NavMenu

Bob El-Hawary, direktor prodaje i marketinga kompanije BlackBerry - Veliki povratak mehaničke tastature na mobilne telefone

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 08:35
Komentari
Podeli
Bob El-HawaryBob El-Hawary
Novi modeli BlackBerry telefona naći će se na srpskom tržištu do kraja 2018. godine i već planiramo partnerstva sa najvećim mobilnim operaterima koji će naše uređaje ponuditi svojim korisnicima. Zadržali smo fizički prisutnu tastaturu kao specifičnost našeg brenda, a baterija sada može da traje i do dva dana, što značajno doprinosi pouzdanosti telefona i bezbrižnosti korisnika. Takođe, unaprijeđena je i bezbjednost i privatnost uređaja.

Ovako Bob El-Hawary, direktor prodaje i marketinga kompanije BlackBerry, opisuje nove modele i najavljuje povratak čuvenog telefona među korisnike u Srbiji. U razgovoru za eKapiju on kaže da postoji nekoliko hiljada starih korisnika, koji su zainteresovani za novi BlackBerry, pa je i događaj organizovan u saradnji sa Mercedesom, u auto-centru NAVAK 14. i 15. novembra, bio prilika da partneri, mobilni operatori i prodavci čuju više detalja o novom telefonu.

- Srbija se uklapa u naš slogan "Ikona je ponovo rođena" ("An icon reborn") i kampanju kojom želimo da "oživimo i podmladimo" BlackBerry, jer se današnji korisnici uglavnom sjećaju uređaja iz starijih dana, kada naši telefoni nisu imali sve što im je potrebno, poput Android operativnog sistema ili mnogih aplikacija i korisnih opcija. Zato smo došli da im predstavimo sve prednosti novog BlackBerry-ja, kako bi ga efikasno koristili i bili uspješni.

Želimo da se ponovo pozicioniramo na srpskom, kao i na tržištu istočne Evrope, a naša ciljna grupa su profesionalni korisnici telefona, ljudi koji žele da budu uspješni u svemu što rade, i mislimo da je u Srbiji ta grupa prilično velika. Ovde posluje i mnogo multinacionalnih kompanija, mnogo stranaca živi i radi, pa su i oni naši potencijalni korisnici, baš kao i generacije koje se sjećaju starog Blekberija - navodi Bob El-Hawary.

eKapija: Šta izdvaja BlackBerry telefone u odnosu na ostale uređaje?

- Postoje tri segmenta u kojima smo drugačiji – prvi se tiče efikasnosti i produktivnosti, a ono što naše korisnike čini efikasnijim i produktivnijim je tastatura! Fizički prisutna tastatura je taj dio koji naš telefon čini specifičnim, jer svi ostali već imaju isključivo ekran osetljiv na dodir (touch screen). BlackBerry je jedini pravi pametni telefon na tržištu sa tastaturom i mislim da je to plus, jer omogućava korisniku da bude efikasniji i produktivniji.

eKapija: Na koji način tastatura pospješuje efikasnost i produktivnost korisnika?

BlackBerry Key 2BlackBerry Key 2
- Tastatura vam omogućuje ne samo da budete precizniji prilikom kucanja, već i da koristite određene prečice. Svaki pojedinačni taster može biti programiran da pokreće određenu aplikaciju ili da sprovodi određenu akciju, a korisnik ih može sam prilagoditi. Praktično imate 52 mogućnosti, odnosno kombinacije, sa kratkim i dugim "klikom" na taster. Novi BlackBerry takođe ima i "speed key" – kada pritisnete ovaj taster i prečicu, možete da otvorite novu aplikaciju ili da uradite nešto drugo bez izlaženja iz prvobitne aplikacije u kojoj ste bili. Idete direktno na novu aplikaciju i to vam štedi vrijeme, efikasniji ste.

eKapija: Čime se još BlackBerry ističe u odnosu na konkurenciju? Koje su dodatne prednosti i specifičnosti?

- Drugi veliki benefit za naše korisnike je pouzdanost telefona! To znači da imate bateriju koja uz regularno korišćenje uređaja može trajati do dva dana. Uz bateriju od 3.500 mAh telefon ima i opcije kojima optimizuje rad aplikacija, pametno koristeći preostalu snagu. Takođe, moram da istaknem i trajnost uređaja - ako ga slučajno ispustite, neće se tako lako razbiti.

Treća veoma bitna stvar za korisnike BlackBerry-ja je unapređena bezbjednost i privatnost. Android je kao operativni sistem bezbjedniji, i u saradnji sa našim inženjerima omogućava da softver telefona bude veoma bezbjedan. Naša DTK aplikacija je jedinstvena i ona prati dozvole instaliranih aplikacija i obavještava vas koje dozvole koristi koja aplikacija u kom trenutku – mikrofon, lokaciju, kalendar... Imamo i folder koji se zove "locker". To je mjesto na kome možete čuvati svoje poverljive podatke pod šifrom ili uz otključavanje otiskom prsta. Tako podaci koje unosite ne idu u cloud, već ostaju samo u "lockeru".

eKapija: Kakve su reakcije korisnika na nove opcije i tastaturu? Koliko će biti teško ponovo se prilagoditi tasterima?

BlackBerry Key 2 LEBlackBerry Key 2 LE
- Kroz fokus grupe smo testirali korisničko iskustvo i dobili smo povratnu informaciju da su kod ranijeg modela Key 1 tasteri možda previše mali. Zato smo u aktuelnom Key 2 modelu napravili 20% veće tastere, tako da se sada prilikom kucanja pravi manje grešaka. Pokazalo se da je ova veličina sasvim zadovoljavajuća za sve grupe korisnika. Takođe, novi modeli uz fizičku tastaturu, koja će ostati naša specifičnost, imaju i touch screen, pa se korisnici mogu opredijeliti šta će upotrebiti u kom trenutku.


eKapija: Koji modeli BlackBerry-ja su trenutno dostupni na tržištu i ko su danas najbrojniji korisnici? Da li su to, kao ranije, većinom poslovni ljudi?

- Imamo dva modela – BlackBerry Key 2 i BlackBerry Key 2 LE (Light Edition) i oba bi trebalo da stignu u Srbiju do kraja ove godine. Inače, naše uređaje ne koriste samo poslovni ljudi, to je publika koju mi zovemo "profesionalni korisnici". Dakle, oni mogu biti zaposleni, pa im uređaj pomaže u svakodnevnom radu, a mogu jednostavno željeti da budu produktivniji i efikasniji u privatnom životu. Žele da budu uspješni u svemu što rade! To uključuje i poslovne ljude, ali i druge kategorije korisnika.

eKapija: Kako ocjenjujete rezultate kompanije BlackBerry u proteklom periodu? Kakvi su planovi za sledeću godinu?

- Prisutni smo već u više od 50 zemalja i zadovoljni smo poslovanjem u Evropi, na Srednjem istoku i u Africi. Praktično smo imali novi početak prije dvije godine i za nas je veliki uspjeh da smo u tako kratkom roku uspostavili saradnju sa više od 100 partnera, koji imaju povjerenja u nas. Što se tiče tržišta, pokušavamo da se ne bavimo konkurencijom jer smatramo da je naša kategorija potpuno drugačija. BlackBerry jedini ima tastaturu i u toj niši se niko ne takmiči sa nama. Ali, ono što planiramo je da proširimo našu kategoriju i postignemo još bolje rezultate. Radimo na daljem unapređenju mogućnosti i opcija telefona.

Takođe smo fokusirani na veoma agresivan razvoj srpskog tržišta! Radimo intenzivno na tome sa našim partnerima, kao što je ACR mobile, imamo odlične odnose i sa telekomunikacionim operaterima u Srbiji i kroz ta partnerstva ćemo omogućiti korisnicima da dođu do BlackBerry-ja i da dobiju pravu podršku - zaključuje Bob El-Hawary u intervjuu za eKapiju.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.