Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.04.2017.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nermin Hubić, predsjednik Uprave NOA Group - Gradimo regionalni brend mobilnih telefona, u BiH ulažemo 15 mil EUR

Nermin Hubić
Nermin Hubić
Početkom ove godine brend mobilnih telefona i tableta NOA ulazi na tržište Bosne i Hercegovine. Grupacija NOA sa sjedištem u Sarajevu, strateški je partner hrvatske kompanije Hangar 18 i ima regionalnu autorizaciju brenda. Brend je za vrlo kratko vrijeme postao prepoznatljiv na ovom području, a u saradnji sa kompanijom iz Koprivnice, izvornim tvorcem brenda, kuju se ozbiljni planovi na tržištu regiona.

NOA Group uveliko radi na otvaranju razvojno-distributivnog centra u Sarajevu, a prema riječima predsjednika Uprave NOA Group Nermina Hubića, uskoro će imati i predstavništvo u Banjaluci. Hubić u intervjuu za portal eKapija govori o drugim poslovnim ciljevima, širenju na zemlje regiona i Bliskog istoka, te na koji način će raditi na tome. Portfolio kompanije čine NOA pametni telefoni, tableti, e-blue-gaming oprema i NOA line - dodatna oprema.

eKapija: Ulaskom na tržište BiH početkom ove godine najavili ste otvaranje regionalnog razvojnog centra u Sarajevu. Predstavite nam detaljnije o čemu je riječ i koje su prednosti?

- Prema analizama koje smo napravili prije samog ulaska u strateško partnerstvo sa kompanjom Hangar 18 iz Koprivnice, tržište jednostavno traži ozbiljnog i relevantnog partnera u segmentu Open Market-Retaila. Da bi naši planovi zaživjeli, a oni su da NOA bude, a već jeste, regionalni igrač u ovom segmentu biznisa, moramo da budemo i organizacijski adekvatno etablirani, strateško organizcijski pozicionirani.

To znači da smo već krenuli u realizaciju plana uspostave razvojnog centra za poslovno-administrativnu tehničku podršku, koji će osim svoje primarne funkcije, ujedno biti i distributivni centar za region. Tako ćemo u sklopu centra na oko 4.000 m2 imati poslovno sjedište, showroom i centralni servis, tehničku podršku i centralno regionalno skladište.

eKapija: Kada možemo očekivati otvaranje, do koje faze se stiglo?

- Trenutno razmatramo nekoliko ponuđenih atraktivnih lokacija i nekretnina. Očekujemo da ćemo veoma brzo odabrati jednu od lokacija kako bi do kraja godine završili sve pripreme i radove, te najkasnije u prvom kvartalu 2018. godine svečano otvorili naš NOA poslovni centar.

eKapija: Zašto će to biti regionalni centar? Kakvi su planovi na tržištu regiona?


- NOA u BiH je zadužena za istočna tržišta izvan Europske unije i ima regionalnu autorizaciju brenda. NOA Group je jedini ovlašteni uvoznik i distributer NOA brenda. Kroz regionalnu autorizaciju brenda, kao takav, polaže regionalno pravo na kontrolu distributera posebno u svakoj zemlji, kontroling, razvoj i pozicioniranje brenda, te marketinške aktivnosti i kontrolu poštovanja korporativne poslovne politike. Napominjem da u svakoj zemlji pojedinačno dajemo pravo distribucije gdje je distributer samostalan u svom poslovanju s obavezom poštivanja korporativnih poslovnih pravila NOA brenda. Preko distributivnog centralnog skladišta u Sarajevu, vršit će se direktna dostava ovlaštenim regionalnim distributerima.

Za mene lično je velika satisfakcija što će Sarajevo zajedno sa Koprivnicom biti okosnica spomenutog razvoja. Naša strategija je takva da se namjeravamo regionalno širiti, a kada kažem regionalno mislim na prostor od Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova te zemlje Bliskog Istoka UAE, Bahreina, Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije i Turske. Naš fokus jeste da se pozicioniramo korporativno na zemlje regiona i da gradimo brend, te samim tim da razvijamo regionalni biznis sa jasnom strtegijom i postavljenim ciljevima. Budućnost u našoj regiji je upravo u reorganizaciji, okupljanju znanja i pravljenju regionalnog prepoznatljivog brenda.

eKapija: Koliko novca je potrebno za formiranje tog centra. Kolika su, inače, planirana ulaganja u BiH?


- NOA Group će u BiH direktno i indirektno uložiti 15 mil EUR. Prva faza je otvaranje već spomenutog razvojnog-distributivnog centra u koji ćemo uložiti nešto više od 2 mil EUR, a u sljedećem razodoblju planiramo zajedno sa Hangar-om investirati 13 mil EUR u razvoj proizvoda i širenje tržišta. Da bismo ostvarili planove i održali prepoznatljivost regionalnog brenda moramo imati ambiciozne i stručne uposlenike. Kada završimo poslovni ciklus, u NOA Group će biti uposleno više od 100 ljudi raznih profila. Prije par dana zatvoren je oglas za prijem uposlenika na 13-14 različitih pozicija, s tim da za neke pozicije tražimo više osoba, a imali smo čak 3.800 kandidata.

Napominjem da ćemo veoma brzo otvoriti ured u Banjaluci koji će komercijalno pokrivati širu regiju Banjaluke i Bihaća. Već smo direktno investirali oko milion evra u BiH kroz pozicioniranje brenda, nastup na tržištu i opremanje centralnog ureda i servisnog centra.

eKapija: Brend NOA izvorno potiče iz Hrvatske, a proizvodnja je u Kini. Kako je došlo do partnerstva NOA Group i kompanije Hangar 18 iz Koprivnice?

- Kao i sve u životu, poslovna saradnja je produkt personalnih poznanstava. Tako je i saradnja NOA Group i Hangara proizišla iz ličnog poznanstva mene i gospodina Maria Kralja. Naše vizije, percipiranje biznisa i način realizacije se podudaraju. Spojili su nas i naši karakteri, te životna filozofija. Sada smo tu zajedno da "guramo" naprijed spajanjem naših iskustava. Mario iz segmenta IT industrije i mobilne telefonije, ja iz finansijskog i organizacijskog menadžmenta, projekt menadžmenta i pozicioniranja branda. Evo taj spoj je u kratkom vremenu i dosadašenjem radu dao rezultate.

Internacionalno strateško partnerstvo NOA Group i Hangar 18 se ogleda, između ostalog, u zajedničkom investiranju u razvoj i širenja tržišta.

eKapija: Kako je došlo do saradnje sa Kinom. Da li se kompletna proizvodnja odvija tamo?


- Bitno je naglasiti da sve što NOA radi, radi zahvaljujući vlastitom know-howu, dakako, uz partnerstvo sa kineskom kompanijom Shenzhen Sumvier koja radi nabavku i logistiku, te s kojim se Hangar 18 službeno 'spojio' 2015. godine. Ideja i razvoj koncepta apsolutno su naši, nastali u kompaniji Hangar 18 u Koprivnici.

Što se tiče proizvodnje naravno da se odvija u Kini, kao i uostalom 98% svih mobitela danas. Izričito opovrgavam špekulaciju da je NOA generik, tj. mobitel na koji se lijepi znak. NOA ima vlasiti razvojni centar i vlastitu fabriku sa partnerom Shenzen Sumvierom u Kini gdje prozvodi, sklapa mobitele.

eKapija: Najavili ste i saradnju sa svim telekom operaterima u BiH. Na koji način ćete raditi na tome?


- Kao što sam već rekao, naš fokus je na Retail-u tj. stvoriti mrežu partner distributera kroz postojeće multibrend šopove mobilnih telefona. Naš uspjeh na tržištu mobilnih telefona još je veći, ukoliko uzmemo u obzir da nismo davali fokus mobilnim operaterima. Našom element serijom mobitela smo se nametnuli telekom operaterima, što su oni prepoznali. Tako da od 2014. godine smo u prodajnom kanalu Tele2, a krajem 2016. godine također smo i u Telenoru. Upravo teku finalni razgovori sa T-mobilom i u kratkom vremenskom roku NOA će biti uvrštena u njihovu ponudu.

Kada su u pitanju bosanskohercegovački telekom operateri tu očekujemo finalizaciju pregovora, te svakako da će se NOA naći u ponudi svih relevantnih telekom operatera u BiH.

eKapija: Možemo li očekivati nove modele pametnih telefona u 2017. godini?

- Naš razvojni i tehnički timovi kontinuirano prate dešavanja na internacionalnom tržištu mobilne telefonije i na osnovu toga unapređujemo postojeće i razvijamo nove modele. Činjenica da nam je jedan od najvećih prozvođaća ploča MediaTek, koji proda na desetine milona ploča, dao ekskluzivu s dvije kamere, govori o jačini našeg brenda. Predstavljanjem H10 mobitela iz Element serije u Sarajevu u februaru, koji je ujedno i nositelj Element serije, upoznali smo javnost sa prvim pametnim telefonom na svijetu koji posjeduje najnoviji MediaTek 10-jezgreni procesor, dvostruku kameru i sedam načina snimanja te moderan dizajn.

Našim nastupom na najvećem sajmu proizvođača smartphona u Barseloni, NOA je napravila prekretnicu u poslovnoj filozofiji. U Barseloni smo predstavili našu novu Element seriju pametnih telefona u kojoj se ističu posebno dizajnirani uređaji koji krajnjem korisniku nude elegantan dizajn i funkcije iz premium segmenta uređaja po pristupačnim cijenama.

Mogu da najavim da će se već krajem maja na tržištu naći naša tri nova modela H10Le-H2-N5. U pitanju su pametni mobilni telefoni visokih performansi i elegantnog dizajna. Posebno ističemo NOA H10Le limitted edition model s Amoled ekranom i memorijom od 64 GB, te dizajnom od samo 7 milimetara u mat crvenoj i crnoj boji. Do kraja godine planiramo još neka zanimljiva iznenađenja.

eKapija: Budući da vam je jedan od glavnih ciljeva jačanje pozicije NOA brenda na tržištu regiona i drugih zemalja, kakvo je sada stanje? Jeste li zadovoljni?

- Naša poslovna filozofija je drugačija u odnosu na konkurenciju. Ne želimo se nadmetati s A brendovima poput Apple-a i Samsunga nego biti prepoznatljiv brend i lider u B segmentu mobilne telefonije. Danas u Hrvatskoj NOA je na trećem mjestu po broju prodatih mobitela. Na tržištu Crne Gore NOA se veoma dobro pozicionirala i pravi više nego dobre rezultate. Upravo su otvorena tržišta Makedonije, Kosova i Albanije. Tržište Bosne i Hercegovine također, gdje smo upravo uspostavili standarde poslovanja i podigli ih na viši nivo, te postali oni koji nameću način i sistem poslovanja. NOA u BiH je postala za kratko vrijeme ona koja se prati i koja je uvijek korak ispred konkurencije.

Ubrzo otvaramo tržište Srbije. Za koji mjesec otvaramo tržište Češke i Slovačke. Čim uspostavimo prodaju kroz distributere u regiji, centralizovat ćemo distribuciju, korporativnu kontrolu brenda i marketinga iz Sarajeva.

NOA Group ide u tri pravca i to u pravcu odličnog mobilnog telefona za znatno manje novca od konkurencije, u pravcu stvaranja Retaila kroz multibrend shopove kao istinske partnere i sistemskog korporativnog upravljanja.

Pored otvaranja centra za poslovno-administrativnu i tehničku podršku, NOA Group planira otvaranje 6 E-sports gaming arena opremljenih licenciranom E-Blue opremom na prostoru od 300-400 m2. Gaming arena će do kraja 2017. godine zaživjeti u Sarajevu, zatim Tuzli i Banjaluci, a početkom 2018. godine u Beogradu i Podgorici. Kao što sam već istakao, plan je razviti tržište BiH ka drugim zemljama, ali i UAE, Saudiskoj Arabiji, Bahreinu, Kataru i Turskoj.

eKapija: Gdje je NOA danas na tržištu BiH? Gdje sve distribuirate proizvode?

- Naš plan je regionalno ostvariti 15-20% tržišnog učešća u biznisu pametnih telefona. Nemamo hipoteku imperativa po svaku cijenu, već nam je prvobitno etablirati i razviti brend kao i ostvariti zdravu komunikaciju sa krajnjim potrošačima i distributerima kao ovlaštenim prodavcima NOA brenda. Veoma bitna činjenica je da mi direktno kontrolišemo prodaju kroz preporučenu cijenu, i samim tim ne dopuštamo nivelaciju cijena.

NOA Group je za kratak period započela poslovanja sa velikim brojem multibrend mobitel šopova širom BiH, tako da NOA brend možete naći u većem dijelu BiH, počevši od Sarajeva, Banjaluke, Doboja, Živinica, Zenice, Bihaća, Tuzle, Srebrenika, Mostara, Ilidže, Ilijaša, Visokog, Maglaja, Žepča, Foče, Sokoca, Pala, Prijedora, Dervente, Velike Kladuše te ostalih gradova širom BiH.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE