NavMenu

Nedret Kikanović, direktor Privredne komore Tuzlanskog kantona - Kriza će uticati na smanjenje plata

Izvor: Oslobođenje Srijeda, 21.01.2009. 11:54
Komentari
Podeli

Privredna komora Tuzlanskog kantona prva je institucija koja je organizovala skup na kojem su privrednici i predstavnici vlasti razgovarali o uticaju globalne ekonomske krize na bosanskohercegovačku privredu. Doneseni zaključak, po kojem je razvoj domaće privrede jedini način borbe protiv globalne recesije, nije obavezujući, no u razgovoru za Oslobođenje direktor tuzlanske komore Nedret Kikanović ističe da je apsulutno opravdan.

• Privredna komora je organizovala skup o uticaju globalne ekonomske krize na bh. privredu. Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a kriza se reflektuje i na poslovanje naših preduzeća. Na koje industrije najviše?

- Sigurno da se osjeti i to posebno u industriji koja je izvozno orijentisana, a u Tuzlanskom kantonu takva je metalna, drvna, tekstilna... Oni su morali sniziti cijene za deset posto, jer tako diktiraju kupci iz drugih zemalja. No, članovi udruženja koja postoje u našoj komori nisu najavili otpuštanja radnika. Dosadašnji nivo poslovanja pokušaće održati smanjenjem plata i mislim da će svi privredni subjekti u TK-u ići u tom pravcu. Imamo primjer da je Udruženje građevinara najavilo da neće biti otpuštanja, ali u Zavodu za zapošljavanje imamo povećanje nezaposlenih ove struke. To je tako zbog dolaska naših građevinskih radnika, koji su radili u zemljama okruženja.

• Na skupu je bilo riječi o načinima na koje se može ublažiti uticaj krize. Koje su to metode?

- Treba se okrenuti domaćoj proizvodnji. Nećemo imati novca da uvozimo i te potrebe treba da osiguramo iz domaće proizvodnje. Nismo spremno ušli u 2009. godinu, te nas do polovine godine očekuju poteškoće. Naš GDP se punio iz priliva novca iz dijaspore, a sada će tog novca biti dosta manje. U energetskom sektoru smo prošle godine imali suficit, no ako ga ostvarimo u ovoj godini, on će biti dosta manji nego prošle.

• Komora okuplja 13 udruženja. Šta su planovi za naredni period?

- Radimo na formiranju zadruga u Tuzlanskom kantonu. To je po principu zadruga koje postoje u zemljama Evropske unije. Zajedno sa Vladom TK-a pokušavamo pomoći izvozno orijentiranim kompanijama iz oblasti finalne prirade drveta. Naša udruženja rade i na rješenju pitanja finansijske konsolidacije rudnika uglja, a uključićemo se u borbu protiv nelegalnog transporta. Sve to je s ciljem da i proizvođači i potrošači budu zadovoljni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.