NavMenu

Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS - Nadamo se nastavku trenda otvaranja bar jednog luksuznog hotela godišnje

Izvor: eKapija Petak, 06.04.2018. 08:42
Komentari
Podeli
Nermin MuzurNermin Muzur
Sarajevo je ovih dana turistički i možda najaktuelnije u BiH, jer se čuvena žičara vratila u grad, a sa njom i nova očekivanja. Biće to još jedan adut grada kojeg su posljednjih mjeseci inostrani magazini i portali uvrštavali među top 10 destinacija u Evropi koje se preporučuju ovog ljeta.

Upravo je ljeto koje se bliži turistički najfrekventniji period u Sarajevu, pa turistički radnici spremno dočekuju nove goste.

- Planiramo da napravimo ljetnu turneju po gradovima regije gdje ćemo promovisati ljetne sadržaje u Sarajevu - kaže u intervjuu za eKapiju predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur, sa kojim smo razgovarali i o hotelskoj ponudi, zimskom turizmu, ali i o plaćanju boravišne takse.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je formirana nova Turistička zajednica KS. Kakvi su rezultati u tom periodu?

- Možemo slobodno reći da su rezultati u prvoj godini rada odlični, što pokazuju naši izvještaji o radu, kako finansijski tako i revizorski.

Koji su bili prioritetni zadaci kada ste došli na ovu poziciju?

- Situacija je specifična zato što smo formirali potpuno novo preduzeće. Prvo smo morali da uspostavimo organe rada i donesemo nekoliko pravilnika, pa čak i da izmijenimo Zakon o turizmu KS. Nakon toga, morali smo da osmislimo plan i programa rada, kao i da obezbijedimo finansiranje nove Turističke zajednice. Kroz plan i program smo se dotakli svih segmenata, odnosno promocije, infrastrukturnog unapređenja, zatim plana na polju statistike i evidencije gostiju, te suradnje sa projektima važnim za KS i mnoge druge.

Koliko ste zadovoljni prihodima od boravišne takse? Da li se ažurno vrši prijava i uplata?

- Zadovoljni smo sa uplatom takse svih onih koji su evidentirani da pružaju te usluge. Rezultati su povećani za 100% u odnosu na prethodne godine. Uradili smo i pilot projekat za elektronsku evidenciju i prijavu gostiju, što je takođe dalo rezultat.

Posljednih godina otvoreno je nekoliko luksuznih hotela u centru i okolini Sarajeva, a najavljuje se i otvaranje Hiltona. Koliko aktuelna hotelska ponuda zadovoljava potrebe onih koji dolaze u grad? Da li ima prostora za nove objekte?

- Sarajevo iz mjeseca u mjesec posjećuje sve više turista i bilježi se veći broj noćenja, te je i potreba za novim krevetima sve veća, što nas posebno raduje. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti ovim tempom otvaranja bar jednog luksuznog hotela godišnje.

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Može li Sarajevo konkurisati susjednim prestonicama kada je riječ o kongresnom turizmu? Može li to biti jedan od aduta budućeg turističkog razvoja sarajevske regije?


- Sarajevo, kada je u pitanju turizam, u svakom smislu može konkurisati susjedima, a slobodno ću se usuditi i reći da susjedi ne mogu konkurisati u nekim segmentima Sarajevu. Kad je u pitanju kongresni turizam raduje nas činjenica da u nekoliko posljednjih godina općina Ilidža prerasta u ozbiljan kongresni centar. Nadamo se da će se u narednom periodu i u drugim dijelovima Sarajeva povećavati ovi kapaciteti, jer zaista mogu da budu jedan od aduta.

Danas kreće da radi Trebevićka žičara. Smatrate li da će ona podstaći kreiranje nekih novih turističkih sadržaja na Trebeviću? Koliko ima prostora za nove investicije?

- Zičara sama po sebi daje dodatni kvalitet destinaciji, kako u smislu dodatnog sadržaja, tako i kreiranju imidža. Međutim, novi život ovog simbola Sarajeva poslije 26 godina sigurno će dodatno oživjeti Trebević i podstaći pokretanje novih kapaciteta i sadržaja.


U kojim pravcima će ići razvoj zimskog turizma? Koliko se planski radi na jačanju potencijala Igmana i Bjelašnice?

- U ovoj zimskoj sezoni je na Bjelašnici i Igmanu napravljen iskorak, odnosno potpuno je obnovljen vertikalni trasport i postavljeno je vještačko osnježavanje što daje dodatni kvalitet i bazu za razvoj zimskog turizma. To je dobra osnova za nove smještajne i ugostiteljske objekte koji su planirani u ovim zimskim centrima i kada se svi planovi realizuju, sigurno ćemo vidjeti novu Bjelašnicu i Igman. Potpuni procvat očekujemo u februaru iduće godine, za vrijeme održavanja EYOF 2019, koji može biti odličan test, kao i uvertira za novu kandidaturu za ZOI.

Nesumnjivo je da Sarajevo ima najveći broj posjetilaca tokom ljeta kada se održava i Sarajevo Film Festival. Šta pripremate za ovu ljetnu sezonu?

- SFF je definitivno najveći brend u turističkom segmentu, nešto što daje dodatni kvalitet Sarajevu kao destinaciji, te nas svrstava u posebnu grupu gradova koji imaju ovakve sadržaje.

Prošle godine smo po prvi put potpisali zvaničnu suradnju sa SFF-om, a u ovoj planiramo da tu suradnju podignemo na viši nivo. Takođe, prošle godine smo organizovali koncert Plavog orkestra, a na zatvaranju ovogodišnjeg SFF sigurno ćemo opet obradovati Sarajlije, kao i sve goste nekim velikim koncertom.

Koji su vam aktuelni turistički projekti koje promovišete i da li stižu ponude zainteresovanih investitora?

- U prethodna tri mjeseca smo nastupali na pet najjačih turističkih sajmova na kojim smo dobili nagrade za najbolje organizovane štandove i za najboljeg debitanta na sajmu. U naredna dva mjeseca promovisaćemo Sarajevo, ali i cijelu BiH, na još četiri sajma. Takođe, planiramo da napravimo i ljetnu turneju po gradovima regije gdje ćemo promovisati ljetne sadržaje u Sarajevu.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.