NavMenu

Novak Damjanović, komercijalni direktor Optima grupe - Elektronsko poslovanje produžilo listu naših klijenata

Izvor: eKapija Petak, 22.12.2017. 12:07
Komentari
Podeli
Novak DamjanovićNovak Damjanović
Kako bi omogućila što efikasniju i kvalitetniju uslugu svojim klijentima Optima grupa je prije dvije godine uvela elektronsku trgovinsku platfromu. To je rezultiralo povećanjem obima poslova i širenjem liste klijenata.

Novak Damjanović, komercijalni direktor Optima grupe, govori o prednostima ovog tipa poslovanja i kakve benefite je ta usluga donijela ovoj kompaniji.

Prije dvije godine upravo ste u komercijalnom sektoru ponudili elektronsku trgovinu. Sa kojim ciljem?

- Tehnološko usavršavanje proizvodnog procesa, velika investiciona ulaganja u tehnologiju, rezultirala su još kvalitetnijim proizvodima, kako naftnih derivata koja se proizvode u Rafineriji nafte Brod, tako i motornih ulja, maziva i drugih tečnosti koje proizvodi Rafinerija ulja Modriča. Da bismo proširili bazu klijenata, omogućili brži, jednostavniji, kvalitetniji, pa mogu reći i ekonomski povoljniji pristup proizvodu, uveli smo novu komercijalnu uslugu – elektronsku trgovinsku platformu.

Koliko je ta vrsta usluge zaživjela na našem području?

- Elektronsko poslovanje nadogradnja je dugogodišnjih okvira poslovanja, unutar kojeg imamo tradicionalne partnere koji vjeruju brendu Nestro. Ova nova usluga tradiciji je udahnula inovativnost. Naši dugogodišnji saradnici pozitivno su odreagovali i učestvovali na našim prvim aukcijama, licitacijama i veoma brzo su uočili ekonomske benefite elektronskog poslovanja. S druge strane, digitalna ponuda omogućila je brz, jednostavan i transparentan kontakt sa klijentima na inostranim tržištima.

Imate li povratne informacije od klijenata koji koriste ovu vrstu usluge? Čime su zadovoljni, a čime ne?

- Finansijski benefiti koje kupci ostvaruju kupovinom putem ETP-a su svakako najčešće pozitivne povratne informacije od kupaca. Pojedinim kupcima je sistem prodaje još uvijek komplikovan, ali svaki dan radimo na njegovom pojednostavljenju, pa već dobijamo pozitivne reakcije na promjene koje uvodimo. Na listi pozitivnih komentara su brzina usluga, jednostavniji, transparentniji proces, a time i efikasnije poslovanje.

Da li je ovaj vid komercijalnog poslovanja približio proizvode Rafinerije ulja Modriča i Rafinerije nafte Brod potencijalnim klijentima sa inostranih tržišta?

- Naravno, ovaj vid poslovanja je prilika da kupci sve proizvode Nestro grupacije pronađu na jednom mjestu. Samo nekoliko "klikova" dijeli ih do finalne kupovine željenog proizvoda. Proizvodi RUM-a i RNB-a i informacije o njima nikada nisu bili bliži kupcima, a proces nabavke brži, efikasniji i povoljniji.

Kolike su ekonomske koristi ove usluge za Optima grupu?


- Kao projekat u razvoju, ETP je već dokazao svoju ekonomsku korist, ali naš najveći uspjeh jeste ispunjenje postavljenog cilja - višetruko proširenje postojeće baze aktivnih klijenata Optima grupe.

Da li ste zadovoljni tržišnom pozicijom kompanija?

- Uvijek može bolje i to je ljestvica po kojoj se penjemo u svakoj novoj poslovnoj godini. Nestro grupacija u kontinuitetu ulaže u realizaciju dugoročnih i strateških planova vezanih za razvoj naftnog sektora Republike Srpske i BiH.

Privredna društva koja posluju pod brendom Nestro, redovno izmiruju obaveze po osnovu plata i doprinosa za više od 2.100 zaposlenih, kao i prema privrednim subjektima u BiH. Do sada smo na ime poreza i doprinosa uplatili 3,7 mlrd KM, dok u budžetu RS imamo udjela sa 25%, a u budžetu BiH sa 15%. Ovo su realne brojke koje govore o ozbiljnosti poslovanja kompanije i njenoj poziciji u privrednom i društvenom segmentu, a u tom kontekstu izdvojio bih i poziciju kompanije na "bijeloj listi" Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Koje aktivnosti su prioritetne u narednom periodu?


- Prvi prioritet je zadržati kvalitet proizvoda Rafinerije ulja Modriča i Rafinerije nafte Brod, ali i povećati obim prodaje. Na domaćem tržištu želimo sačuvati lidersku poziciju, a nametnuti se kao kvalitetan brend na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima. Realizacijom ovih zadataka dolazi se do cilja - poboljšanja finansijskih rezultata poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.