NavMenu

Irena Radojević, direktorica TOBL - Banjaluci nedostaje luksuzni i hotel velikog kapaciteta

Izvor: Glas Srpske Utorak, 27.03.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Irena RadojevićIrena Radojević
Gradu Banjaluka je potreban luksuzni hotel visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i hotel velikog kapaciteta i nižih cijena, za potrebe velikih događaja i ekskurzija, rekla je nedavno imenovana direktorica Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) Irena Radojević u intervjuu za Glas Srpske.

- Radićemo na podizanju kvaliteta usluga, to se odnosi na veće investicije u turizam i ugostiteljstvo, digitalizaciju, edukaciju… - rekla je Radojević.

Šta su turistički potencijali grada, šta nedostaje i na čemu će TOBL raditi ove godine?

- Akcenat treba da bude stavljen na smještajne kapacitete kojih nema dovoljno, što je posebno vidljivo za vrijeme velikih događaja. U hotelima, motelima, hostelima, prenoćištima, sobama za iznajmljivanje i seoskim domaćinstvima ima ukupno 1.892 ležaja. Gradu je potreban luksuzni hotel visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i hotel velikog kapaciteta i nižih cijena za potrebe velikih događaja i ekskurzija.

Postoje inicijative investitora za otvaranje novih hotela. Potrebno je registrovati i kategorizovati privatne apartmane i sobe, gdje po našim procjenama ima još oko 1.000 kreveta. Trenutno u Banjaluci ima 16 hostela, dok prije osam godina nije postojao nijedan, i oni su najtraženiji vid smještaja. Potreban je i auto-kamp koji bi bio u skladu sa svjetskim standardima, s obzirom na to da je naš avanturistički turizam već afirmisan u evropskim zemljama. Kamp u Krupi na Vrbasu zadovoljava većinu uslova, ali još nije registrovan.

Koje nove turističke sadržaje posjetioci mogu očekivati u Banjaluci ove godine?

- Kontinuirano promovišemo grad. Imamo Zimsku čaroliju, Zimzograd, a tu su i novogodišnji praznici. Od ove godine imamo Proljeće u Banjaluci, manifestaciju koja je planirana u saradnji sa Gradskom upravom i očekujemo da da pozitivan rezultat s obzirom na to da je grad najposjećeniji u proljeće i jesen. Nakon toga slijedi ljetna turistička sezona koja, pored manifestacija Kozara etno i Ljeto na Vrbasu, akcenat stavlja na izuzetno posjećene festivale Demofest i Fresh wave. Tu su i prepoznatljive dajak i rafting regate. Za promociju turističke ponude grada ove godine planirano je 220.000 KM.

Šta je neophodno unaprijediti u idućem periodu?

(Foto: alice-photo/shutterstock.com)
- Radićemo na podizanju kvaliteta usluga, što treba da bude jedan od prioriteta razvoja Banjaluke kao turističke destinacije. To se odnosi na veće investicije u turizam i ugostiteljstvo, digitalizaciju i internet usluge, edukaciju turističkih radnika, konobara, kuvara, vodiča, animatora, informatora, skipera i slično. Analiza turističkog brenda Banjaluke, ali i Strategija razvoja turizma grada 2013 - 2020. su definisale avanturistički turizam i manifestacije kao ključne tipove turizma koji u najkraćem periodu mogu dati najbolje rezultate. Potrebno je i dalje raditi na njihovom razvoju, što se i čini. Takođe, treba da bude poboljšan javni prevoz do pojedinih turističkih lokacija kao što je Rafting centar Karanovac, Krupa na Vrbasu, a poseban akcent stavićemo na veći izbor suvenira.


Gradska uprava već je počela pripreme za doček Nove, 2019. godine. Postaje li Banjaluka jedna od najatraktivnijih regionalnih zimskih destinacija?

- Bili smo svjedoci ogromne frekvencije ljudi na banjalučkim ulicama tokom novogodišnjih praznika. Tri večeri koncerata na otvorenom, dobra ponuda u klubovima i povoljne cijene u restoranima privukli su veliki broj turista, prije svega Slovenaca, zatim goste iz Srbije i Hrvatske, ali i iz istočnoevropskih zemalja. Na koncertima organizovanim na Trgu Krajine bilo je više od 30.000 posjetilaca, nigdje u gradu nije bilo slobodnog smještaja. Kroz Zimzograd je, za 32 dana, prošlo gotovo 300.000 posjetilaca. Nakon dočeka 2018. Banjaluka je postala jedno od prepoznatljivih prazničnih odredišta u regionu. Na osnovu svih podataka očekujemo da iduća zimska sezona bude uspješnija, jer će i program biti sadržajniji.

Koliko je turista registrovano u 2017?

- U Banjaluci je tokom prošle godine registrovano 84.157 dolazaka i gotovo 130.000 noćenja, što je u odnosu na 2016. godinu blagi rast.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.