NavMenu

Jamshid Alamuti, CEO i suosnivač Pi School iz Italije - Ogroman jaz između kreativnih talenata i tradicionalnih radnih modela

Izvor: eKapija Srijeda, 06.03.2019. 14:55
Komentari
Podeli
Jamshid AlamutiJamshid Alamuti
Jamshid Alamuti, CEO i suosnivač Pi School iz Italije, glavni je govornik ovogodišnjeg, petog po redu, regionalnog foruma komunikacionih lidera Izazov 2019, koji će biti održan 25. i 26. marta u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. On će na forumu govoriti na temu "Creativity driven Transformation", odnosno o novom procesu kreativnosti i na koji način se on može koristiti u rješavanju stvarnih problema i tranformaciji biznisa.

Tim povodom razgovarali smo sa njim o tome kako izgleda kreativna organizacija budućnosti, na koji način se organizacije opredjeljuju za najadekvatniji poslovni model i postoji li neka vrsta nepovezanosti između kreativnih talenata i tradicionalnih radnih modela.

Po Vašem mišljenju, kako izgleda kreativna organizacija budućnosti?

- Sa stanovišta strukture, to je decentralizovana organizacija, agilni kolektiv sa specifičnim fokusom. Zapravo to je više malih kreativnih organizacija, ali svaka ima jaku tačku fokusiranja na jednu temu. To je nešto što će biti mnogo korisnije i praktičnije u procesu razvoja proizvoda i usluga klijenata.

Kako agencije i kompanije mogu koristiti kreativnost da transformišu svoje poslovanje?

- Kreativnost se oduvijek koristila u procesu transformacije biznisa, to nije ništa novo. Pitanja na koja će agencije i kompanije morati zajedno da pronađu odgovore jesu na koji način iskoristiti kreativnost kako bi ostvarili stvaran uticaj i rješili probleme svojih brendova, proizvoda i usluga. Kreativnost će se u budućnosti sve više koristiti za rješavanje problema, a ne za prodaju robe.

Da li jedan poslovni model "radi" za sve agencije? Zašto?

- Apsolutno ne. Agilne agencije budućnosti fokusiraće se na rješavanje različitih problema, na osnovu njihovog specifičnog znanja i talenta. Svaki koncept rješenja će imati drugačiji obrazac, različit tip klijenta, različit tip potrošača ili ciljnu grupu i shodno tome zahtjeva drugačiji poslovni model. Ulazimo u eru onoga što nazivam "kolektivni individualizam", sve će biti prilagođeno, tako da ćemo imati poslovni model za svaku specifičnu uslugu.

Prema Vašem mišljenju, postoji li neka vrsta nepovezanosti između kreativnih talenata i tradicionalnih radnih modela? Kakve organizacije talenti danas preferiraju?

- Apsolutno! Jaz između kreativnih talenata i tradicionalnih radnih modela je ogroman. Ključna prepreka: današnje tradicionalne agencije i kompanije još uvijek prate stari način zapošljavanja, intervjuisanja i time podržavaju tradicionalni koncept školstva i diploma. U isto vrijeme, organizacije i dalje pokušavaju prodati istu staru sliku, a mladi talenti slijede isti obrazac bez preispitivanja, i tek nakon što uđu u korporativni svijet shvate da je sistem loš i nefunkcionalan. Talentima današnjice i sutrašnjice potrebno je vlasništvo nad vizijom, potrebna im je fleksibilnost, oni moraju da vjeruju i vide svrhu organizacije.


Šta će biti najveći izazov za kreativnu industriju 2019. godine?

- Bliža integracija tehnologije, prilagođavanje potrebama budućih generacija i njihovim životnim navikama, uspostavljanje novog razumijevanja za kreativni proces u cilju rješavanja društvenih i korporativnih izazova.

Zašto su transparentnost i odgovornost u industriji toliko važni za sve nas?

- Transparentnost, odgovornost, održivost i svjesnost uvijek su bili važni. Ovo se nije promijenilo ni u jednom trenutku. Zato pitanje nije zašto je važno, pitanje je šta učiniti tako da organizacije shvate ozbiljnost integracije ovih riječi u svoju kulturu i kako je pretvaraju u strategiju koja može delovati. One organizacije koje to ne učine, gube talente, gube potrošače i shodno tome gube svoje investitore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.