NavMenu

Veljko Golijanin, direktor ski centra Ravna planina - Povezivanje gondole sa Jahorinom moglo bi početi na proljeće 2019.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.09.2018. 09:58
Komentari
Podeli
Veljko GolijaninVeljko Golijanin
Ski centri u regionu uveliko su u pripremama za zimski sezonu 2018/19. Kako je protekla zima za većinu njih bila uspješna, velika su očekivanja i za predstojeću sezonu, uz uvijek blagi oprez od vremenskih okolnosti. Ali, ozbiljne investitore ni to ne može poremetiti, jer spremaju i vještačko osnježavanje.

Osim Jahorine, Pale se može pohvaliti i sve popularnijom Ravnom planinom, o čijim se sadržajima sve više govori među turistima regiona. Neki od njih su se već uvjerili u raznovrsnu ponudu ovog centra, koji inače prvi u regionu ima kabinsku žičaru. Šta su sve pripremili za ovu zimu, kakve staze mogu očekivati skijaši, koja međunarodna takmičenja planiraju organozivati i ostalim aktivnostima razgovarali smo sa Veljkom Golijaninom, direktorom firme Majnex, koja posljednjih godina čini da Ravna planina dobije svoj zasluženi status. Golijanin nam je otkrio i koji su sljedeći koraci u povezivanju sa Jahorinom, kao i to da žele graditi hotel na polaznoj stanici gondole.

eKapija: Od prošle zimske sezone radi prva kabinska žičara u BiH, i to baš na Ravnoj planini. Šta novo od sadržaja pripremate sa sezonu 2018/19?

- Ski centar Ravna planina osim postojećih kapaciteta vertikalnog transporta od kraja decembra 2017. godine nudi skijašima i turistima i prvu kabinsku žičaru na ovim prostorima, a koja je do sad bila dostupna samo u svjetskim ski centrima.

Trudimo se da pažljivo osluškujemo potrebe i želje naših posjetilaca i u skladu sa tim uvrstimo dodatne turističke sadržaje u našu ponudu. Pripreme za zimsku sezonu 2018/2019 su uveliko počele. Redovni godišnji servisi opreme su u toku, pa će u funckciji biti kabinska žičara, ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat i bebi lift. Osim postojećih ski staza ukupne dužine oko 7,5 kilometara, u pripremi su dvije nove skijaške staze kao i uređenje postojećih. Zbog izraženih klimatskih promjena koje imaju veliki uticaj na zimski turizam, u planu je i nadogradnja postojećeg sistema za vještačko osnježavanje. Da ne zaboravimo organizaciju brojnih ski takmičenja internacionalnog karaktera kao i organizaciju već tradicionalnog "Kupa Ravna planina" i uvezivanje sa regionalnim ski centrima u smislu uvođenja jedinstvene karte za sve posjetioce. U restoranu Gondola planira se promocija i degustacija nacionalnih vina kao i organizovanje kulturnih večeri. Osnovni cilj je da kvalitetom usluga ne zaostajemo za velikim ski centrima, a pristupačnim cijenama smo svakako ispred njih.

eKapija: Kako se pokazao rad ove žičare? Da li se pokazalo da je investicija opravdana?

- S obzirom na to da je prethodna zimska sezona ujedno bila i prva sa modernim sistemom vertikalnog transporta, prevazišla je naša očekivanja, o čemu svjedoče dobri poslovni rezultati sa više od 500.000 vožnji gondolom i ski liftom te 110 dana skijanja u kontinuitetu. Postavili smo ispred sebe ozbiljan zadatak za narednu zimsku sezonu.

Treba uzeti u obzir da u ski centru Ravna planina ozbiljno računamo i na ljetni turizam i nastojimo da turistička ponuda traje 365 dana u godini. Prvog maja ove godine zvanično je otvorena ljetna sezona. Nepovoljni vremenski uslovi i kišno ljeto uticali su na nešto slabiju posjećenost, ali stabilizacija vremena tokom avgusta potvrdila je naša očekivanja da će ljetna sezona ubuduće nadmašiti zimsku po broju turista.

Odlični poslovni rezultati nakon instalacije kabinske žičare-gondole pokazali su da projekat ima dobru perspektivu i da su brojna ulaganja opravdana.

eKapija: Kakvi su Vam dalji planovi po pitanju ove žičare i njenog povezivanja sa Jahorinom? Kada je realno da se ona u potpunosti uveže sa sadržajima na Jahorini?

- U narednom periodu cilj nam je završtiti projekat do kraja, odnosno uspostaviti instalaciju gondole do Jahorine u ukupnoj dužini od 6,6 km. Radi se o grandioznom projektu čija će vrijednost biti oko 40 mil KM i koji je moguće završiti samo uz pomoć i saradnju sa javnim preduzećima uz podršku državne vlasti. Ovaj projekat je podržala Vlada RS i Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je najavio da će se uskoro raditi na njegovom završetu, tako da bismo mogli očekivati početak radova u narednoj građevinskoj sezoni.

Inače ovim projektom bi se Ravnoj planini, koja je od ranije poznata kao izletište grada Sarajeva, dalo na značaju i razvoju turističkih potencijala, koja je do sada nepravedno zanemarivana ne samo u turističkom već i infrastrukturnom smislu.

eKapija: Prošle godine radili ste dosta i na pripremi ski staza. Šta skijaši mogu očekivati u predstojećoj sezoni?

- Ski centar sada nudi 7.500 m ski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1.400 m, koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde, koristi se i za održavanje FIS trka koje će ove godine biti održane po drugi put na Ravnoj planini.

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja. Sve staze u zavisnosti od vremenskih uslova i potreba skijaša mogu biti i do sad su vještački osnježavane kako bi se svim skijašima obezbijedili idealni uslovi za skijanje.

U sezoni koja je iza nas, ušli smo ojačani i za još šest topova za vještačko osnježavanje, tako da ih je u funkciji bilo ukupno 11, snijega je bilo dovoljno za kvalitetno skijanje u svakom trenutku. U narednoj zimskoj sezoni posjetiocima na raspolaganju će biti još dvije nove staze ukupne dužine 5 km.

eKapija: Ispunili ste i FIS standard za organizaciju međunarodnih takmičenja. Ima li najava da se na Ravnoj planini uskoro održi neko veće sportsko takmičenje?

I prošle sezone Ravna planina bila je mjesto okupljanja sjajnih skijaša i sportista, pa smo uspješno organizovali dvije FIS trke na kojima je učestvovalo više od 150 skijaša iz svijeta. Inače, discipline i pravila takmičenja propisuje i sprovodi Međunarodna skijaška federacija (FIS). Ni najmlađi skijaši nisu bili zaboravljeni, jer su tokom protekle sezone na Ravnoj planini učestvovali na mnogobrojnim takmičenjima za uzrasne kategorije od 8 do 16 godina.

BH olimpijci, Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić, su ove godine Ravnu planinu prepoznali kao idealno mjesto za obavljanje priprema pred odlazak na Olimpijadu u Koreju, a za njima nisu zaostajali ni članovi paraolimpijskog tima te su i oni svakodnevno, na fantastičnim stazama Ravne planine kako oni sami kažu, obavljali treninge i potrebne pripreme baš kod nas.

Osim takmičenja koji se već niz godina održavaju u ski centru zadovoljstvo mi je da najavim da je Skijaški savez BiH zvanično dostavio aplikaciju za Evropa kup prema FIS za sezonu 2019/2020. Aplikacija je dostavljena za Ski centar Ravna planina i za OC Jahorina.


Nakon završetka EYOF-a i njegove analize, te završene sezone 2018/2019 predstavnici FIS-e će nakon obilaska oba centra dati svoje mišljenje, preporuke i plan aktivnosti za dalje, kao i ukoliko budemo zadovoljavali sve uslove, odobriti organizaciju Evropa kup takmičenja, te nas uvrstiti u kalendar sa tačno definisanim datumima.

Iskreno se nadamo da ćemo zajedničkim snagama pokazati da možemo kvalitetno organizovati velika takmičenja, te se na taj način nametnuti FIS kao jedan od ozbiljnih organizatora takmičenja u alpskom skijanju.

eKapija: Koliko ste zadovoljni smještajnim kapacitetima, ima li prostora za nove investicije, kako u turističke svrhe, tako i ubuduće za ugošćavanje potencijalnih sportskih ekipa?

- Trenutno ne raspolažemo smještajnim kapacitetima, ali kao jedan od primarnih projekata je izgradnja hotela na polaznoj stanici gondola kapaciteta 120 soba. S obzirom na to da smo udaljeni samo 3 km od centra Pala, te 20 km od Sarajeva, gostima su na raspolaganju brojni smještajni kapaciteti sa kojim imamo odlični saradnju u cilju što bolje turističke ponude.

eKapija: Odakle vam dolazi najveći broj turista? Koliko skijaša možete dnevno da ugostite u špicu sezone?

- U strukturi ukupnih dolazaka, najveći je broj domaćih turista što nas raduje jer smo kvalitetnom uslugom i pristupačnim cijenama privukli veliki broj građanja iz ciele Bosne i Hercegovine. Što se tiče stranih turista i dalje je najveći broj gostiju iz zemalja regiona iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije a od prethodne sezone sve su češći gosti iz Mađarkse, Poljske i Češke.

Imajući u vidu kapacitete restorana i sistema vertikalnog transporta dnevno možemo ugostiti oko 5.000 posjetilaca.

eKapija: Da li su potrebne investicije u saobraćajnu infrastrukturu do Ravne planine?

- Saobraćajna infrastuktura je na zadovoljavajućem nivou. Ski centar se nalaz u naselju Gornje Pale u blizini magistralnog puta Sarajevo-Mesići-Višegrad. Ove godine završen je prilazni put od magistralnog puta M5 do polazne stanice gondole, odnosno Ski centra Ravna planina u dužini od oko 1 km. Investiciju od oko 70.000 KM su jednoglasno podržali svi odbornici Skupštine Opštine Pale.

eKapija: Kako zamišljate razvoj ski centra Ravna planina u narednim godinama, šta bi vam bili prioriteti?

- Osnovni cilj je završetak gondole do Jahorine, odnosno instalacija kabinske žičare u ukupnoj dužini od 6,6 km. Takođe, želimo razvijati različite turističke kapacitete kako bi turistička sezona trajala 365 dana u godini.

Od zimskih sadržaja cilj je priprema novih staza za alpsko i nordijsko skijanje, sankanje, klizanje, zimsko planinarenje i pješačenje.

Osim ljetnih aktivnosti koje su sada u ponudi, a to su su panoramsko razgledanje gondolom, pedaline i hodanje po vodi loptama, biciklizam, pješačenje i planinarenje, cilj nam je razvijati poligone za razne sportske aktivnosti (fudbal, odbojka, košarka), specijalne sportove i atraktivne sadržaje (adrenalin parkovi), te etno i eko turizam. Takođe, u planu je izgradnja smještajnih kapaciteta i komercijalnih sadržaja - butici, suvenirnice, zanatske radnje i slično.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.