Izvor: eKapija | Srijeda, 26.11.2008.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Merima Zupčević, projekt menadžer za korporativno upravljanje u IFC uredu za BiH: "Rad na promjeni društvene i ekonomske prakse je preduslov za uspjeh"

Merima Zupčević je rođena u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i Drugu gimnaziju uz pohađanje ljetne škole u Sjedinjenim Američkim Državama iz književnosti i biohemije. Nakon srednje škole, odlazi na Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za anglistiku, koji završava uz paralelan aktivan rad u nevladinom sektoru na programima za mlade. Nakon fakulteta počinje raditi u Uredu visokog predstavnika u BiH, te zatim u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) gdje vodi projekt korporativnog upravljanja te organizacije. Uz aktivnosti na korporativnom upravljanju i socio-ekonomskom dijalogu, u OSCE-u se bavi i pitanjima lokalnog ekonomskog razvoja. Od ljeta 2008. preuzima projekt korporativnog upravljanja za BiH u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC).

Merima je u dva navrata prekinula radni vijek kako bi pohađala dva magistarska programa. Jedan iz Upravljanja državom i humanitarnim poslovima pri Univerzitetu u Sarajevu i La Sapienza Univerzitetu u Rimu, a drugi iz Međunarodnih odnosa pri Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu. U slobodno vrijeme se bavi naučno-istraživačkim radom. Do sada je objavljivala akademske radove na teme poslijeratne političke ekonomije, etike u međunarodnim odnosima, teorije međunarodnih odnosa i diplomacije te post-konfliktnog razvoja. Trenutno je uključena u dva velika istraživačka projekta – jedan od Kraljevskog koledža i drugi od McGill Univerziteta i Svjetske banke.

Iako je kroz školovanje i radno iskustvo bila uključena u aktivnosti iz različitih sfera od razvoja civilnog društva, podrške državnim institucijama do razvoja privatnog sektora, jedna je ambicija iza svih napora – rad na razvoju ekonomije i društva, tj. socio-ekonomski razvoj, koje je posljednji rat degradirao i uništio.

„Nemoguće je raditi i uopšte živjeti u Bosni i Hercegovini a svaki dan ne osjetiti posljedice ratnih i predratnih modaliteta ponašanja. Od praksi sa kojima se susrećemo u kompanijama kada su u pitanju njihov odnos prema klijentima, tržištu kapitala, finansijskom poslovanju pa do odnosa države prema privatnom sektoru u smislu kreiranja poslovnog okruženja, olakšica za biznis start-up, uspostavljanju zakonodavnog okvira koji omogućava primjenu svjetskih standarda upravljanja. Jasno je da još uvijek nismo prevazišli okove predratnih i ratnih praksi te da i dalje patimo od sindroma ovisnosti o međunarodnim faktorima. Teško je promijeniti društvene prakse, mnogo teže nego ekonomske, pa je tako rad na njima preduslov za uspjeh bilo kojeg poslovnog poduhvata, ali i veliki izazov" , istakla je Merima u razgovoru za eKapija.ba.

Na pitanje novinara koja je njena životna i poslovna filozofija, Merima odgovara: "Moja životna, pa tako i poslovna, filozofija se svodi na carpe diem – ništa ne ostavljati za sutra već uraditi danas sve što je moguće. Svi mi koji radimo u BiH danas pored nekih vlastitih ambicija moramo imati na umu i našu poziciju u društvu te je iskoristiti do maksimuma kako bismo svojim skromnim doprinosom uticali na neophodni razvoj društva i privrede".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.