NavMenu

Ismet Kumalić, član uprave FIMA banke i član Komisije za edukaciju i certificiranje Bank Akademije UBBIH: Bez stalne edukacije i razvoja kadrova nećemo daleko stići

Izvor: UBBIH Petak, 06.02.2009. 12:18
Komentari
Podeli

Ismet Kumalić je rođen 1951. godine. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu. Magistar je ekonomskih nauka. Radio je u Privrednoj banci Srajevo, zatim u UNIS-Vitezitu Vitez na rukovodećim radnim mjestima, te u UNIS-RO PROMEX Sarajevo. Od 1989. Do 1992. godine, bio je predstavnik za Srednji istok UNIS-Baghdad iz Bagdada. Nakon rata, radio je u Vladi BiH, odnosno Državnoj direkciji robnih rezervi. Bio je i generalni direktor ABS banke Sarajevo, predsjednik Nadzornog odbora "Prodist" Sanski Most, te premijer Unsko-sanskog Kantona. Od 2006. godine zaposlen je u VABA banci dd Sarajavo, danas FIMA banci na mjestu zamjenika direktora.

Usavrašavao se i stekao profesionalne vještine u oblastima platnog prometa i kreditnih odnosa sa inostranstvom, međunarodnih ekonomskih odnosa, kao i u oblasti primjene raznih metoda i tehnika u bankarskoj industriji. Certifikate za sticanje profesionalnih vještina, između ostalog u sferi razvoja malog biznisa, upravljanja ljudskim resursima, te reformi javnog sektora, stekao je na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji. Govori engleski jezik.

Stalna edukacija i razvoj kadrova

- Danas se nalazimo u vremenu globalizacije i tranzicije. Ova dva procesa zahtijevaju razna prilagođavanja i usaglašavanja. Poslovanjena globalnom nivou od nas zahtijeva poznavanje i primjenu pravila i standarda koji važe na globalnom nivou. Te promjene su svakodnevne i zahtijevaju dodatna znanja i iskustva. Ako ovome dodamo i dinamične promjene u razvoju novih tehnologija i alata onda nema izbora: ili će te se tome prilagoditi ili vas neće biti. A da bi ste se prilagodili morate se stalno educirati. Bez stalne edukacije i razvoja kadrova nećemo daleko stići. Bankarska industrija u BiH je jedna od najrazvijenijih i upošljava velik broj kadrova. Kadrovi sa općim znanjem ne mogu odgovoriti specifičnim zahtjevima industrije i zato je nužno da imamo organiziran oblik strukovnog usavršavanja. Bankarska Akademija je način da se zajednički organizira edukacijana nivu koji zahtijeva bankarska industrija, ističe Kumalić.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.