Izvor: eKapija | Srijeda, 30.04.2008.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Senad Hadžifejzović, najpopularniji bosanskohercegovački novinar, publicist i humanista

Senad Hadžifejzović, rođen 1962. godine u Sjenici, je de facto najpopularniji bosanskohercegovački žurnalista.

Njegov prvi tekst objavljen je u novinama 1974. godine : beogradska Borba objavila je tekst 12-ogodišnjeg Hadžifejzovića kao najbolji novinarski rad mladog autora. Od 1978. do 1984. godine radio je za: Borbu (Beograd), Omladinske novine (NON Beograd), Radio Index 202 (Beograd), Radio Sarajevo 202, Večernje novine (Sarajevo). U ovom periodu u novinama objavio više od 800 tekstova, članaka, reportaža, komentara... Na radio stanicama bio reporter, voditelj, urednik. Od 1981. do 1984. godine studirao žurnalistiku na Fakultetima političkih nauka u Beogradu i Sarajevu. Diplomirao u Sarajevu 1984 i bio najmlađi diplomac na fakultetu.

Svoj prvi profesionalni ugovor potpisao 1985. za Radio Sarajevo i iste godine postao najmlađi urednik Radio Sarajeva. Urednik Zajedničkog programa radio stanica Bosne i Hercegovine. Uređivao i koordinirao program 52 lokalne stanice u BiH, uređivao zajedničku informativnu emisiju Susret na talasu. 1987. godine pokrenuo je i uređivao Omladinski program, najveći medijski projekat u Jugoslaviji. Projekat uređivao sa Borom Kontićem. Omladinski program dnevno je slušalo 800.000 mladih u cijeloj Jugoslaviji.

Naredne godine specijalizirao televizijsku i dokumentarnu režiju na FAMU akademiji (Filmska akademija) u Pragu. Diplomirao u klasi profesorice Hane Jemelikove. Od 1988. do 1992. godine uređivao i vodio emisiju Pet do dvanaest na Televiziji Sarajevo (sa Aleksandrom Pavlovićem). Gosti emisije bila su najznačajnija imena jugoslovenske inteligencije.

1990. godine pokrenuo, uređivao i vodio Face to Face, prvi televizijski talk-show u Jugoslaviji. Emitiran je uživo, favorizirajući direktnu raspravu sa gledaocima o aktuelnim temama. Bilo je to pionirsko iskustvo uključivanja gledalaca u program bez prethodne provjere njihovog identiteta - i za autora i za javnost.

1991. godine imenovan za urednika i voditelja Dnevnika, centralne informativne emisije Televizije Sarajevo. Najmlađi urednik Dnevnika u Jugoslaviji. Istovremeno radio i kao šef DESK-a, reporter, specijalni izvještač sa ključnih političkih događaja u zemlji (sastanci predsjednika jugoslavenskih republika)...Dnevnik uređivao do jula 2000. godine. Za deset godina uredio i vodio 1134 televizijska Dnevnika.

Od 1996. do 1998. godine uređivao i vodio remake talk-showa Face to Face. 1998. godine imenovan za glavnog i odgovornog urednika i direktora Televizije Bosne i Hercegovine. U istraživanjima javnosti koje je provela agencija Mareco Index Bosnia Televizija Bosne i Hercegovine je u periodu 1998-2000 imala ubjedljivo najveću gledanost. U istom periodu otplaćeni su (naslijeđeni) milionski dugovi TVBiH.

2000. godine ovo rukovodstvo RTV BiH donijelo odluku da Hadžifejzovića smijeni sa dužnosti glavnog urednika i direktora Televizije BiH uz sumnjivo obrazloženje da je to učinjeno "na zahtjev Senada Hadžifejzovića". Prešutno, bez obrazloženja, smijenjen i sa mjesta urednika Dnevnika. Tada je ostao bez posla, bez ikakvog angažmana.

2002. objavio knjigu Rat uživo – War: live on air na bosanskom i engleskom. Knjiga je kompilacija svih razgovora koje je autor vodio u programu uživo sa ključnim akterima rata u Bosni i Hercegovini (od `92. do `95.).

2003. godine imenovan za urednika Kulturno-umjetničkog programa PBS-a (Public Broadcasting Service).

Iste godine u saradnji sa Neovisnom Televizijom HAYAT pod kraj godine pokrenuo projekat kome su njegovi prijatelji nadjenuli ime Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem. CD je postao jedna od najgledanijih informativnih emisija u BiH.

Nagrade

Dobio je slijedeća priznjanja:

1991. - TV ličnost godine

1993. - Najbolji novinar u Bosni i Hercegovini

1996. - Najbolja TV emisija u Bosni i Hercegovini - "Face to face"

1997. - Najbolja TV emisija u Bosni i Hercegovini - "Face to face"

1999. - Najbolja TV godine u BiH - TV BiH

2003. - Nabolja knjiga u oblasti publicistike u BiH - "Rat uživo"

2005. - Najveće društveno priznanje - 6. aprilska nagrada grada Sarajeva

2005. - Nagrada Internacionalne lige humanista - "Humanista godine" - plaketa Linus Pauling

napomena: tekst & foto Wikipedia

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.