NavMenu

Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Group - U 2017. napravili smo dobre temelje za dalji rast

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.02.2018. 13:36
Komentari
Podeli
Eldin HadžiselimovićEldin Hadžiselimović
Jedna od najvećih domaćih kompanija ASA Group nastavila je rast u svih pet segmenata poslovanja tokom prošle godine. Grupacija je u 2016. napravila značajne promjene na tržištu BiH formiranjem domaće ASA banke, postala je dio vlasničke strukture BamCarda, te preuzela većinsko vlasništvo nad poliklinikom Eurofarm.

Provjerili smo koliko su u menadžmentu kompanije zadovoljni poslovanjem nakon tih koraka, šta je obilježilo prethodnu godinu, te kakvi se planovi prave u godini pred nama.

Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Group, kaže u intervjuu za portal eKapija da su u 2017. godini bili fokusirani na stvaranje preduslova za dalji rast u predstojećem periodu, te da nisu isključene ni nove akvizicije.

U okviru ASA Group sada posluje 20 firmi.

eKapija: Pred kraj 2016. godine najavili ste da će uz nove investicije broj zaposlenih u 2017. preći hiljadu. Koje su najznačnije investicije i projekti sprovedeni u godini za nama, te da li bilo značajnijeg povećanja broja radnika na nivou grupacije?


- ASA grupacija je nastavila rast i u 2017. godini i to u svim oblastima poslovanja - usluge, finansije, nekretnine, zdravstvo i trgovina na dijelu prirodnih resursa. Danas imamo oko 900 zaposlenih, što je rekordan broj zaposlenih u historiji grupacije.

eKapija: Pretprošle godine fomirali ste domaću ASA banku i to spajanjem IK banke Zenica i Moje banke. Da li se ulazak u taj sektor pokazao kao dobar potez? Da li uspijevate da idete ka zadanom cilju usljed jake konkurencije stranih banaka na tržištu BiH?

- Očigledno da tržište BiH ima potrebu za snažnom, domaćom bankom. Kao potvrdu toga ističemo da je ASA banka u prošloj godini imala veći procentualni rast na dijelu aktive i kreditnih plasmana u odnosu na prosjek ukupnog bankarskog tržišta.

eKapija: Osim toga, iste godine ste ušli u vlasništvo BamCarda, firme koja se bavi kartičnim poslovanjem, a preuzeli ste i većinsko vlasništvo nad poliklinikom Eurofarm. Koji su najznačajniji rezultati tih firmi nakon ulaska u vaše vlasništvo?

- Ulazak u vlasničku strukturu firme BamCard se pokazao kao veoma dobar potez. U protekloj godini firma BamCard je napravila internacionalni iskorak na dijelu procesuiranja transakcija koji je u suštini core biznis firme BamCard. Također u prošloj godini firma BamCard je bila fokusirana na nova inovativna rješenja, gdje posebno možemo izdvojiti mobilnu aplikaciju "kviko", koji na jedan drugačiji način stavlja u komunikaciju banke i klijente i time omogućava da klijenti podignu novac sa bankomata bez upotrebe kartice.

Firma Eurofarm je otvorila nove poslovnice u Visokom i Goraždu, te je i krajem prošle godine otvorila jednu od najsavremenijih laboratorija u BiH. Svoj potencijal firma Eurofarm će pokazati u narednom periodu, u kojem planiramo povećati broj usluga. Naš osnovni cilj je pružiti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim građanima.

eKapija: Koliko ste zadovoljni poslovanjem u sektoru osiguranja, budući da je ASA osiguranje bilo smanjilo dobit početkom 2017. u odnosu na godinu prije?


- ASA Osiguranja je i ove godine raslo više nego ukupno tržište osiguranja. Ostvarena dobit na nivou prošle godine je za 35% veća u odnosu na 2016. godinu. Isplata šteta se ove godine popela na 98%, čime je ASA Osiguranje zadržalo lidersku poziciju. Sve ovo potvrđuje da je ASA Osiguranje na pravom putu da postane jedno od vodećih osiguranja u BiH.

eKapija: Trenutno poslujete u pet segmenata. Da li planirate širenje poslovanja na još neke sektore?


- U temelje ASA Prevent grupacije je utkan poduzetnički pristup, te na osnovu toga sigurno da ćemo koristiti svaku novu poslovnu priliku za dalji rast.

eKapija: Kineska korporacija Shanghai CRRC Urban Traffic Construction&Investment pokazala je interes za izgradnju željezničke pruge Vareš-Banovići, u saradnji sa vašom kompanijom. Koja bi bila uloga ASA Group u tom projektu? Kolike su šanse da se to realizuje?

- ASA grupacija u ovom aranžmanu je bila samo posrednik u komunikaciji jedne od najvećih svjetskih kompanija u oblasti drumskog saobraćaja i relevantnih institucija u BiH. Dalji aranžman ovisit će od te dvije strane, a mi kao jedan od najvećih privrednih subjekata u BiH imamo moralnu odgovornost pomoći razvoju naše države. Želimo našim primjerom biti podrška novim investitorima i pozvati ih na ulaganje u našu Bosnu i Hercegovinu.

eKapija: Kakvi su generalno bili razultati ASA grupacije u 2017. godini?


- Gledajući sa aspekta svih ostvarenih planskih veličina, možemo reći da su rezultati veoma zadovoljavajući. U ovoj godini smo bili fokusirani na stvaranje preduslova za dalji rast, te smo ubjeđeni da smo napravili dobre temelje za period koji predstoji.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Industrija

Adriatic Metals BH počeo izvoz rude iz Vareša

Prva pošiljka koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu krenula je put Luke Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca, saopšteno je iz kompanije Adriatic Metals BH. -Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Čestitao bih svim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.