NavMenu

Nedim Šaćiragić, direktor Ilirika DZU: Organizacija vremena najbitnija za postizanje uspjeha u privatnom i poslovnom životu

Izvor: eKapija Petak, 16.01.2009. 15:14
Komentari
Podeli

Nedim Šaćiragić rođen je u Sarajevu 1978. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku agresije na BiH odlazi u Italiju gdje je, uz školovanje, usavršio engleski i italijanski jezik, a potom se vraća u svoj rodni grad.

Nakon završene srednje škole i povratka iz Italije, mada ga i nije naročito zanimala, ipak se odlučio da se upiše na studij Ekonomije na Univerzitetu u Sarajevu. Tokom studiranja sfera njegovog interesovanja je bio finansijski menadžment. Sticanjem stručnog zvanja diplomiranog ekonomiste zapošljava se u ABDS Društvu za upravljanje fondovima te polaže ispit za Investicijskog savjetnika, a potom upisuje i postdiplomski studij. 2008. godine je magistrirao na temu Reforma sistema mirovinskog osiguranja u funkciji razvoja tržišta kapitala u BiH.

I pored vrhunskog obrazovanja koje je stekao Nedim je skroman te kaže: „Na obrazovanje gledam kao dugoročnu investiciju u sebe koju bi svako od nas trebao poduzimati“.

U ABDS Društvu za upravljanje fondovima je radio na nekoliko pozicija vezanih na upravljanje kapitalom, a kasnije na poslovima investicijskog savjetnika. Od 2004. do 2007. godine je obavljao posao direktora Investicionog fonda BIG – Investiciona grupa d.d. Sarajevo, a želja za daljim i i aktivnijim radom u sferi tržišta kapitala ga opredjeljuje da se prihvati pozicije direktora ILIRIKA DZU Društva za upravljanje fondovima koje je tada započinjalo sa projektom osnivanja otvorenog – uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND.

„Započinjanje novog projekta u periodu krize je bio veliki izazov koji predstavlja možda i najveću „poslovnu školu“ koju sam prošao u dosadašnjem radu. Osnivanje fonda i sve druge aktivnosti na kvalitetnom strukturiranju i Društva za upravljanje i Fonda, koje su istovremeno rađene bi trebale biti konačno nagrađene u budućem periodu kada se pokaže da je ulog u ILIRIKA MOJ FOND za sve njegove ulagače predstavljao pravu odluku i kada oni koji su uložili osjete sve prednosti koje ovaj vid investiranja nosi“, naglašava Šaćiragić.

Iako ne voli baš puno da govori o sebi, Nedim priznaje da posjeduje izrazitu sposobnost da u odnosu sa svojim okruženjem uvijek dobije ono što želi, te dodaje da svaku pojedinu situaciju tretira kao mini projekat i trudi se da iz nje izvuče ono najbolje što može.

„Krase me jaka volja i disciplina kojoj mogu zahvaliti činjenicu da sam do sada završio po mene neke bitne stvari, a da se pri tome nisam odrekao ničeg što su prolazili svi moji prijatelji. Smatram da je organizacija vremena najbitnija za postizanje uspjeha u privatnom i poslovnom životu“, kaže Šaćiragić u razgovoru za ekapija.ba.

Proteklu godinu dana radi na projektu uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND koji je uspješno uspostavljen tokom 2008 godine. Plan ovog uzajmnog fonda za 2009. godinu jeste da se napravi stabilan fond koji bi dugoročno obezbijedio iznadprosječne prinose svojim ulagačima. Kako je ovaj projekat dugoročan, Šaćiragić kaže da će biti potrebno dosta vremena da se, s obzirom na finansijsku krizu, vrati povjerenje ulagača u tržište kapitala, ali u svakom slučaju s obzirom na ono što je do sada učinjeno prognoze vezane za rast i razvoj fonda su pozitivne.

Ilirika grupa posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije i trenutno upravlja sa 17 fondova otvorenog tipa. Pored upravljanja investicionim fondovima kao glavne djelatnosti ILIRIKA u svom vlasništvu ima i brokerske kuće te konsultantske firme. Slogan grupe jeste "Povjerenje koje obogaćuje".

Sretno oženjen i očekujući prinovu, Šaćiragić se nada se kako će svoje dijete odgajati jednako uspješno kao što su i njegovi roditelji njega.

"Upravo njima mogu zahvaliti na dobrom temelju, prepoznavanju pravih životnih vrijednosti i sticanju radnih navika", zaključuje Šaćiragić na kraju razgovora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.