Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.04.2019.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dželila Čurt, direktorica Nove BH - Već od januara smo najgledanija TV stanica u zemlji

Dželila Čurt
Dželila Čurt nedavno je imenovana na mjesto direktorice televizije i finansija Nove BH, a dosadašnju karijeru je gradila na rukovodećim pozicijama u finansijskim institucijama, i to u sektorima za finansije NLB banke i UniCredit Leasinga, te kao Audit Manager u Deloitte BiH.

Po dolasku na čelo najmlađe komercijalne televizije u zemlji, Čurt za eKapiju kaže da zajedno sa svojim timom želi omogućiti nepristrasno i kvalitetno informisanje gledalaca, te da je odgovornost prema njima ujedno i glavni pokretač.

Bogata programska šema, smatra, je jedan od glavnih aduta Nove BH, a uskoro će predstaviti i vjerodostojan informativni program iza koga će stajati "tim sastavljen od najboljih novinara, urednika, voditelja i reportera".

eKapija: Sada kada ste imenovani za direktoricu Nove BH, najmlađe komercijalne televizije u zemlji, kakvi izazovi su pred vama?

- Najmlađa smo komercijalna televizija, s velikim apetitom i željom da odgovorimo zahtjevima potpuno nove ere u televizijskoj industriji. Odgovornost prema našim gledateljima i javnosti je naš najveći pokretač i najveći izazov u isto vrijeme. Moj tim i ja imamo jasnu viziju - želimo prije svega omogućiti nepristrano, vjerodostojno i kvalitetno informiranje, te vrhunskom zabavom obogatiti živote svoje publike.

eKapija: Ranije ste bili na rukovodećim pozicijama u finansijskim institucijama. Koliko vam dosadašnje iskustvo može pomoći u vođenju jedne TV kuće, postoje li podudarnosti u tim biznis sferama?

- Dosadašnje iskustvo može mnogo pomoći. Sve je stvar razumijevanja poslovnog modela kompanije, strategije i pravca u kojem želimo ići. Zajednički nazivnik za sve je dobra organizacija, te ako uz to imate i odličan tim profesionalca koji su orijentirani ka istom cilju, uspješno vođenje bilo koje organizacije, pa tako i televizijske kuće je zagarantirano. Kvalitet usluge i realizacija strategije kroz dobar finansijski rezultat je formula uspješnog biznisa.

eKapija: U čemu se ogleda potencijal Nove BH na tržištu, kakva su vaša očekivanja?

- Nova BH je nacionalni emiter s izuzetno bogatom programskom šemom. Obraćamo se svim gledateljima u Bosni i Hercegovini i to je naš imperativ. Uskoro ćemo predstaviti pouzdan i vjerodostojan Informativni program koji ćemo stvarati za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Posebno ističemo premijum sportske sadržaje, čiji smo vlasnici prava, sitcome, dramski program i emisije zabavnog karaktera. Osim ovih sadržaja želimo ponuditi koncept komercijalne televizije drugačiji od TV programa koji su trenutno zastupljeni na našem tržištu, ali i u regiji. Usuđujem se reći da je tako već i sada.

Povećanje raznovrsnosti i kvaliteta u programskom i produkcijskom smislu odličan je potencijal za rast naše gledanosti, a samim tim i dobrih poslovnih rezultata. Želimo zadržati poziciju medijskog lidera i svojim programskim sadržajima odužiti se gledateljima na povjerenju koje su nam ukazali od samog starta. Cilj nam je biti odgovorna kompanija koja snagu brenda Nova BH koristi za promoviranje pozitivnih vrijednosti sa ciljem napretka društva u BiH.

eKapija: Kakve novine u sadržaju nudi vaša televizija u odnosu na aktuelne medije u BiH?

- Gledatelji u našoj programskoj šemi u udarnim terminima mogu pronaći atraktivne i produkcijski zahtjevne zabavne, serijske i filmske sadržaje. Ekskluzivni smo vlasnici televizijskih prava prijenosa najvećih sportskih dešavanja (kvalifikacije reprezentacija BiH, Hrvatske i Srbije za EURO 2020, Liga prvaka – ciklus 2018-2021, Evropsko prvenstvo 2020, kvalifikacije Nogometne reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru). Uskoro ćemo predstaviti respektabilan Informativni program koji će biti u službi gledatelja. Formirali smo odličan informativni tim koji je sastavljen od najboljih novinara, urednika, voditelja i reportera i sigurna sam da ćemo timski odgovoriti svim izazovima savremenog televizijskog novinarstva.

eKapija: Svjedoci smo da se kablovski operateri u regionu utrkuju ko će ponuditi bolji filmski i serijski program. Šta će biti vaši aduti i kako generalno gledate na razvoj trendova u serijskom i filmskom programu?

- Kada je riječ o serijskom i filmskom programu i u tim programskim segmentima pažljivo pratimo i analiziramo medijsko tržište, pratimo svjetske televizijske trendove i odgovaramo na želje naših gledatelja. Želimo u njihove domove donijeti kvalitetan igrani domaći, regionalni i strani serijski sadžaj. Da smo opravdali povjerenje naših gledatelja, pokazuju i rezultati gledanosti serija koje trenutno emitiramo u udarnom terminu "Lud, zbunjen, normalan" i "Na granici", koje donose razbibrigu i odmor od svakodnevice. Upravo je dramski program sa elementima humora naš najveći adut.

eKapija: Kakav je rejting Nove BH u odnosu na konkurenciju?

- Nova BH se nakon početka emitiranja (9. oktobra 2018. godine) u rekordnom roku pozicionirala kao najgledanija komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini, a već od januara 2019. godine Nova BH je najgledanija TV stanica u BiH. Prema martovskim rezultatima o gledanosti, Nova BH je jedina TV stanica na tržištu koja bilježi rast gledanosti na bazi 24h, TG All 4+, u odnosu na isti period u prošloj godini. U Prime Time terminu smo apsolutni lider sa porastom od +93% i trenutnim Shareom od 16%, dok naš prvi konkurent u istom terminu (20-24h) ima 44% nižu gledanost, pokazuju podaci Audience Measurementa.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.