NavMenu

Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar - Poslodavci bi profitirali zapošljavanjem žena starijih od 45 godina

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.03.2018. 17:55
Komentari
Podeli
Miroslav VukajlovićMiroslav Vukajlović
Iako živimo u demokratskom društvu, diskriminacija pri zapošljavanju žena i dalje postoji, naročito onih starijih. Mnogi poslodavci izbjegavaju da zaposle radnike koji imaju više od 45 godina, međutim postoje i oni koji smatraju da starija generacija ima mnoge prednosti u odnosu na mlađe kolege.

Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju, objašnjava zašto bi poslodavci zapošljavanjem žena starijih od 45 godina mogli kratkoročno i dugoročno da profitiraju.

Da li među onima koji traže posao posredstvom vaše agencije ima žena starijih od 45 godina? Za koje poslove i pozicije se obično prijavljuju?

- Na konkurse agencije Spektar se u kontinuitetu obraćaju, između ostalih kandidata, i dame starije od 45 godina. Konkursi na koje se najviše prijavljuju su administrativni poslovi i knjigovodstvene usluge, razni menadžerski konkursi, zatim za rad u proizvodnji, pomoćni poslovi u kuhinji, kao za i održavanje i čišćenje, čuvanje djece, njege odraslih…

Pretpostavka je da se žene ove dobi teže zapošljavaju. Postoje li neke zajedničke karakteristike ove populacije zbog kojih nisu interesantne poslodavcima ili se radi o starosnoj diskriminaciji?

- U principu su lica starija od 45 godina manje interesantna poslodavcima u odnosu na mlađe osobe. Za mnoge poslove je to razumljivo i opravdano. Ipak, imamo i drugačijih primjera. Jedan dio poslodavaca smatra da su lica starija od 45 godina njima prihvatljivija zbog razvijenih radnih navika, lične kulture koju ta, ali i starija generacija ima u odnosu na mlađu populaciju.

Koje savjete dajete damama ove dobi kako bi bile uspješnije na tržištu rada?

- Žene su ravnopravan dio tržišta rada i za njih važe ista pravila kao i za muškarce. Moraju se prilagođavati zahtjevima tržišta, razumjeti potrebu za stalnom nadogradnjom ličnih znanja i vještina, odnosno podizanja individualne konkurentnosti. Samo tako će imati priliku da dođu do željenog posla.

Da li biste poslodavcima preporučili zapošljavanje žena zrelije dobi i zbog čega?

- Svakako da bih preporučio zapošljavanje pod uslovom da žena, odnosno kandidatkinja ispunjava tražene uslove radnog mjesta. Poslodavci bi u ovakvim radnim angažmanima kratkoročno i dugoročno profitirali. Ako znamo da će osobama starijim od 45 godina trebati još jedan značajan period rada do penzije, da su te osobe lojalnije u odnosu na mlađe, najčešće emotivno zrelije što je veoma važno u mnogim situacijama na radnom mjestu, najčešće razvijenih radnih navika, ne vidim razlog zašto bi neko diskriminisao ovu populaciju prilikom zapošljavanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.