Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.01.2018.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Damir Šlosel, direktor dm drogerija u BiH - Pozivamo domaće proizvođače na saradnju

Damir Šlosel
Lanac drogerija dm u BiH iza sebe ima godinu uspješnih poslovnih rezultata, noviteta u prodajnoj strategiji, humanitarnih akcija, a zahvaljujući njihovom ulaganju u zaposleni kadar, BiH je dobila prve obučene drogeriste.

U intervjuu za eKapiju Damir Šlosel, direktor dm drogerija u BiH, govori o planovima za 2018. godinu i želji da u njihov asortiman uđe još više domaćih proizvoda, čiji udio inače godišnje raste oko 3%.

eKapija: Već godinama dm je jedan od najpoželjnijih poslodavaca, a i promet je sve veći. Koliko ste zadovoljni poslovanjem u ovoj godini?

- Promet dm-a raste iz godine u godinu i mogu reći da smo zadovoljni tim trendom. U poslovnoj godini koja je završila 30.9.2017. ostvaren je promet od 143,9 mil KM, što predstavlja rast od 14,11% u odnosu na prošlu poslovnu godinu. Kontinuirano ulažemo u naše zaposlenike, njihov razvoj, kao i u unapređenje usluge koju pružamo našim kupcima. Zadovoljstvo zaposlenika potvrdili su rezultati internog istraživanja koje je u dm koncernu provedeno 2016. godine. Ti rezultati su pokazali da 94% naših zaposlenika dm smatra veoma dobrim poslodavcem, te bi dm kao poslodavca preporučili i drugima. S druge strane, ostvareni promet i rast prometa svojevrsni su aplauz kupaca koji opet odražava njihovo zadovoljstvo.

eKapija: Koji su najznačajniji poslovni potezi tokom 2017. godine?

- U petom mjesecu 2017. godine uveli smo novu cjenovnu strategiju "Uvijek povoljno". Radi se o konceptu dugoročno sniženih cijena koji je odgovor na gospodarske prilike u zemlji, te užurbani način života u kojemu vrijeme postaje luksuz. Vodili smo se namjerom da kupac treba kupovati onda kada mu je nešto potrebno, a ne onda kada mu to trgovac želi učiniti primamljivim. Konceptom "Uvijek povoljno" nudimo više od 2.500 proizvoda čije snižene cijene vrijede najmanje četiri mjeseca. Osim financijske uštede, na ovaj način kupci štede i dragocjeno vrijeme koje su ranije trošili žureći u kupovinu proizvoda na kratkoročnim akcijama.

eKapija: Na koji način pomažete promovisanje domaćih proizvođača?

- U asortimanu dm prodavaonica trenutno imamo 53 domaća brenda. Trend povećanja domaćih proizvoda prati povećanje broja proizvoda u ukupnom asortimanu dm-a, te raste za 3% na godišnjem nivou. U prošloj poslovnoj godini našu ponudu smo obogatili za 31 novi domaći proizvod. Otvoreni smo za ponude domaćih proizvođača i nerijetko nam se obraćaju proizvođači koji proizvode, na primjer, zdravu hranu, ali se susreću s izazovima prilikom ishodovanja svih potrebnih certifikata i analiza kojima bi to dokazali ili nisu u mogućnosti opskrbiti svih 69 prodavaonica u BiH. Stoga ćemo krajem drugog mjeseca 2018. pozvati proizvođače zdrave hrane i prirodne kozmetike da svoje proizvode prijave na posebno kreiranu dm platformu. Odabrat ćemo proizvođače koji zadovolje unaprijed definirane kriterije, a sve u cilju zajedničkog rada na pripremi i lansiranju njihovih proizvoda na bosanskohercegovačko tržište kroz lanac dm prodavaonica.

eKapija: U kojim gradovima planirate širenje tokom 2018. godine?

- Otvorenjem novih prodavaonica u ovoj godini prije svega želimo učvrstiti našu poziciju u gradovima gdje već poslujemo. Tako je u tijeku priprema za otvorenje dm prodavaonice u Mostaru, u TC Bingo na putu M-17 koji je, nakon požara, ponovno izgrađen. Također, zanimljiva nam je i Banjaluka, iako na području grada poslujemo u šest prodavaonica. Dakako, nastavit ćemo s preuređenjima te eventualnim proširenjima postojećih prodavaonica i pratiti sve kvalitetne projekte u BiH koji bi svojom lokacijom i sadržajem značili upotpunjavanje naše prisutnosti i ponude, te ćemo se u takve projekte uključiti otvaranjem novih dm prodavaonica.

eKapija: Šta je ono čime motivišete svoje zaposlene?

- Pozitivna i stimulativna radna atmosfera, prilike za stručno i lično usavršavanje, mogućnost napredovanja, sigurnost zadržavanja posla, te kontinuirano povećanje plate, kao i druge materijalne i nematerijalne beneficije su ono što dm zaposlenici cijene.

Ovdje moram istaknuti da je protekle godine troje naših zaposlenika, zajedno sa osamdesetak kolegica i kolega iz ostalih država u kojima dm posluje, stručno osposobljeno u Austriji i steklo zvanje drogeriste, te će svoja znanja prenositi na ostale dm zaposlenike s ciljem unapređenja naših usluga prema kupcima. Oni su dakle prvi obrazovani drogeristi u BiH.

eKapija: dm je poznat po društveno odgovornom poslovanju. Na šta ste posebno ponosni i koji su planovi u tom segmentu u 2018. godini?

- U ovoj godini poseban naglasak stavili smo na zdravlje i CSR inicijativu "Zajedno za zdrav život". Želeći utjecati na buđenje svijesti mladih naraštaja o važnosti zdravog načina života, pozvali smo osnovne škole da prijave svoje projekte koji imaju za cilj unaprijediti zdravlje učenika i školskog osoblja. Zajedno s kupcima u dm prodavaonicama odabrali smo deset projekata čija je realizacija već u tijeku, a završetak projekata očekujemo do kraja tekuće školske godine. Također, u dvanaestom mjesecu 2017. smo realizirali CSR inicijativu dm zaposlenika "Zajedno za radost" u koju se uključilo 500 kolegica i kolega. Pripremili smo 2.000 poklona za socijalno ugrožene sugrađane i uz pomoć udruženja Pomozi.ba osobno ih uručili. Pokloni su, uz proizvode iz asortimana, sadržavali i personalizirane poklone dm zaposlenika koje su ručno izradili ili kupili. Ova inicijativa realizirana je i u drugim zemljama dm koncerna.

eKapija: Kako vidite razvoj poslovanja dm-a u narednim godinama?

- Uz stalna ulaganja u asortiman, u zaposlenike i u širenje prodajne mreže, poseban naglasak u narednim godinama stavit ćemo na tehnološka unapređenja radnih procesa i digitalizaciju poslovanja, a sve u cilju poboljšanja usluge koju pružamo našim kupcima.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.