NavMenu

Predrag Tešić, organizator sajma Banjaluka Invest Real Estate - Tržište nekretnina je u ekspanziji

Izvor: eKapija Utorak, 11.12.2018. 09:25
Komentari
Podeli
Predrag TešićPredrag Tešić
Nedavno je u Banjaluci održan drugi međunarodni sajam investicija i nekretnina Banjaluka Invest Real Estate Expo (BLIRE) na kojem su investicione projekte predstavile domaće i regionalne kompanije, ali i opštine i resorne državne agencije i ministarstva.

Predrag Tešić ističe za eKapiju da su ovogodišnji opšti izbori uticali na organizaciju sajma, ali da je zadovoljan postignutim rezultatima. Takođe, smatra da će se nastaviti ekspanzija tržišta nekretnina, dok poseban značaj vidi u otvaranju jednog od najvećeg tržnog centra u BiH, kao i u povećanju prometa putnika na banjalučkom Aerodromu.

Da bi se zaustavio odliv kvalitetne radne snage, koja posebno pogađa oblast građevinarstva, Tešić ističe da se radnicima u realnom sektoru moraju drastično povećati plate kroz podizanje minimalne cijene rada, a poslodavcima smanjiti stope poreza i doprinosa.

Osim toga što je osnivač i organizatora sajma BLIRE, Tešić je predsjednik Agencije za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš, a takođe je i predsjednik Upravnog odbora udruženja Posrednici u prometu nekretnina.

eKapija: Sa kakvim očekivanjima ste krenuli u organizaciju ovog drugog po redu sajma nekretnina? Koliko ste zadovoljni realizovanim aktivnostima?

- S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini ovo bila izborna godina većina je bila uključena u izborni proces, a kao što znate, još se implementiraju rezultati, pa je sama organizacija bila teža. Bez obzira na realne prepreke, naša očekivanja su ispunjena i možemo reći da je BLIRE 2018 bio uspješan i bolji od prošlogodišnjeg sajma. Broj učesnika kao i zemalja iz kojih oni dolaze se povećao što znači da smo na pravom putu da Banjaluku postavimo u red ostalih gradova regiona i svijeta koji organizuju slične događaje.

eKapija: Koliko se tržište nekretnina u Banjaluci i RS promijenilo u odnosu na prošlogodišnji sajam?

- Tržište nekretnina u Banjaluci, ali i u ostalim sredinama je u stalnoj ekspanziji. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine moći istim trendom da se pohvalimo.

eKapija: Šta biste naveli kao aktuelne trendove u sektoru nekretnina i visokogradnje u RS?

- Mogu primijetiti da se zbog velike konkurencije više primijenjuju novi materijali moderne tehnologije, te da se ozbiljnija pažnja posvećuje komforu kupaca.

(Foto: mosher/shutterstock.com)
eKapija: Da li su se investicije u nekretnine najviše skoncetrisale u većim, urbanijim centrima ili ih prate i manje opštine?


- U odnosu na ranije godine i u opštinama je povećan obim stanogradnje, tako da prate trendove iz gradova.

eKapija: Koliko je, po vašem mišljenju, važan nastup opština i gradova i predstavljanje investicionih projekata? Da li je lokalna uprava dovoljno angažovana?

- Smatram da je sajam BLIRE idealan za prezentaciju svih investicionih potencijala naših opština i gradova. Na žalost, u ove dvije godine nisam zadovoljan sa odzivom naših opština, iako smo im obezbijedili besplatne štandove. U narednoj godini ćemo posvetiti više vremena da lokalne uprave ubjedimo da pripreme kvalitetne prezentacije kako bi napravile iskorake ka privlačenju investitora.


eKapija: Nesumnjivo da je ovaj sektor pogodio odlazak radnika van BiH. Kako ih zadržati?


- Mislim da moramo primijeniti "radikalni set mjera" u pravcu percepcije da na ovim prostorima život nas i naše djece ima bolju perspektivu. Radnicima u realnom sektoru se moraju drastično povećati plate kroz podizanje minimalne cijene rada, a poslodavcima smanjiti stope poreza i doprinosa. Takođe, smanjiti broj zaposlenih u državnom sektoru. Moraju se ukinuti sve obaveze prema državi za samostalne preduzetnike i zanatlije, početnike u biznisu koji nisu PDV obveznici i na taj način poboljšati ambijent za preduzetništvo, a ukinuti rad na crno i uvesti poslovanja u legalne tokove. Svakako da treba nastaviti i proširiti set mjera za povećanje nataliteta, a uvođenjem mjesečnih primanja za djecu koja idu u škole na selima pokušati ljude vratiti na seoska područja.

eKapija: Šta će obilježiti 2019. godinu u sektoru nekretnina u RS?

- Obilježiće je otvaranje najvećeg tržnog centra u Bosni i Hercegovini, Delta Planeta u Banjaluci, kao i sve veći promet putnika preko Aerodroma Banjaluka, što će povećati broj potencijalnih kupaca nekretnina. Na žalost, već smo rekli da će je i obilježiti nedostatak radne snage, pa će postojati opasnost da se mnogi planirani projekti ne realizuju u predviđenim rokovima.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.