Izvor: Lider poslovni tjednik | Četvrtak, 23.10.2008.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH - Za isplatu osiguranih štednih uloga BiH treba više od milijardu KM

U vrijeme globalne krize štednja je najsigurniji oblik ulaganja, osobito ako je se čuva u madracima. Štednja je sigurna i u bosanskohercegovačkim bankama, uvjerava nas i Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH koja je u državnom Parlamentu pokrenula inicijativu da se osigurani limit sa 7.500 KM poveća na 10.000 KM. Nevjestić je to potkrijepio podacima da su u ukupno osigurane 24 banke u BiH u osam mjeseci ove godine ukupni depoziti narasli 8,13 posto, odnosno s 14,4 milijardi KM na 15,6 milijardi. U tom iznosu najbitnija je kategorija depozita štednja građana, koja je zabilježila još istaknutiji rast, od 10,85 posto, odnosno s 5,2 milijarde KM na 5,8 milijardi.

• Je li zbog globalne financijske krize pojačana kontrola banaka u ispunjavanju kriterija za osiguranje depozita?

- Ispunjavaju li se kriteriji za prijam u program osiguranja depozita BiH treba promotriti u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH i odlukom o kriterijima za sudjelovanje banaka u programu osiguranja depozita Agencije za osiguranje depozita BiH. Poslovanje banaka stalno se kontrolira i do sada nijedna banka nije isključena iz programa osiguranja.

Razgovarala: Elvira Ahmetović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.