NavMenu

Kemo Sokolija, dekan Elektrotehničkog fakulteta: Referentnost Elektrotehničkog fakulteta ogleda se u tome da nijedan njegov diplomant nije na berzi rada

Izvor: eKapija Subota, 10.01.2009. 10:51
Komentari
Podeli

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, profesor doktor Kemo Sokolija, rođen je u Sarajevu 1948. godine.

Nakon završene Srednje tehničke škole, koja je u to doba imala iznimno kvalificiran profesorski kadar, 1967. godine upisao je Elektrotehnički fakultet.

Bila je to, kako danas kazuje s dozom nostalgije, epoha privrednog buma i Emerika Bluma, pokretača Energoinvesta i bez sumnje najuspješnijeg industrijskog lidera ove zemlje.

Po završetku studija Fakultet je njegovu stipendiju otkupio od Energoinvesta, jer ga je želio zadržati u nastavnom procesu i istraživačkim projektima.

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu bio je u to doba inkubator inženjerskih kadrova, koji su se mahom zapošljavali u Energoinvestu, učinivši vremenom to preduzeće vodećim poslovnim sistemom i najvećim izvoznikom nekadašnje Jugoslavije.

Profesor Sokolija je magistarski rad, a potom i doktorsku disertaciju odbranio na Elektrotehničkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta.

Tri godine uzastopno, 1980., 1981. i 1982. godine bio je angažiran kao gostujući istraživač na Institutu za nauku i tehnologiju Univerziteta u Mančesteru, Velika Britanija.

U toku dugogodišnje akademske karijere profesor Kemo Sokolija objavio je 54 znanstvena i stručna rada u domaćim i međunarodnim publikacijama, od kojih je nekoliko njih rangirano u kategoriju značajnog doprinosa nauci.

Autor je i koautor 9 knjiga i udžbenika, među kojima se izdvaja monografja "Visokonaponski izolatori", kao sinteza njegovog 25-godišnjeg istraživanja...

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu pretrpio je u agresiji enorman kadrovski gubitak i nenadoknadive materijalne štete, no duh izvrsnosti sačuvan je uprkos tome. Mada na glasu kao možda najteži, Elektrotehnički fakultet je istovremeno i najpopularniji izbor među mladima, što je najuvjerljivija potvrda njegovog stvarnog rejtinga.

"Zaista smo ponosni da najbolji đaci srednjih škola dolaze na naš fakultet, dakle, mi smo još uvijek jedan od najtraktivnijih fakulteta za one koji su najbolji, i to je ono što nas čini posebno zadovoljnim. I s te strane mi smo i obavezni da te i takve ljude obrazujemo na najbolji mogući način", kazao je prof.dr Sokolija za emisiju Društvo znanja.

Referentnost Elektrotehničkog fakulteta ogleda se i u tome da faktički nijedan njegov diplomant nije na berzi rada, te u činjenici da nemali broj njih dobiva zaposlenje na inostranim fakultetima i globalnim industrijskim korporacijama.

U ovoj godini Elektrotehnički fakultet u Sarajevu očekuje potvrdu kvaliteta u vidu međunarodnog certifikata, te ostvarenje smjele ambicije da razvije laboratorije-inkubatore, u kojima će se moći stjecati doktorati po bolonjskom modelu visokog školstva.

"Ove tehnologije propulzivno napreduju. Ovdje treba ulagati neprekidno, a to će se vratiti kao što se nekada vraćalo Energoinvestu. To nije trošak, to je ulaganje u razvoj, ulaganje u sopstveni razvoj...", zaključio je on.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.