Izvor: eKapija | Srijeda, 10.05.2017.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samir Mustafić, direktor ASA Banke - Za BiH je važno da ima jaku domaću banku

Samir Mustafić (Foto: linkedin.com/in/samir-mustafic)
Bosna i Hercegovina konačno je dobila snažnu domaću banku sa privatnim kapitalom, koja dobro razumije potrebe tržišta i klijenata i koja je spremna pomoći razvoju domaće privrede.

Riječ je o ASA Banci koja djeluje u sklopu ASA Prevent grupacije, a koja je proširila mrežu poslovnica i bankomata, a u narednom periodu očekuje povećanje broja klijenata, rast kreditnog portfolia i tržišnog učešća.

Direktor ASA Banke Samir Mustafić govori u intevjuu za BiznisInfo o tome zašto je bitno da BiH ima snažnu banku s domaćim kapitalom te na koji način ona može doprinijeti razvoju privrede u BiH, kao i u kojim oblastima leži najveći potencijal razvoja naše države.

U kampanji koju ste ovih dana pokrenuli tvrdite da je prednost ASA Banke što je riječ o snažnoj, domaćoj banci. Zbog čega je za BiH važno da ima snažnu domaću privatnu banku?

– ASA Banka nastala je spajanjem Investiciono-komercijalne banke i Moja Banke, te predstavlja vodeću domaću banku u privatnom vlasništvu sa tradicijom od preko 60 godina. Razvijene i utjecajne države širom svijeta imaju snažne domaće banke koje doprinose ekonomskom prosperitetu. Upravo iz tog razloga, za BiH je od iznimne važnosti da ima snažan domaći bankarski sistem, tačnije banku sa kapitalom u domaćem vlasništvu, koja kao takva najbolje poznaje ekonomske prilike, prati potrebe klijenata i omogućava najbolje usluge.

Kao domaća banka, ASA Banka je opredijeljena za razvoj privrede i lokalne zajednice u kojoj posluje. Nova kampanja "Naša i snažna" slikovito opisuje šta želimo značiti na tržišu i predstavlja ASA Banku kao stabilnog i pouzdanog poslovnog partnera.

Rekli ste da je vaša prednost što dobro poznajete potrebe klijenata u BiH. Šta će to klijenti moći dobiti u vašoj banci što ne mogu dobiti u drugim, stranim bankama, odnosno u čemu će konkretno biti razlika za klijente?


– Kao što naša imidž kampanja komunicira, vrlo smo jasni i transparentni u našim namjerama da postanemo najjača domaća banka u BiH. Za nas je BiH više od tržišta, tu živimo i radimo sa svojim klijentima. Povezanost sa vodećim privatnim poslovnim sistemom ASA Prevent grupacijom, koja postavlja standarde u modernom poslovanju, znači da smo dio privrede u BiH, te poznajemo prilike i izazove sa kojima se naši privrednici susreću.

Upravo zbog toga, svakodnevno smo u mogućnosti da "na terenu" osluškujemo potrebe klijenata i, za razliku od internacionalnih banaka, bolje ih razumijemo, te veoma brzo i fleksibilno odgovaramo na sve zahtjeve, istovremeno pružajući i savjetodavnu ulogu.

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Naša snaga temelji se na domaćem kapitalu, zapošljavanju i opredjeljenju za razvoj privrede u BiH i unapređenju životnog standarda stanovništva. Procesom spajanja proširena je mreža poslovnica i bankomata, te smo od sada još bliži našim klijentima. Na nama je da se iskrenim odnosom i kvalitetnim uslugama adekvatno pozicioniramo na tržištu i postanemo najjača domaća banka u BiH.

Čini se da se privreda BiH u posljednje vrijeme počinje snažnije razvijati, pogotovo kada je riječ o prehrambenoj industriji i maloprodaji, potom namjenskoj industriji itd. U kojim oblastima vidite šansu za razvoj privrede u BiH?

– Ključ privrednog razvoja vidimo u malim i srednjim preduzećima koja svojim uspješnim poslovanjem doprinose stabilnom i kontinuiranom razvoju zemlje. Značajne prilike leže i u razvoju strateški izvoznih industrija kao što su drvna industrija, metalna i tekstilna industrija. Istovremeno, šansa za razvoj privrede u BiH jeste i u jačanju uslužnih djelatnosti kao što je softverska industrija. Ovaj sektor kontinuirano raste i ima sve značajniju ulogu u rješavanju jednog od najvećih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, a to je nezaposlenost.

Pored prethodno navedenog, velike šanse vidimo u daljem razvoju turizma za koji BiH posjeduje veliki potencijal i u multiplikativnom efektu značajno doprinosi razvoju privrede. Svakako da proizvodnja zdrave hrane ima, te treba i ubuduće imati, značajnu ulogu u daljem razvoju našeg društva.

Kako gledate na činjenicu da je država praktično postala glavni korisnik sredstava privatnih banaka, kod kojih se zadužuje kroz emisije trezorskih zapisa i obveznica? Može li to dovesti do toga da jednostavno ne bude dovoljno novca za kredite privredi?


– Ono što vidimo na tržištu jeste veoma visok nivo likvidnosti, tako da trenutni plasmani koji idu prema državi ne utiču negativno na plasmane koji idu prema privredi. Ako pogledamo potencijal koji trenutno postoji i ukoliko postavimo pitanje da li se on adekvatno koristi, onda odgovor jedino može biti ne.

Sa trenutnim niskim kamatnim stopama koje vladaju na tržištu i problemom viška likvidnosti koje banke imaju, likvidna sredstva bi se mogla daleko kvalitetnije usmjeriti za razvoj strateških industrija koje smo ranije naveli, za što je u konačnici potrebna jedna zdrava fiskalna politika i, vrlo bitno, pravna sigurnost. Svjesna značaja podrške privredi, ASA Banka će kroz nove proizvode ponuditi usluge prilagođene kategoriji klijenata koji doprinose razvoju, jer upravo to i jeste naše opredjeljenje – razvoj privrede u BiH.

Prošle godine ostvarili ste prihode od kamata od 12,7 mil KM i dobit od preko 1,8 mil KM, što je dobar rezultat, ali ipak mali u poređenju sa dobiti stranih banaka u BiH koja ide u nekim slučajevima do 80 mil KM. Kakvi su vam planovi za naredni period i možete li parirati bankama iza kojih stoje moćne centrale u inostranstvu?

– Prošla godina je bila zaista izazovna, jer smo prolazili zahtjevan proces spajanja dvije banke. Pozitivni poslovni rezultati ostvareni prošle godine pokazuju da ispunjavamo sve predispozicije da u budućem periodu napravimo još bolje rezultate na tržištu.

Naš naredni cilj jeste unapređenje sistema poslovanja uz modernizaciju svih procesa. Zaposlenici su vrlo važan dio cjelokupnog razvoja banke i kroz dodatnu edukaciju i treninge želimo osigurati visok kvalitet pružene usluge. Svakako na osnovu ovih aktivnosti očekujemo povećanje broja klijenata, rast kreditnog portfolia i tržišnog učešća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.