Izvor: eKapija | Petak, 19.04.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Seudin Softić, direktor slovenačke firme Autotech - Dovodimo automatizaciju i robotizaciju u BiH

Seudin Softić
Slovenačka kompanija Autotech, koju su osnovali nekadašnji radnici preduzeća Gorenje Gaio iz Velenja, nedavno je otvorila i svoje predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Seudin Softić, direktor kompanije, za eKapiju objašnjava da njegov tim čine mladi ljudi, ali sa puno iskustva na području automatizacije i robotizacije.

- Želimo da naše usluge drže korak s vremenom, tako da slijedimo 4.0 industrijsku revoluciju i razvoj pametnih tvornica - kaže za eKapiju Softić.

Vrlo su motivisani te žele klijente impresionirati jedinstvenošću, navodi Softić, i dodaje da ne nude proizvod, već rješenje.

eKapija: Otvorili ste predstavništvo u BiH. Koji su bili motivi za novu poslovnicu?

- Tačno je da smo otvorili naše predstavništvo u BiH pod, već poznatim, nazivom Autotech BH. Sjedište firme se nalazi u zgradi kompanije CloudIT u Ilijašu. Upiti koji su stizali na adresu slovenačke firme Autotech iz Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije, u vrlo kratkim vremenskim rasponima, su nas motivisali da krenemo put ka BiH.

Varamo se ako mislimo da Bosna i Hercegovina nema potencijal, koji se može i treba unaprijediti. Itekako je to napredna zemlja. Većina velikih proizvodnih kompanija, koje izvoze vlastite outpute, su izrazile želju za uvođenjem automatizacije i robotizacije. Mi, kao kompanija, ne prodajemo proizvod, već nudimo rješenje, koje će našem klijentu donijeti smanjenje škarta, smanjenje grešaka, standardizovan i prilagođen proizvod, koji zahtijevaju zemlje u koje izvoze. Kompanija koja uvodi robotizaciju i automatizaciju automatski stvara dodatnu vrijednost za kupca, a to znači i povećanje prihoda.

Bosna i Hercegovina je bogata inteligentnim mladim ljudima, iz tehničkih nauka, na koji se vrlo malo obraća pozornost. Mi i njima želimo dati priliku. Želimo da se konektujemo sa obrazovnim centrima, te da mladima omogućimo unapređenje njihovog znanja i stipendiranje. U svemu navedenom se kriju motivi zašto smo došli u Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, dosta naših zaposlenih ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a i ja sam porijeklom iz Tuzle i uvijek se volim vraćati kući.

eKapija: Koliko će imate zaposlenih u predstavništvu u Ilijašu i šta će u ovom prvom periodu biti fokus djelovanja nove poslovnice?

- Sada imamo tri zaposlenika i šestomjesečni cilj jeste zaposlenje još tri mlada inženjera/ke elektrotehnike i mašinstva. Primarni fokus će biti završetak započetih projekata i ulazak u fazu realizacije onih koji nas čekaju. Plan je da u ovoj godini obučimo nove zaposlenike na radu i održavanju robota. Taj praktični dio zaposleni već rade na projektima u Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Naš cilj je da prije nego što se zaposle u našoj kompaniji osjete šta je to industrija i rad sa automatizacijom.

Sljedeća faza kompanije u Bosni i Hercegovini je nabavka 50 upotrijebljenih robota, koji su već poručeni, a čiji su proizvođači Kuka, ABB i Yaskawa. Te robote imamo namjeru detaljno obnoviti, što znači uraditi kompletan servis i vratiti ih nazad u industrijski tok. Naravno, te robote ćemo nuditi individualno ili sa našom integracijom u sistem.

U roku dvije do tri godine imamo namjeru da totalno automatizujemo serijsku proizvodnju zajedno sa jednim našim stranim partnerom, koji ima namjeru investirati u Bosnu i Hercegovinu. Ta proizvodnja bi bila jedna od najsavremenijih u regionu, što znači da bi se projektovala po svim standardima pametne industrije. Možemo spomenuti da će se proizvoditi komponente za automobilsku industriju, i to za priznate svjetske modele.

eKapija: Koja su vaša očekivanja od tržišta BiH? Da li ste već sarađivali sa domaćim kompanijama?

- Naš tim ekonomista i inžinjera je izvršio analizu tržišta i došao je do nevjerovatnih podataka. Ovo tlo je plodno u svakom pogledu, samo je potrebno ponuditi nešto što će poslužiti kao odskočna daska. Ne smije se zanemariti da je BiH zemlja u razvoju i tek će da bude. Prvi koji nam je otvorio vrata u vašom privrednom svijetu je slovenačka kompanija Cimos, kod koje trenutno u Novom Travniku integrišemo dvije robotske ćelije za brušenje lomljenih komada iz prese. U završnici dogovoranja smo za integraciju 14 robotskih ćelija, koje bi posluživale 28 CNC EMAG strojeva.

Novitet je to što smo u BiH uveli iznajmljivanje robota sa mogućnosti otkupa. Prošle sedmice smo ušli i u drvnu industriju i dogovorili projekat sa preduzećem Drvoflor iz Banjaluke.

eKapija: Koji su vam budući planovi u razvoju kompanije? Da li je BiH prva u nizu regionalnog širenja?

- Cilj nam je povećati interni intelektualni kapital i potom omogućiti transfer znanja. Roboti nisu neprijatelji čovjeka. Imamo za cilj ostvariti prijateljski odnos i odnos zasnovan na povjerenju sa našim klijentima. Vrlo je bitno da klijent zna za koliko vremena će mu se vratiti investirano. Dakle, prikazujemo im realnu sliku. Uvijek želimo da stvorimo saradnju i povjerenje na dugoročnom nivou.

Drugo, naš plan je da uz pomoć kompanije Autotech iz Slovenije obučimo mlade inženjere te da pokrijemo i region Adrie u području automatizacije i robotizacije. Govorimo o servisiranju, održavanju i integraciji automatizovanih i robotskih sistema.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.