NavMenu

Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH - Radnike štitimo od prevara

Izvor: Glas Srpske Petak, 18.05.2018. 12:05
Komentari
Podeli
Željko Tepavčević (Foto: YouTube/screenshot)Željko Tepavčević
Osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga, a pokušavamo da i druge koji nam se obrate zaštitimo od mogućih prevara i da im pružimo tačne informacije o inostranim tržištima rada, rekao je zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević.

Koliko radnici koriste Agenciju za rad i zapošljavanje BiH kao posrednika pri odlasku u inostranstvo?

- Limitirani smo, jer posredovanje u zapošljavanju naših građana radimo samo za države sa kojima imamo međudržavni sporazum o zapošljavanju ili međuinstitucionalni akt kojim se reguliše kretanje radne snage. Ako ne govorimo samo o posredovanju u zapošljavanju, onda je broj onih koji koriste naše usluge mnogo veći, jer smo ostavili prostor da svi građani koji žele da odu na rad u inostranstvo, bez obzira na to da li posredovanje ide putem nas ili na drugi način, mogu doći po savjet ili mišljenje. Na taj način pokušavamo da ih zaštitimo od mogućih prevara i da im pružimo informacije o inostranim tržištima rada.

Koliko je radnika u inostranstvu došlo do zaposlenja od formiranja ove institucije?

- Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2013. primjenjuje sporazum o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji i dogovor o posredovanju pri zapošljavanju njegovatelja u Njemačkoj. Od stupanja na snagu ovih sporazuma Agencija za rad i zapošljavanje BiH realizovala je zapošljavanje 21.880 osoba u Sloveniji i 3.827 u Njemačkoj.

U koje zemlje najčešće ide radna snaga i koji profili su najtraženiji?

- Što se tiče odlazaka mimo nas, te podatke nemamo jer ne postoji zakonska obaveza da građani prijave odlazak na rad u inostranstvo. Prema broju pitanja građana za inostrana tržišta rada, vidljivo je da je najveći interes za Sloveniju, Njemačku, Austriju i u posljednje vrijeme Hrvatsku. Što se tiče profila radnika, imamo podatke samo za one za koje smo posredovali i putem nas u Njemačku odlaze samo osobe sa završenom srednjom medicinskom školom - opšti ili pedijatrijski smjer. U Sloveniju najviše odlaze vozači i varioci, a slijede zidari i bravari. Dominantno se radi o osobama sa KV ili VKV stručnom spremom.

(Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
U više navrata ste išli u zemlje u koje su radnici iz BiH odlazili za poslom. Šta ste utvrdili?

- Prednosti uređenog načina zapošljavanja su pravna sigurnost i umanjenje mogućnosti za prevare. Osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH su odjavljene sa biroa nezaposlenih i imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama. Mi provjeravamo uslove rada naših građana u inostranstvu i do sada nismo imali niti jedan slučaj prevara prilikom zapošljavanja, a broj kršenja ugovora je minimalan i ukoliko se desi, inspekcija rada u državama domaćinima brzo izlazi na teren i rješava probleme. U Sloveniji smo naišli na jedan broj poslodavaca koji su kršili ugovore o radu, ali je inspekcija te probleme brzo riješila. Naša delegacija je nedavno boravila i u Slovačkoj iako sa ovom državom nemamo potpisan sporazum o zapošljavanju. Međutim, pojava slučajeva u kojima su naši građani prevareni motivisala nas je da reagujemo i da u saradnji sa slovačkim institucijama pokušamo da prekinemo praksu nelegalnog zapošljavanja i prevare. Organi Slovačke su upoznati sa ovom situacijom i već postupaju.

Kakvi su planovi Agencije za rad i zapošljavanje BiH?

- Planiramo da iniciramo zaključivanje međunarodnih ugovora u oblasti zapošljavanja i da učestvujemo u vođenju pregovora za zaključivanje međunarodnih ugovora u oblasti socijalnog osiguranja za dio nezaposlenosti i da pratimo njihovo sprovođenje u saradnji sa zavodima za zapošljavanje entiteta i Brčko distrikta. Ta akta daju najveću sigurnost radnicima iz BiH pri odlasku na rad u druge zemlje. U fazi smo pregovaranja sa Hrvatskom i Crnom Gorom za sklapanje sporazuma za sezonsko zapošljavanje, a određene pregovore vodimo i sa Austrijom, Rusijom i Slovačkom. Nastojimo i da što prije bude potpisan protokol o sprovođenju sporazuma o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u Kataru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.