Izvor: eKapija | Petak, 12.04.2019.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Chris Gabriel, direktor aviokompanije FlyBosnia - Još jedan avion stiže krajem aprila

Chris Gabriel
Bosna i Hercegovina dobila je svoju nacionalnu aviokompaniju - FlyBosnia i vrlo brzo se mogu očekivati njeni prvi letovi. Probni let organizovan je pred kraj 2018. godine, a dozvola za komercijalne letove od Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH stigla je u januaru ove godine.

Osnivači FlyBosnie su predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi, koji je ujedno i jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije u BiH.

U intervjuu za eKapiju direktor ove aviokompanije Chris Gabriel kaže da su ponosni na činjenicu da će građanima BiH omogućiti direktne letove do odabranih destinacija.

eKapija: U martu je najavljeno da FlyBosnia nabavlja još tri Airbus aviona. Koliko ćete imati aviona tokom ove godine, a koji će biti spremni za letove?

- Novi avion će stići krajem aprila i uskoro će biti operativan. Narednih mjeseci ćemo objaviti detalje dolaska trećeg i četvrtog aviona.

eKapija: Kada je planirano da startuju redovni letovi i koji je raspored linija?

- Zbog visokih zahtjeva oko slotova za polijetanje i slijetanje i zagušenja na glavnim aerodromima, proces dobijanja dozvola za sletove i formiranje našeg reda letanja se odužio. Ipak, cilj nam je da pokrenemo putničke letove vrlo brzo. Progresivno ćemo najavljivati naše letove preko društvenih mreža i našeg sajta, gdje će putnici dobiti mogućnost i prednost da na jednom mjestu, onlajn, rezervišu let, smještaj, transfer i paket aranžmane.

eKapija: Kojim ste se kriterijama vodili prilikom kreiranja novih avio ruta, imajući u vidu postojeće linije sa sarajevskog aerodroma?

- Naš pristup u FlyBosnia je uvijek bio dosljedan - povezati BiH direktnim letovima sa odabranim destinacijama u Evropi i Srednjem Istoku gdje postoji potražnja.

eKapija: Za kojim destinacijama postoji potreba za direktnim letovima iz ugla građana BiH?

- Svi uživaju u prednostima direktnih letova, u odnosu na one sa presjedanjima koji oduzimaju mnogo više vremena. Kao što smo već najavili, naše ključne destinacije u prvoj fazi pokretanja avio operacija biće Rijad, Džeda, Kuvajt, Bahreint, Bejrut i Aman na Srednjem Istoku, i London, Frankfurt, Rima i Dablin u Evropi. Nastavićemo da širimo listu destinacija na koje letimo bazirano na potražnji i širenju flote.

eKapija: Mogu li građani BiH očekivati povoljnije cijene karata u odnosu na konkurenciju?

- FlyBosnia će biti sigurna, pouzdana i pristupačna kompanija, koja će ponuditi prednost direktnih letova.

eKapija: Kakvi su planovi kada je riječ o uvođenju čarter letova? Ima li dovoljno interesovanja?

- Svakako, postoje zahtjevi za čarter letovima i tokom predstojeće sezone FlyBosnia će ponuditi čarter letove, uključujući ture hodočašća do Međugorja.

eKapija: Kako su na sarajevskom aeodromu reagovali povodom dolaska FlyBosnie? Kakva je vaša saradnja?

- FlyBosnia uživa i nastavljaće da uživa veliku podršku tima sarajevskog aerodroma. Ljudi u BiH su ponosni na činjenicu da FlyBosnia nosi boje BiH zastave.

eKapija: Koliko je do sada koštala investicija pokretanja FlyBosnie?

- Tokom proteklih godina uloženo je mnogo novca da san o pokretanju FlyBosnie pretvorimo u realnost. To uključuje direktne i indirektne investicije, kao i vrijeme i resurse. Naša partnerska mreža i povezani servisi su iskusili, a hoće i ubuduće, potražnju za njihovim uslugama i FlyBosnia će nastaviti da kreira još poslova za lokalno stanovništo kako budemo nastavili rast i širenje.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.