NavMenu

Saša Grbić, direktor firme Bentoproduct - Naš bentonit je jedan od tri najbolja u Evropi

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.04.2017. 13:16
Komentari
Podeli
Saša GrbićSaša Grbić
Bentonit se u BiH vrlo malo koristi u građevinarstvu, dok je u Beču nezamislivo da gradite zgrade i druge velike objekte, a da temeljnu jamu ne obezbijedite kvalitetnom dijafragmom u čijoj izradi se koristi i bentonit, objašnjava na početku razgovora za eKapiju direktor banjalučke firme Bentoproduct Saša Grbić.

Bentoproduct je prošle godine obilježio pet godina od otvaranja savremene fabrike za proizvodnju bentonita, koji danas ima primjenu u velikom broju industrija, od livnica i građevine, do bistrenja vina. U intervjuu za eKapiju Grbić govori i kako su se kvalitetom izborili na evropskom tržištu i kakvi su planovi za budući period.

eKapija: Koliko ste zadovoljni poslovanjem u 2016. godini? Koji su najznačajniji projekti na kojima ste učestvovali prošle godine?

- Bentoproduct je u 2016. godini ostvario rast proizvodnje i prodaje od 18% tako da imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Ovakav rezultat je postignut zadržavanjem postojećih kupaca u metalskoj industriji gdje se bentonit koristi kao vezivo za izradu livačkih kalupa, uspostavljanjem poslovne saradnje sa novim kupcima i ulaskom na nova tržišta gdje smo ranijih godina bili manje vidljivi kao dobavljač. Posebno bih istakao realizaciju velikog projekta HE Brežice u Sloveniji gdje smo, pored vrlo jake konkurencije, bili izabrani kao glavni dobavljač bentonita za primjenu u građevinarstvu, prije svega za izradu cementno-bentonitnih dijafragmi ali i drugih tehnologija. Novi proizvod na bazi bentonita za poboljšanje elektrovodljivosti Ground PLUS doživio je svoju premijeru u Crnoj Gori, gdje je korišćen za poboljšanje uzemljenja u projektu vjetroparka Krnovo, u okviru kog je izgrađen sistem vjetroelektrana na stjenovitom kraškom tlu, na području opštine Nikšić. Naš bentonit je jedan od tri najbolja u Evropi.

eKapija: Koje proizvode ili grupe proizvoda nudite i za koje industrije?

- Bentoproduct u svom proizvodnom programu ima više različitih grupa proizvoda koji su podijeljeni prema primjeni: BENTOPRO-A i BENTOPROCARBO za primjenu u livarstvu, BENTOPRODRILL za vertikalno i horizontalno bušenje, BENTOPROSEAL za primjenu u građevinarstvu, BP GROUND za poboljšanje uzemljenja, BP FARMA za primjenu u poljoprivredi, BP CLARIS za bistrenje vina i voćnih sokova i BP GRANULAR koji obuhvata više vrsta proizvoda na bazi granulisanog bentonita od koji su najznačajniji desikanti i posipi za kućne ljubimce.

Kao što vidite, bentonit se primjenjuje u različitim industrijama i mi nastojimo da, korak po korak, osvajamo sve više proizvoda krećući se od jednostavnijih i manje zahtjevnih prema onim koji se smatraju vrlo zahtjevnim i sofisticiranim.

eKapija: Kakva je pozicija Bentoproducta na tržištu BiH? Kakav je odnos sa konkurentskim firmama?


- U odnosu na ostala tržišta gdje smo aktivni, tržište BiH je nažalost vrlo malo zastupljeno iz više razloga. Jedan od glavnih je slaba privredna aktivnost, a drugi je slabo poznavanje tehnologija u kojima se koriste proizvodi na bazi bentonita kao materijal izbora. Primjera radi, bentonit se kod nas vrlo malo koristi u građevinarstvu dok je u Beču nezamislivo da gradite zgrade i druge velike objekte a da temeljnu jamu ne obezbijedite kvalitetnom dijafragmom u čijoj izradi se koristi i bentonit. Takođe, i tamo gdje je bentonit našao svoju primjenu, postoji određena rezerva prema domaćem proizvodu i radije se nabavljaju skuplji inostrani proizvodi iako, odgovorno tvrdim, naši proizvodi su po kvalitetu u rangu najboljih koje možete pronaći na evropskom i svjetskom tržištu. To smo dokazali više puta, uspješno prodajući naše proizvode zahtjevnim kupcima u EU, i vjerujemo da će Bentoproduct sa takvim referencama biti kasnije prepoznat kao zanimljiv dobavljač i u BiH.

Kada je riječ o konkurenciji ona je svakako prisutna na cijelom području našeg djelovanja. Mi se na tržištu pozicioniramo promovišući, prije svega, visok i stalan kvalitet naših proizvoda iz svih grupa. Osim toga nastojimo da konkurentnim, a ne niskim cijenama, odličnom organizacijom isporuke i tehničkom podrškom pokažemo kako firma sa sjedištem u BiH može da uspješno konkuriše i najjačim firmama iz Evrope i svijeta. S obzirom na to da je rast tržišta na kome djelujemo vrlo skroman, a da se naše učešće na tom tržištu povećava znatno brže, to govori o uspješnom nastupu Bentoproducta na tržištu i u uslovima jake konkurencije.

eKapija: Kako je Bentoproduct pozicioniran na tržištima u regionu i inostranstvu?

- Bentoproduct najveći dio svoje proizvodnje plasira na inostranim tržištima. U strukturi prodaje 95% čini izvoz i to tri četvrtine na zahtjevno tržište EU. Naša politika prodaje je naglašeno izvozno orijentisana i taj trend će biti izražen i u godinama koje dolaze. Programi koje sada razvijamo omogućiće da Bentoproduct izađe i na svjetsko tržište jer će takvi proizvodi moći da podnesu troškove transporta i na veoma udaljena odredišta.


eKapija: Koliki su kapaciteti proizvodnje u Bentoproductu? Planirate li ih povećati?

- Raspolažemo proizvodnim kapacitetom koji omogućava proizvodnju od oko 40.000 tona gotovih proizvoda za različite namjene od čega trenutno koristimo oko 60% sa stalnim trendom rasta. Kada smo razrađivali strategiju Bentoproducta vodili smo računa da izgrađena infrastruktura može da podrži i izgradnju novih linija i proširenje kapaciteta.

U ovoj godini planiramo nove investicije u specifičnu opremu koja će nam omogućiti da poboljšamo kvalitet postojećih ali i uvedemo neke nove proizvode.

eKapija: Skoro ste uveli i nove proizvode. Recite nam nešto više o njima.


- Najnoviji proizvodi koje smo počeli da proizvodimo u 2016. i 2017. godini su Ground PLUS za poboljšanje uzemljenja kod polaganja gromobranskih traka u tlu sa visokim specifičnim otporom i B-Gran, granulisani bentonit koji se koristi kao posip za kućne ljubimce. Oba proizvoda su vrlo brzo prepoznati kao vrlo kvalitetni i njihova prodaja stalno raste zbog čega smo vrlo zadovoljni. U završnoj fazi je i razvoj granulisanog bentonita koji se samostalno ili u kombinaciji sa drugim komponentama koristi kao desikant. Desikanti su proizvodi koji imaju vrlo visoku moć upijanja vlage u sredini u kojoj se nalaze, tako da će se naš proizvod moći koristiti za upijanje vlage u skladištima, transportnim kontejnerima, različitim pogonima i slično.

eKapija: Kakvi su planovi Bentoproducta za naredne period?

- Prvi tim Bentoproducta stalno radi na osmišljavanju novih razvojnih projekata i često radimo na realizaciji nekoliko njih istovremeno. Ovom prilikom bih istakao rad na projektu GCL (geosintetički tepisi sa bentonitnom ispunom), dalji razvoj programa BP CLARIS (sredstva za bistrenje vina i voćnih sokova) u okviru kojeg sve uspješnije nastupamo na svjetskom tržištu, a posebno bih istakao rad na razvoju novih proizvoda u grupi BP FARMA sa težištem na funkcionalnim dodacima hrani za domaće životinje gdje očekujem izuzetne rezultate.

Bentoproduct je vrlo uspješno realizovao svoju strategiju za prvih pet godina poslovanja, a u narednih pet godina predviđam intenzivan i dinamičan razvoj u svim postojećim grupama proizvoda i ulazak na tržišta prirodne kozmetike i velnesa.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.