NavMenu

Tomislav Lovrić, menadžer prodaje Alfa Therma - Štednja energije je dominantan trend u sistemima grijanja i hlađenja

Izvor: eKapija Petak, 15.03.2019. 13:00
Komentari
Podeli
Firma Alfa Therm već godinama je poznato ime u regionu kada je riječ o instalacijama sistema za grijanje i hlađenje. Među njihovim referencama nižu se veliki projekti, kako u BiH, tako i susjednim zemljama.

Menadžer prodaje u Alfa Thermu Tomislav Lovrić u intervjuu za eKapiju kaže kako raste interesovanje za njihove usluge, te su u prošloj godini završili nekoliko velikih objekata, a na nekima od njih i dalje traju radovi. Posebno su ponosni na angažovanje u gradnji Delta Planeta u Banjaluci.

I dalje rade na primjeni inovacija i najsavremenijih trendova u ovoj oblasti, istovremeno želeći da zadrže kvalitetnu radnu snagu.

eKapija: Koji su bili najznačajniji projekti koje ste realizovali u 2018. godini?

- Prošla godina je bila dosta zahtjevna za Alfa Therm, budući da smo preuzimali više poslova kako u BiH, tako i u većem dijelu Hrvatske, a neke pojedinačne projekte smo radili i u Crnoj Gori i Makedoniji. Od velikih projekata bih istakao Super nova prodajni centar u Zadru, nekoliko novih centara Binga u BiH, zgradu Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, upravnu zgradu Elektroprivrede HZHB u Mostaru, zatim Bosnalijek, kompleks Rostovo... Tokom 2018. smo započeli projekte na kojima još radimo.

eKapija: Koliko se broj projekata povećao od kada ste otvorili predstavništva u Hrvatskoj?

- Alfa Therm ima otvorenu firmu u Metkoviću već 25 godina, a od 2016. smo otvorili poslovnicu u Dubrovniku, tako da smo na tom području domaća tvrtka. Činjenica jeste da smo posljednjih nekoliko godina proširili poslovanje na cijeli teritorij Hrvatske, uslijed sve veće potražnje na tržištu. Na tržištu Hrvatske imamo već pouzdane partnere poput poznatih turističkih kompleksa - Importanne Resort, Valamar Rivijera, Blue Sun, te velike građevinske tvrtke kao što je Strabag.

eKapija: Da li ste uveli neke nove usluge tokom prethodne godine?

- Uvijek se trudimo ići u korak sa svim tržišnim novitetima i ogovarati na zahtjeve klijenata. Ono što nas čini različitim jest kompletnost usluge koju pružamo, jer nudimo sve - od ideje, projektiranja, izvođenja, te na kraju servisa i održavanja, pa se te usluge trudimo upotpunjavati i usavršavati iz godine u godinu. Također, automatska regulacija i centralni nadzorni upravljački sustavi su nešto na čemu konstantno radimo i unapređujemo.

eKapija: Na koja partnerstva ste posebno ponosni? Siemens, Bosch, Daikin samo su neka od imena sa kojima sarađujete

Radovi na Delta PlanetuRadovi na Delta Planetu
- Imamo zaista dobre partnerske odnose s dobavljačima i uvijek biramo najkvalitetnije brendove kojima osiguravamo pouzdanost i kvalitetu. Često dobivamo priznanja od partnera na godišnjoj razini, a upravo smo od firme Clivet dobili priznanje za Top projekt u 2018. godini. Želimo naglasiti kako su svi naši partneri u funkciji unapređenja suradnje prema krajnjim korisnicima tj. investitorima, te stvaranja Alfa Therma kao pouzdanog branda na tržištu.

eKapija: Koliko su se trendovi u projektovanju i postavljanju instalacija za grijanje i hlađenje izmijenili posljednjih godina? Šta je sada najaktuelnije?

- Ono što je najaktualnije i o čemu se najviše priča posljednjih godina su trendovi energetske efikasnosti i naglasak na uvođenju sustava koji štede energiju i okoliš. U tom segmentu smo se na vrijeme usavršili, tako da instalacije koje uvodimo zadovoljavaju sve standarde i klijentima nude optimalno isplativa rješenja. Automatska regulacija je također postala standard na kojem investitori sad već insistiraju, a Alfa Therm u tom segmentu ima više od 15 godina iskustva.

U protekloj godini smo dosta radili na uvođenju novih programa za projektiranje poput Revita i BIM-a koji još na našim područjima nisu u potpunosti zaživjeli, ali će svakako u skoroj budućnosti postati standard ovoj oblasti. Međutim, ono što se možda najviše promijenilo u prethodnom razdoblju je osviještenost klijenata i potreba za što boljom informacijom prilikom uvođenja novih KGH sustava. Sve se više insistira na kvaliteti, unatoč nešto višim početnim troškovima, jer se radi u cilju što bolje buduće isplativosti.

eKapija: Koji su to međunarodni standardi koje morate ispoštovati radeći na ovakvim projektima?

- Pratimo europske trendove u smjeru smanjenja emisije CO2 tj. stakleničkih plinova koje izazivaju globalno zatopljenje. Svjesni smo sve većeg značaja EE kao i važnosti zaštite okoline. Kontinuirano se postrožavaju propisi u vezi sa freonom koji se primjenjuje u rashladnoj i klima tehnici. Kroz djelovanje na izvođenju radova i sudjelovanjem u radu relevantnih institucija, Alfa Therm prati i usklađujemo se sa svim propisima koji se donose kroz europske direktive, ali i zakonodavna tijela BiH.


eKapija: Na kojim projektima sada radite i koji su rokovi da se oni završe?

- Ova godina je krenula zaista užurbano za Alfa Therm. U tijeku su završni radovi na nekoliko većih projekata na kojima smo radili u prethodnom razdoblju i sada slijedi onaj ljepši dio posla - puštanje instalacija u rad.

Projekt koji bismo htjeli posebno istaknuti je Delta Planet u Banjaluci, koji se otvara za nekoliko dana, a na njemu smo radili tokom cijele 2018. godine i jedan je od većih na kojem smo bili angažovani. Zahvaljujući našem partneru, firmi Hollodex iz Banjaluke, zajednički smo uspjeli, bez nekih većih problema i odstupanja od dinamike radova, prolaziti kroz sam proces montaže i realizacije našeg dijela posla. Treba uzeti u obzir da je ovako veliki projekt zahtijevao ogromnu organizaciju i usklađivanje radova s brojnim ostalim izvođačima. Naše kolege iz Alfa Therm-a koji posljednjih godinu dana žive u Banjaluci zaista su odradili veliki posao i ponovno nas učinili ponosnima.

Naš dio posla se odnosio na pripremu instalacija grijanja, hlađenja i svježeg zraka u cijelom centru. Također, za našeg dugogodišnjeg klijenta, CineStar, odradili smo unutarnja rješenja klimatizacije i ventilacije za dvorane, tako da sada u našoj referentnoj listi stoje svi do sada otvoreni Cinestar multipleksi na području BiH. Prvi put smo surađivali sa svjetski poznatim robnim lancem H&M, budući da se u Delta Planet centru otvara prvi dućan H&M-a u Bosni i Hercegovini. Zaista je veliki posao iza nas i posebna zahvala svim našim partnerima i suradnicima s kojima smo uspjeli sve završiti.

eKapija: Koji su planovi Alfa Therma u narednom periodu?

- Alfa Therm posljednjih godina ciljano radi selekciju prema velikim projektima različite namjene, a posebice za kompleksne i složene projekte u ugostiteljstvu i industriji. Naši investitori to prepoznaju i drago nam je da smo se uspjeli dokazati i istaknuti kao pouzdana tvrtka sposobna odraditi najzahtjevnije projekte. U segmentu industrije, trgovine i ugostiteljstva već dulji niz godina imamo odličnu suradnju sa stalnim klijentima za koje radimo velike projekte. I dalje ćemo se unapređivati kako organizacijski, tako i razvojem kadrova i prvenstveno ulaganjem u stručnost naših ljudi. To je i jedan od načina kojim se borimo da zadržimo stručni kadar i omogućimo im zadovoljavajuće uvjete i preduvjete za ostanak na našim prostorima.

Teodora Brnjoš


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.