opametile poslodavce

Ranka Mišić (Foto: youtube.com)
Republici Srpskoj je potreban represivniji zakon o inspekcijama, jer je to jedini način da nesavjesni poslodavci shvate da se radnici i država ne smiju potkradati i da je to kažnjivo, rekla je u intervjuu za Glas Srpske predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, povodom Međunarodnog praznika rada.

- Sadašnja zakonska rješenja daju široke lepeze upozorenja, izricanja opomena, podnošenja prijava, a kada pogledate izvještaje Inspektorata RS, vidljivo je da je prisutno enormno kršenje zakona, a da su kazne mizerne - istakla je Mišić.

Kako ocjenjujete položaj radnika u Srpskoj?

- Sa Vladom RS potpisan je memorandum koji već daje prve rezultate. Uspjeli smo zajedničkim snaga doći do izjednačavanja plata u obrazovanju, policiji, pravosuđu. Potpisani su i neki pojedinačni kolektivni ugovori, utvrđena nova cijena rada, tako da ne možemo reći da stagniramo ili da se stanje pogoršalo. Intenzivno se radi i na izmjenama Zakona o radu, jer sadrži niz propusta. Te izmjene mogle bi doprinijeti da stanje bude popravljeno. Moramo imati na umu da je osnovni zadatak za stabilnost ekonomije - povećati plate i zadržati radnu snagu.

Osim niskih plata, koji još problemi muče radnike?

- Nema kolektivnih ugovora u realnom sektoru, osim telekomunikacija i komunalnih djelatnosti, a u tome prednjače oni koji nemaju ni formiran sindikat. Nesprovođenje zakonskih rješenja najčešće se odnosi na plate, godišnje odmore, naknade za prevoz, prekovremene sate. Nije dobro da Inspektorat i Poreska uprava RS nemaju alate da sve to prekontrolišu. Intezivno radimo na donošenju novog zakona o inspekcijama, koji je potreban, jer se radnici osjećaju nesigurno. Inspektori moraju imati bolje zakonske alate da kontrolišu i kazne poslodavce koji ne poštuju prava radnika.

Šta je najvažnije uvrstiti u novi zakon o inspekcijama, da bi bio obezbijeđen bolji položaj radnika?

- Prije svega veća ovlašćenja inspektora rada. Treba uvesti i to da sindikat bude strana u postupku, što znači da aktivno učestvujemo u utvrđivanju propusta. Važno je i da kazne budu strože. Sadašnje su takve da možete izigravati sve propise, a potom dobiti kaznu koju je isplativije platiti pa nastaviti po starom kršiti zakon.

Da li će veća ovlašćenja inspektora rada urediti ovu oblast?


- Potrebna je drugačija organizacija i bolja uvezanost svih kontrolnih organa. Cijeli sistem mora biti uređen, što je veliki posao. Inspekcija rada mora biti takva da kada inspektor najavi svoj dolazak u neku firmu ili ustanovu, tada svima treba da se "tresu gaće". E to je onda kontrolni organ, a sve dok ne budemo imali strože kazne imaćemo mršave ili gotovo nikakve rezultate.

Kada možemo očekivati opšti kolektivni ugovor?

- Unija udruženja poslodavaca RS bi po svaku cijenu da izbjegne kolektivno pregovaranje, iako ima i onih koji žele da dođe do opšteg kolektivnog ugovora. Svima je u interesu da ga dobijemo, kao i granske ugovore. Već tri godine pregovaramo i ova situacija postaje apsurdna, tako da se nadamo da će uskoro to pitanje biti riješeno. Ili ćemo doći do opšteg kolektivnog ugovora, ili ćemo tražiti druga rješenja i to izmjenama Zakona o radu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.