NavMenu

prof. dr. Esad Duraković, arabista, akademik i predavač

Izvor: eKapija Petak, 26.09.2008. 13:43
Komentari
Podeli

Akademik Esad Duraković, rođen 1948. godine u Glavicama kod Bugojna, nakon završene medrese u Sarajevu, diplomirao je orijentalistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1972. godine.

(Esad Duraković)

Na matičnom fakultetu je magistrirao 1976., a 1982. godine i doktorirao, tezom iz arapske književnosti.

Punih 12 godina, od 1976. do 1988. godine, profesor Duraković proveo je u raznim nastavničkim zvanjima na Filozofskom fakultetu u Prištini, objavljujući zapažene naučne radove, i prevodeći kapitalna djela arapske nauke i kulture.

Njegova intimna i profesionalna želja, da dobije odgovarajuće zaposlenje u Sarajevu, ostvarila se tek u predvečerje jugoslovenske društvene katastrofe, 1991. godine.

Danas je redovni profesor i šef Katedre za arapski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Jedan od najznačanijih arabista današnjice, dobitnik posebne nagrade UNESCO-a za arabistu godine, i odnedavni akademik, prof. dr. Esad Duraković predstavljen je u rubrici "Portret naučnika" u emisiji Društvo znanja.

"Arapski jezik se na filozofskom fakultetu proučava punih 55 godina. Jedan od glavnih razloga je to što je arapski jezik priznat u UN-u 1972. godine i to je jezik jedne velike kulture, a poseban značaj treba pridati tome da je bošnjačka baština na orijentalnim jezicia vrlo zastupljena I da je važno proučavati bošnjačku baštinu na arapskom jeziku kao dio bošnjačkog identiteta. Arapski jezik je sredstvo za taj vrlo važan cilj", kazao je profesor za emisiju.

Profesor Esad Duraković je svoj opus ostvario u dva područja - prevodilaštvu i originalnom naučnom radu.

Uz desetine pojedinačnih studija, njegovi najznačajniji znanstveni radovi objavljeni su u tri knjige:

- Prolegomena za historiju književnosti orijentalno-islamskog kruga,

- Poetika stare arapske književnosti, i

- Orijentologija – univerzum sakralnoga teksta, djelo koje pobuđuje iznimnu pažnju u međunarodnim stručnim i naučnim krugovima.

O razmjerama njegove profesionalne ekspertnosti referiraju već i sami naslovi kapitalnih djela arapske literature i filozofije, što ih je preveo na naš jezik: To su:

- Kur`an, Hiljadu i jedna noć, te Muallaqe – sedam zlatnih arabljanskih oda, djelo kojim je stekao izniman ugled u zemljama arapskog kulturnog kruga.

Internacionalni žiri mu je 2003-će godine, u konkurenciji desetina institucija i pojedinaca, jednoglasno dodijelio UNESCO-vu nagradu za najboljeg arabistu u svijetu.

Profesor Esad Duraković je član PEN centra BiH, član Akademije nauka u Damasku, koja je najstarija i najcjenjenija u arapskom svijetu, a od pretprošlog petka je i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.