NavMenu

Gordan Memija, vlasnik i direktor full marketing agencije Foto Art - Marljiv rad i čestitost donose uspjeh

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.12.2008. 11:40
Komentari
Podeli

(Gordan Memija)

Ove godine Foto Art, sada već prepoznatljiva marketinška agencija, napunila je 10 godina svoga postojanja. Na desetu godišnjicu, Foto Art je započeo novo poglavlje u svome radu useljavanjem u novu poslovnu zgradu u Novom Sarajevu. Zbog ovog i niza drugih povoda napravili smo intervju sa osnivačem i vlasnikom ove agencije Gordanom Memijom, čiji uspjeh i opstanak na tržištu zasigurno jesu interesantna priča.

Razgovarao: Asim Bešlija

Na desetu godišnjicu svoga postojanja, Foto Art je uselio u novu poslovnu zgradu i time na neki način započeo svoju novu fazu poslovanja. Kao osnivaču i direktoru agencije, koliko je vama značio ovaj čin i koliko znači za daljnji razvoj posla?

Ovo zaista jeste novi početak i dolazi na nekoj vrsti prekretnice kakva jeste desetogodišnjica rada u bilo kojem poslu. Svim zaposlenim u Foto Artu ovo jeste novi početak. Osim toga, useljavanje u novu zgradu nam je i dodatni motiv da budemo bolji u onome što radimo. A, sama zgrada svakako odražava sliku našeg dosadašnjeg zajedničkog uspjeha.

Po čemu je Foto Art danas prepoznatljiv u bh. poslovnom okruženju i gdje mislite da ste ostavili najbolji pečat vašeg rada?

Ono po čemu smo zasigurno prepoznatljivi jeste kvalitetan rad i odgovornost prema našim klijentima. Najbolje o tome vjerovatno govori činjenica da za 10 godina rada zbog naših grešaka ili loših rezultata nismo izgubili nijednog klijenta i to svakako smatram našim najvećim uspjehom i odrazom naše poslovnosti. To je uzrokovalo i da se broj naših klijenata stalno povećava. To je jedna strana priče koja govori o Foto Artu.

Druga se odnosi na naše projekte koje uvijek prati prepoznatljivi znak agencije. Ja ću spomenuti samo neke koji su jedinstveni na domaćem tržištu. Informativno – obrazovni serijal "Društvo znanja" koji pripremamo u bliskoj suradnji sa BH Telecomom i koja se emitira na OBN-u, zatim humoristička serija "Sex i selo" koja se emitira na TV PinkBH. Na ovoj televiziji emitiramo i posebnu emisiju "Posao.ba" kao pregled tržišta rada u našoj zemlji. I ono na što sam ja posebno ponosan jeste projekat CD-a "Resursi i šanse BiH" kao najbolja prezentacija koju je jedna zemlja u regionu napravila. To je jedan multimedijalni CD sa tekstovima, fotografijama i videom koji najbolje predstavlja našu zemlju u ovom momentu.

Ovdje bih među nekoliko kampanja koje trenutno realiziramo, istakao onu za modnu marku Granoff koja nesebično ulaže novac u kvalitet i s njima je zadovoljstvo surađivati.

Možete li nam u ovom momentu najaviti neke nove projekte, nešto što bi bila novina možda u medijskom prostoru, nešto što je u pripremi?

Ima dosta stvari na kojima radimo ali bih za 2009.godinu izdvojio novo izdanje CD-a "Resursi i šanse BiH", osvježeno novim podacima za što bolje predstavljanje naše zemlje. Moram reći da smo mi ovdje preuzeli posao države i to radimo vlastitim snagama kako bi što bolje promovirali domovinu kako u regionu tako i u svijetu, i ta promocija koju radimo stalno se usavršava. Ono što me posebno raduje je da je ovaj projekat od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka ocijenjen izuzetnim i mi ga zaista brižno pripremamo.

10.godina rada nije mali period i vjerovatno je trebalo dosta vještine i umješnosti da se opstane na poslovnoj sceni kakva je kod nas. Kojim principima ste vi bili vođeni tokom protekle decenije?

Pa to je stalno usavršavanje i uvijek novi projekti. Oduvijek smo željeli postati prepoznatljivi po marljivosti i čestitom odnosu prema svakom klijentu, bez obzira da li je on mali ili veliki. Uvjeren sam da takav pristup može donijeti tržišni i finansijski uspjeh na duge staze. Nama je zadovoljstvo klijenta uvijek na prvom mjestu. S druge strane, poslovni ciljevi Foto Arta uvijek su bili povezani sa ciljevima države Bosne i Hercegovine.

Jedna od stvari po kojima ste vi kao menadžer prepoznatljivi jeste uspjeh u upravljanju ljudskim resursima. U tom pogledu, koje su vam najbitnije odrednice poslovanja i šta bi preporučili drugima?

Ne bih rekao da sam tu u potpunosti profesionalan jer nekako stavljam svoje uposlenike na prvo mjesto, sa njihovim željama, potrebama, problemima. Znači, najbitnija stvar mi je iskren i pošten odnos što ponekad dovodi do teže realizacije naših ciljeva. Pokušavam da izgradim prijateljske odnose sa kolegama i sada mogu reći da je Foto Art mala porodica koja brine o svakome, i privatne i poslovne probleme prevazilazimo zajedno. Za ovih 10 godina rada nikad nismo imali loše međuljudske odnose.

Šta biste nam još specifično istakli u predstavljanju agencije Foto Art?

Foto Art je ono što se označava sa one-stop agencija, dakle, mjesto gdje možete dobiti kompletnu, zaokruženu uslugu. To dobro zna naših 150 klijenata koji su zadovoljni suradnjom s nama. Bavimo se TV i radio produkcijom, web dizajnom, odnosima s javnošću, i imamo kompletnu medijsku ponudu ovisno o potrebama klijenta.

Sa useljenjem u novu zgradu, dobili smo i veliki studio, posjedujemo profesionalnu tv opremu, montaže kojom se služi naša stalna ekipa novinara i snimatelja. Imamo tim dizjanera i programera kao i profesionalne fotografe. Proizvodi koje smo plasirali na tržište najbolje govore koliko i kako radi ovaj tim.

U tržišnim ekonomijama uspješne kompanije nastoje da pokažu i svoju društvenu odgovornost time što će finansijski podržati neke projekte ili darovati neke humanitarne ustanove. Kakva je praksa Foto Arta?

Smatram da etablirane firme treba da ponesu dio društvene odgovornosti i pomognu onima kojima je potrebno. Mi rado idemo u susret mnogim akcijama takve vrste. Foto Art redovno učestvuje u mnogo manjih akcija svake godine tokom praznika, ali ću ja pomenuti dvije meni posebne. Jedna je kampanja "Zagrljaj podrške" za kupovinu mamografa kako bi omogućio pregled žena i rano otkrivanje raka dojke, a druga je održana krajem novembra u Zetri u čijoj smo organizaciji učestvovali a to je prikupljanje novaca za izgradnju islamskog centra u Ljubljani.

Trenutno je aktuelna globalna finansijska kriza. Da li vas je strah njenog utjecaja na BiH i vašu agenciju, i kako inače što bezbolnije preživjeti 2009-tu?

Smatram da će finansijska kriza pogoditi i Bosnu i Hercegovinu i firme kakva je Foto Art. Ne očekujem da će kriza biti duga i teška tako da joj i ne pridajem veliku pažnju. Vjerujem da će se smanjiti obim poslovanja, generalno govoreći ali Foto Art je stabilna firma i takva će i ostati tokom i ubuduće.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.