NavMenu

Kemal Huseinović, direktor RAK-a - Čekanje mobilnog interneta donijelo je dvostruku korist

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 16.04.2009. 12:49
Komentari
Podeli

Kemal Huseinović

Prema podacima UN-a 60 posto ljudi u svijetu koristi se mobilnim telefonima. Do kraja 2008. u svijetu je bilo ukupno 4,1 milijardu mobilnih pretplatnika, navodi se u izvještaju Međunarodnog udruženja za telekomunikacije, čije je sjedište u Ženevi. Upotreba interneta, još jednog sredstva globalne komunikacije, u istom je razdoblju udvostručena. Procjenjuje se da je otprilike 23 posto stanovništva u svijetu prošle godine upotrebljavalo internet (prema 11 posto, koliko je bilo korisnika 2002.). Zabilježen je velik rast mobilnoga širokopojasnog interneta koji omogućava pristup mreži velikim brzinama. Takvim se internetom koristi samo tri posto svjetskog stanovništva, ali zabilježeno je 14-postotno povećanje broja korisnika u zemljama u razvoju. Uporaba interneta, osobito širokopojasnog, stalno se povećava i u BiH.

Prema izvještaju Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su 2008. evidentirana 336.163 internetska pretplatnika, a procjenjuje se da je istoj godini bilo 1,307.585 internetskih korisnika. Usluge mobilnog interneta usavršit će se primjenom 3G tehnologije jer će brzine korisničkih podataka biti mnogo veće i moći će se istodobno upotrebljavati više različitih usluga. Dozvolu za pružanje takvih usluga Regulatorna agencija za komunikacije BiH nedavno je dodijelila M:telu Banjaluci, BH Telecomu Sarajevo i Hrvatskom Telekomu Mostar. Kemal Huseinović, generalni direktor RAK-a, objašnjava zašto je oklijevanje s uvođenjem 3G mobilne telefonije Bosni i Hercegovini donijelo dvostruke pogodnosti.

• Što će se na telekomunikacijskom tržištu dogoditi nakon uvođenja 3G mobilne telefonije?

- S obzirom na to da su mobilne komunikacije tehnološki uvjetovana industrija, može se očekivati da će se sektor mobilnih komunikacija dinamično razvijati, što podrazumijeva sljedeće: povećanje ponude usluga, veći stupanj proboja, postupno migriranje korisnika s 2G na 3G i ulazak novih operatora u formi virtualnih mrežnih mobilnih operatora (MVNO). Vrlo je dobro što uvođenje novih suvremenih tehnologija djeluje dvostruko na podizanje ukupnog znanja u društvu. Građani uče iskoristiti brojne mogućnosti pristupa znanju uz pomoć multimedijskih sadržaja. Sjetite se kako je život u BiH izgledao bez interneta i mobilnih telefona, nije to bilo tako davno. Ipak je tehnološki napredak boljitak za zajednicu.

• Za licenciju su operatori morali platiti 15 milijuna eura. Kad se očekuje isplativost investicije?

- To pitanje treba postaviti telekomunikacijskim operatorima mobilnih komunikacija, koji su, vjerojatno, u svojim poslovnim planovima predvidjeli dinamiku povrata uloženih investicija. Ona će, nedvojbeno, biti pozitivna zbog veće ponude usluga, dostizanja većeg stupnja konkurencije i dinamičnog razvoja tržišta, što u konačnici vodi prema povratu uloženih investicija.

• Je li Vijeće ministara već donijelo odluku o utrošku novca dobivenog prodajom licencije?

- Koliko je nama poznato, Vijeće ministara još nije donijelo odluku o tome, no namjerava u sljedećem razdoblju. Vjerujemo da će se taj novac usmjeriti u unapređenje vitalnih sektora bosanskohercegovačkog društva i zvlačenje koristi za građane ove zemlje. Inače, plaćanje je predviđeno u sedmogodišnjem razdoblju s dvije godine počeka (engl. grace period).

• BiH poprilično kasni s uvođenjem 3G mobilne telefonije. Vi tvrdite da je dobro što se tako dogodilo. Možete li nam to objasniti?

- Analitičari tržišta mobilnih komunikacija došli su do zaključka da se 3G tehnologiju mora uvesti onda kad tržište postigne određeni stupanj razvijenosti, a usluge 2G (GSM) razinu saturacije (zasićenja) ili, drugim riječima, maksimalnu potražnju. S druge je strane u međuvremenu pojeftinila tehnologija potrebna za podupiranje mreža/usluga treće generacije, tako da možemo slobodno ustvrditi da vremenski pomak u odnosu na druge europske zemlje zapravo ne znači zakašnjenje. Moglo bi se čak reći da je to s gledišta pružatelja usluga dvostruka pogodnost jer s jedne strane danas imaju priliku postaviti kvalitetniju mrežu, a s druge su strane mlađe generacije korisnika 2G danas potpuno ovladale tehnikama uporabe mobilnih uređaja i željno očekuju nove pogodnosti koje nudi 3G.

razgovarala ELVIRA AHMETOVIĆ

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.