Izvor: eKapija | Subota, 22.04.2017.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke - Radimo na realizaciji 35 projekata

Igor Radojičić
Igor Radojičić
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je zadovoljan što se povodom Dana grada 22. aprila može pohvaliti sa oko 15% realizovanih projekta koje je planirao dolaskom na tu poziciju. Ističe da je u Banjaluci započeto 35 projekata, iako nailazi na brojne opstrukcije.

Realizacija kapitalnih projekata, na prvom mjestu izgradanja nove toplane, tek počinje, ali ti projekti već nailaze i na brojne prepreke. Raznim interesnim grupacijama, kaže Radojičić u intervju za Klix.ba, nije u interesu završetak ovih projekata. Pritisci, tvrdi, postoje, ali još nisu toliki da ime se nije moguće oduprijeti.

Koji su to projekti čijom se realizacijom možete pohvaliti i u kojoj su fazi?

- U ovom momentu imamo formiranih i započetih oko 35 projektnih timova na raznim zadacima: projekat "Evropska prijestolnica kultura", gradnja društvenih domova, nove toplane, konferencijske dvorane, brendiranja grada i investiranja u turizam, organizacija Kočićevog zbor, izgradnja kružnih tokova u gradu i tako dalje. Znači oko 35 projektnih timova funkcioniše, radi, pazeći na različite predviđene rokove za završetak započetog posla.

U kojoj je fazi projekat privatno-javnog partnerstva za izgradnju nove toplane na drvnu sječku? Kada će biti izabran strateški partner?

- Naša želja je da se u toku ove građevinske sezone zakopaju temelji i da počne gradnja toplane. Za sada imamo jednu potpunu i tri nepotpune ponude koje su pristigle na naš konkurs za izbor strateškog partnera za toplanu. Kompletnu ponudu uputila je kompanija IEE. Oni su dostavi vrlo obimnu dokumentaciju i komisija vrši pregled te ponude koja bi trebala da uključuje tehniku, biznis plan, dokaze o poslovnoj sposobnosti, kadrovskoj ispunjenosti uslova...

Pored ove ponude, došla su još tri pisma - jedne komapnije iz Slovenije, jedne iz Srbije i kompanije iz Litvanije, kojima iskazuju interesovanje za naš poziv, ali nisu poslali nikakvu prateću dokumentaciju, tako da njihove ponude nisu kompletne. Komisija je ostala dalje da utvrđuje sve detalje ove pristigle naizgled kompletne ponude i kada završi taj posao moći će podnijeti izvještaj. Mogu kazati, preliminarno, da sam zadovoljan ovim što sam vidio. Radi se o onome što smo tražili u ponudi za gradnju nove toplane na biomasu, kapaciteta od minimalno 50 megavata. Procijenjena investicija je od oko 30 mil KM, sa učešćem grada ispod 49 posto, sve ostale detalje utvrdit će komisija.

Vjerujete li da će radovi biti na vrijeme započeti, ide li baš sve po planu ili ipak, kako se može čuti, postoje prepreke i otpori, pogotovo kada je riječ o izgradnji nove toplane?

- Neke stvari idu sporije nego što bismo željeli, jer su procedure izuzetno komplikovane. Recimo, tender za refinansiranje duga potrajat će ili može potrajati i do tri mjeseca, zbog procesa javnih nabavki. Tako je i sa nekim stvarima koje namjeravamo uraditi kroz privatno-javno partnerstvo, kao što su modernizacija javne rasvjete, autobuskih stajališta ... Procedure su beskrajno komplikovane u formalno-pravnom smislu, ali to ide svojim tokom. Ja sam zadovoljan, ali volio bih da to ide još brže.

Da li je istina da ste zbog ovih projekata izloženi pritiscima nekih interesnih grupacija, kako se nedavno i javno moglo čuti?

Banjaluka
Banjaluka (Foto: Grad Banjaluka )
- Pri svakom poslu koji pokrenete naiđete na nekoga kome se to ne sviđa. Kod gradnje novih igrališta neki ljudi se bune, čak i oni koji su tražili ranije da se naprave ta igrališta. Ljudima nikada ne možete udovoljiti. Kada uđete u projekat gradnje toplane naiđete na sudar sa onima kojima uzimate novac, gdje takođe branite javni intetres. Kada uđete u projekat gradnje nečega možda se sudarite s nečijim tuđim interesima na istom građevinskom zamljištu. Znači svaki ozbiljan projekat i posao obično naiđe na nečiji otpor.

Ne bih rekao da je to u domenu očekivanog, ali ima neugodnosti, mada mislim da ih možemo prevazići.

Jesu li to jedini problemi da se započeto završi? Kako riješiti finansijske prepreke?

- Najviše problema je finansijske i formalno-pravne prirode. Kada bismo imali novca koliko imamo ideja i projekata bilo bi sjajno, jer puno toga smo zakotrljali, a za to trebaju milionska sredstva. Formalno-pravne prepreke su uglavnom vezane za Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Neke stvari pokušavamo riješti u partnerstvu s kompanijama, poputi dječjih igrališta koja su donacije društveno odgovornih kompanija. Želimo da na sličan način realizujemo i neke stambene objekte, konferencijsku dvoranu, sportsku dvoranu, javnu rasvjetu. Međutim, i tu je formalno – pravni okvir sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu jako komplikovan i kao takav nas usporava.

Kakva je po tom pitanju saradnja sa vlastima RS, da li se razgovara o izmjenama zakona i pojednostavljivanju procedura?

- Mi već imamo inicijativu za promjenu nekoliko zahtjeva. Očekujem da će brzo u proceduru ići izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima i izmjene Zakona o uređenju prostora i građenja. One su nam ograničavajući faktor kod ovih građevinskih poslova, komunalnih i infrastrukturnih, a bit će potrebno sjesti i razgovarati ozbiljno i o Zakonu o privatno javnom partnerstvu.

Očekujete li da će do sljedećeg Dana grada biti realizovani ovi projekti ili u podmakloj fazi realizacije?

- Rano je još razgovarati o tome, ali od ovih 35 započetih projektnih zadataka, nadam se da će bar pola biti u poodmakloj fazi realizacije. Za neke će trebati više godine, posebno kada govorimo o projektima koji se tiču javno-privatnog partnerstva jer su tu procedure znatno sporije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE