NavMenu

Samid Sinanović, direktor firme Shad Invest - Imamo listu čekanja za kancelarije u Sarajevo City Centru

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2017. 13:28
Komentari
Podeli
Samid SinanovićSamid Sinanović
Poslovni toranj koji je dio Sarajevo City Centra, uskoro će otvoriti vrata modernih kancelarijskih prostorija i konferencijskih dvorana sa najsavremenijom tehnologijom. Firma Shad Invest, koja je dio grupacije Al Shiddi, radila je unutrašnje uređenje modernog tornja u samom centru Sarajeva. Direktor ove firme Samid Sinanović kaže u intervjuu za eKapiju da će zakupci poslovnih prostora imati na raspolaganju puni servis, po principu 24/7, koji uključuje visok nivo sigurnosti, komfora i funkcionalnosti.

Dodaje da su interes za iznajmljivanje kancelarija već iskazale brojne međunarodne organizacija, ambasade, kao i kompanije koje imaju određenu standardizaciju internih pravila.

- Sa zadovoljstvom možemo reći da je već formirana lista čekanja. Naš tim za rukovođenje procesom iznajmljivanja prostora prednost daje klijentima koji su svoj interes iskazali čak i prije nego su se stekli uslovi za primopredaju prostora – ističe Sinanović.

Sinanović kaže da je u realizaciji kompletnog kompleksa prednost data domaćim firmama.

eKapija: Koliko je trajalo uređenje poslovnog tornja? Šta će on novo ponuditi na tržištu nekretnina?

- Uređenje poslovnog tornja SCC-a se odvija u skladu sa planiranom dinamikom realizacije projekta. Opremanje zajedničkih prostorija poslovnog tornja je u završnoj fazi, dok se opremanje interijera pojedinih prostora prilagođava potrebama i željama krajnjih korisnika, s jedne, te zahtjevima Sarajevo City Centra kao cjeline, s druge strane.

Sama činjenica da je poslovni toranj jedna od funkcionalnih cjelina Sarajevo City Centra, osim šoping centra, kojeg posjećuje oko 30.000 gostiju dnevno i koji je u funkciji gotovo pune tri godine, zatim podzemne garaže sa oko 1.100 parking mjesta, te hotela visoke kategorije, koji će biti naša naredna akvizicija, predstavlja iskorak u ponudi našeg glavnog grada.

Osim toga, naši zakupci i partneri će imati na raspolaganju puni servis, po principu 24/7, koji uključuje visok nivo sigurnosti, komfora i funkcionalnosti. Takođe, kompanije će biti pozicionirane na lokaciji u strogom centru Sarajeva, sa pogledom ka Baščaršiji, Humu i Trebeviću, u neposrednoj blizini svih servisa i usluga, kako komercijalnog, tako i javnog karaktera. Upravo je to ono što bi svaka kompanija mogla samo poželjeti, a što poslovni toranj Sarajevo City Centra ima u svojoj ponudi.

eKapija: Šta sve karakteriše poslovni toranj i kakve mogućnosti pruža?

- Osim ovoga što sam već naveo, te činjenice da se radi o savremenom kompleksu, izgrađenom na najpoželjnijoj lokaciji u Sarajevu, bitno je naglasiti da naši klijenti imaju mogućnost definisanja konačnog izgleda prostora u kojem će biti smještene njihove kancelarije, što obuhvata raspored prostorija, materijalizaciju, nivo opremljenosti, i sve ostale elemente bitne za njihov vizuelni identitet i funkcionalnost. Podrazmijeva se i izuzetno visok nivo funkcionalnosti zajedničkih prostora, u koje spadaju lobi, recepcija, liftovi i predliftovske prostore, stubišta, te sanitarne i servisne prostorije.

eKapija: O kojim kapacitetima je riječ? Kome su namijenjene ove prostorije?


- Radi se o funkcionalnoj cjelini Sarajevo City Centra čija ukupna površina iznosi oko 7.000 m2, od čega je oko 4.500 m2, raspoređenih na trinaest spratova, od petog do sedamnaestog sprata, namijenjeno za smještaj kancelarijskih prostora naših klijenata. Nije teško primijetiti da se površina za iznajmljivanje prostire kroz relativno veliki broj etaža, čime je omogućena trostrana orijentacija kancelarijskih spratova.

Prostori su namijenjeni prvenstveno za smještaj kancelarijskih prostora kompanija koje drže do svoga ugleda, koje žele biti dostupne svojim klijentima, te nastoje omogućiti optimalne uslove za rad svojim uposlenicima. Dosadašnji kontakti sa potencijalnim zakupcima nam govore da možemo očekivati smještaj renomiranih međunarodnih i domaćih kompanija, kao i organizacija.

eKapija: Da li su se prilikom uređenja koristili neki specifični materijali? Da li se vodilo računa o standardima energetske efikasnosti?

- Specifičnosti vezane za realizaciju projekta Sarajevo City Centra počinju već analizom lokacije, kapaciteta kompleksa, njegovog savremenog, izuzetno atraktivnog izgleda, zatim u materijalizaciji, kako eksterijera tako i interijera, pri čemu su korišteni savremeni materijali i tehnike građenja, a kulminira izuzetnom funkcionalnošću kompleksa kao cjeline, ali i njegovih zasebnih funkcionalnih zona, što je u konačnici ipak najvažniji aspekt.

Al Shiddi Group također s ponosom ističe najviši nivo u segmentu upravljanja nekretninama - Facility Managemet, u kojem smo se tokom proteklih godina dokazali i usavršili na primjerima Grand Hotela Bristol, šoping mola Sarajevo City Centra, a što će biti dodatno unaprijeđeno puštanjem u rad poslovne kule SCC-a. Ako imamo u vidu ranije navedene činjenice vezane za izbor materijala i tehnologiju gradnje, kao i one vezane za upravljanje nekretninama i njihovo servisiranje kroz fazu eksploatacije, jasno nam je da visok nivo energetske efikasnosti jednostavno ne može izostati.

eKapija: U uređenju tornja učestvovale su isključivo domaće firme. O kojim firmama je riječ i zašto je prednost data njima?

- U realizaciji kompletnog kompleksa Sarajevo City Centra, što je bio slučaj i tokom naših ranijih, a bit će, ako Bog da, i pri našim budućim investicijama, Grupacija Al Shiddi je iskazala poseban senzibilitet kada je u pitanju angažman domaćih kompanija, odnosno njihovih usluga i proizvoda. Počevši od faze planiranja investicije i izrade projektne dokumentacije, preko konsultantskih usluga iz različitih polja djelovanja, zatim tokom realizacije projekta i izgradnje kompleksa, pa do upravljanja njegovom eksploatacijom, angažovane su bosanskohercegovačke kompanije, proizvodi i usluge, u svim poljima u kojima domaći proizvod uopće postoji.


S obzirom na to da se radi o jako velikom broju kompanija, navest ćemo imena samo nekih, kao što su sarajevske firme: Grupa Arh, koja je zaslužna za dizajn i projektovanje kompletnog kompleksa, zatim MDC, koja je obnašala ulogu projekat menadžera, Zarka je radila stručni nadzor nad realizacijom projekta, Ans Drive je bila generalni izvođač radova, te kompanija Shad Invest, koja funkcioniše unutar Grupacije Al Shiddi, a koja je angažovana na dizajnu interijera poslovnog tornja. U konačnici, sa sigurnošću se može konstatovati da je Sarajevo City Center bosanskohercegovački proizvod, čijim kvalitetom se mogu ponositi svi učesnici u njegovoj realizaciji.

eKapija: Dobra lokacija ovog poslovnog kompleksa zbog blizine samog jezgra grada trebalo bi da privuče poslovne subjekte. Da li već imate zainteresovane klijente i koje?

- Sa zadovoljstvom možemo reći da je već formirana lista čekanja. Naš tim za rukovođenje procesom iznajmljivanja prostora prednost daje klijentima koji su svoj interes iskazali čak i prije nego su se stekli uslovi za primopredaju prostora. Statistički gledano, najveći interes je pokazan od strane međunarodnih organizacija, ambasada, te općenito kompanija koje imaju određenu standardizaciju internih pravila, ili pak teže tome, a što nas ne iznenađuje, s obzirom na to da se ovakvi standardi u velikoj mjeri poklapaju s našom ponudom.

eKapija: Kada je zvanično otvaranje poslovnog toranja?

- Proces pregovaranja sa klijentima, uz usaglašavanje detalja o predmetu zakupa, njegovom vizuelnom identitetu, nivou opremljenosti, kao i o ostalim pojedinostima, je otvoren početkom ovog mjeseca. Zvanično otvaranje poslovnog tornja Sarajevo City Centra nije ni planirano, s obzirom na to da njegovu esenciju predstavljaju naši klijenti, odnosno zakupci, čiji datumi useljenja u objekt ovise od jako mnogo faktora, na koje ne možemo, niti pokušavamo utjecati.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.