NavMenu

Armin Mešić, vlasnik projektnog biroa Fo4a Architecture - Eco friendly gradnja biće nezaobilazna

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2019. 15:05
Komentari
Podeli

Armin MešićArmin Mešić
Armin Mešić, renomirani domaći arhitekta i vlasnik projektnog biroa Fo4a Architecture, posebnu pažnju medija i javnosti je privukao predstavljanjem projekta modernih zimskih vikendica na Bjelašnici, Winter Shelter, za koji navodi da je jedan od njegovih najdražih i najznačajnijih projekata.

- Riječ je o vikend montažim kućicama sa izrazito malom i funkcionalnom kvadraturom. Koncept je prepoznat i u regionu, a ujedno i na stranim arhitektonskim portalima, sa veoma pozitivnim rekacijama. Bilo je dosta interesa iz inostranstva za izvozom gotovog proizvoda, međutim, zbog kompleksnosti projekta prototip jedne takve kućice još uvijek nije napravljen, ali je trenutno u fazi pregovora i nadam se da će se u skorije vrijeme realizovati - navodi Mešić za eKapiju.

Osim manjih projekata uređenja enterijera, Mešić trenutno radi na pripremi nekoliko projekata obiteljskih kuća na različitim lokacijama u BiH.

- Uvijek mi je drago ako imam priliku raditi u novom okruženju, naročito na lokacijama kao što su planinski ili primorski predjeli, jer tada zbog okruženja imam posebnu inspiraciju. Otvaraju se i neki novi projekti u inotranstvu i regionu, ali o tome više u budućnosti.

Tržište i trendovi u 2019.

Opisujući arhitektonsku scenu BiH kaže da je "takva kakva jeste" i ističe da još nemamo usvojenu legislativu koja pruža zaštitu arhitektonskoj struci i zaposlenima u toj oblasti kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Kaže da je zato teško o regionu govoriti u istom kontekstu.

- Mislim da je primjetan veliki napredak na samoj ahitektonskoj sceni u BiH i rekao bih da smo u usponu gledajući projekte i arhitekturu u posljednjih nekoliko godina. Sve ovo je jako bitno radi usporedbe sa evropskim tržištem. Što se tiče zahtjeva tržišta, nastojim svaki projekat na kojem radim izvesti tako da isti može biti konkurentno predstavljen na evropskom tržištu, bilo da se radi o enterijeru, stambenom ili poslovnom objektu ili dizajnu namještaja - ističe Mešić.

Vikendice na BjelašniciVikendice na Bjelašnici
Iako je, kako kaže, teško definisati trendove koji će obilježiti tekuću godinu, smatra da će "multifunkcionalni i transformabilni prostori zbog dimenzija stambenih jedinica biti dosta zastupljeni zbog potrebe da se iz malog stambenog prostora dobije maksimum, sačuvavši pri tome funkcionalnost i komfort prostora".

Osim toga dodaje da smo od 2018. godine svjedoci upotrebe materijala koji se mogu reciklirati za izgradnju, te smatra da će i ova godina slijediti taj primjer.

- Eco friendly arhitektura je nešto što je nezaobilazno, tako da ćemo imati dosta recikliranih materijala na objektima. Osim toga, zgrade će u unutrašnjosti rasti zelenije, uključujući ugrađene zelene parkove i zelene zidove. Danas, sa smanjenim budžetima, mnoge arhitekte su se okrenule fokusiranijem načinu stvaranja projekata koja mogu biti fizički odnosno prostorno mala, ali su definitivno velika kada je riječ o trendovima i idejama - kaže Mešić.

Savjet mladim arhitektama

Mešić poručuje mladim kolegama da se po završetku fakulteta zapravo nalaze tek na početku i da uz institucionalno obrazovanje treba da se "naoružaju" i dodatnim vještinama posebno iz oblasti marketinga, komunikologije i rukovođenja.

- Jako je bitno naoružati se potrebnim "skill setom" kojeg nas ne uče na fakultetima. Tu bih naveo poznavanje marketinga, menadžerskog dijela i socijalnih vještina u komunikaciji sa investitorom koji je najvažniji elemenat svakog projekta. Mislim da je odličan primjer scena iz filma Wolves of Wall Street i rečenica koja izvrsno opisuje potrebne vještine za prodaju: "Sell me this pen", iz koje se vidi koliko je važno znati prodati kako proizvode tako i usluge. Moramo imati jasan stav o projektu i usluzi koju pružamo kako bi je što uspješnije plasirali na tržište i u konačnici i prodali. Moj stav je da nijedan posao nije uzaludan pa makar u početku bio rađen besplatno, jer upravo taj posao vas vodi dalje ka vašem cilju - ističe Mešić.


Ponosim se...

Mešić dodaje da ne želi da zvuči kao kliše, ali da mu je zaista svaki projekat jako važan.

- Rekao bih da je komunikacija između investotra i mene nešto što određuje tok i dinamiku rada i stepen uspješnosti projekta. Ako imamo pozitivnu energiju i povjerenje sve je moguće i imaćemo odličan proizvod na kraju. Maloprije sam pomenuo da volim raditi na planini ili primorju, tako da bih tu mogao izdvojiti Clouds apartmane i concept store Life according to Kawa u Dubrovniku, te apartman Babin Do na Bjelašnici.

Armin Mešić je rođen 1982. u Doboju. Nakon završetka Opšte gimanzije u Tešnju upisuje Arhitektonski fakultet. Već tokom studija, na trećoj godini započinje praksu i sticanje prvih radnih iskustava u arhitektonskom birou Normal arhitektura iz Sarajeva, gdje je radio na različitim inostranim i domaćim projektima.

Nakon skoro četiri godine u tom birou, otisnuo se u freelance vode, radeći nekoliko godina godina samostalno na projektima u zemlji i inostranstvu. Nakon freelance preioda radio je u firmi Coning, te konačno 2016. godine osniva vlastiti biro - Fo4a Architecture.

Senka Trivić


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.