Izvor: UBBIH | Petak, 06.02.2009.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Edim Sarihodžić, svjetnik uprave NLB Tuzlanska banka d.d. - član Komisije za edukaciju i certificiranje Bank Akademije UBBIH: Objedinjena i standardizovana edukacija

(Foto: b)

Edim Sarihodžić je rođen 1961. godine u Tuzli. Ekonomski fakultet je završio u Banjaluci. Zvanje diplomiranog ekonomiste dopunio je dodatnim obrazovanjem u oblasti informatike, organizacije i projektovanja, te bankarskog poslovanja i menadžmenta. Radio je u tuzlanskoj industriji obuće "UNION" i fabrici obuće "Aida". Od 1989. godine uposlenik je NLB Tuzlanska banka d.d.. Radio je na raznim funkcijama. Od 2003.do 2006. godine bio je u svojstvu člana Uprave, kao izvršni direktor Sektora za plan, razvoj i kadrove. Sada je savjetnik Uprave. Bio je angažovan na više projekata, između ostalog u oblasti informacionih sistema, uvođenja SWIFT-a, uvođenja platnog prometa u banku, prelaska na euro, uvođenja elektronskog bankarstva, te na projektu praćenja poslovanja po profitnim centrima. Govori engleski jezik.

Objedinjena i standardizovana edukacija

- Bankarski sektor kao jedan od najuređenijih sektora bosanskohercegovačke privrede, osim ekonomske ima i posebnu institucionalnu i društvenu ulogu, koja pred njega stavlja odgovornost, kada je u pitanju izbor i edukacija kadrova. Zbog toga je dodatno obrazovanje i stručno usavršavanje kadrova u bankama jako izraženo i provodi se skoro svakodnevno. Međutim, u postojećim uslovima, sistem dodatnog obrazovanja i stručnog usavršavanja kadrova banke, provode potpuno autonomno, u skladu sa svojim mogućnostima i trenutnim potrebama, što čitav sistem čini prilično skupim i nedovoljno efikasnim. Zbog toga možemo govoriti o realnoj potrebi da se jedan veći dio tog obrazovanja, a naročito stručnog usavršavanja objedini i standardizuje na jednom mjestu. U ovom trenutku za to bi trebalo da su najviše zainteresirane poslovne banke, ali tome treba dodati i druge finansijske institucije kao što su mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, agencije i organi uprave koji se bave finansijama i koji su takođe zainteresirani za unapređenje svojih kadrova. Ideja da se pri UBBiH osnuje Bank Akademija ide u pravcu zadovoljavanja te potrebe, smatra Sarihodžić.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE