NavMenu

Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH - Za isplatu osiguranih štednih uloga BiH treba više od milijardu KM

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 23.10.2008. 09:50
Komentari
Podeli

U vrijeme globalne krize štednja je najsigurniji oblik ulaganja, osobito ako je se čuva u madracima. Štednja je sigurna i u bosanskohercegovačkim bankama, uvjerava nas i Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH koja je u državnom Parlamentu pokrenula inicijativu da se osigurani limit sa 7.500 KM poveća na 10.000 KM. Nevjestić je to potkrijepio podacima da su u ukupno osigurane 24 banke u BiH u osam mjeseci ove godine ukupni depoziti narasli 8,13 posto, odnosno s 14,4 milijardi KM na 15,6 milijardi. U tom iznosu najbitnija je kategorija depozita štednja građana, koja je zabilježila još istaknutiji rast, od 10,85 posto, odnosno s 5,2 milijarde KM na 5,8 milijardi.

• Je li zbog globalne financijske krize pojačana kontrola banaka u ispunjavanju kriterija za osiguranje depozita?

- Ispunjavaju li se kriteriji za prijam u program osiguranja depozita BiH treba promotriti u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH i odlukom o kriterijima za sudjelovanje banaka u programu osiguranja depozita Agencije za osiguranje depozita BiH. Poslovanje banaka stalno se kontrolira i do sada nijedna banka nije isključena iz programa osiguranja.

Razgovarala: Elvira Ahmetović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.