NavMenu

Milorad Simić, načelnik Opštine Derventa - Njemačka firma Webo želi investirati u pogon za proizvodnju autodijelova

Izvor: eKapija Petak, 13.01.2017. 09:21
Komentari
Podeli
Milorad SimićMilorad Simić
Njemačka firma Webo, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile i ima pogone u Njemačkoj i Brazilu, odabrala je baš Derventu za otvaranje svog sljedećeg pogona. Kako je rekao u intervjuu za eKapiju načelnik Opštine Derventa Milorad Simić, Webo je već odabrao lokaciju za gradnju i u toku je procedura registracije firme.

Ovo je još jedna u nizu uspješnih investicionih priča u Derventi, s obzirom na to da je ova lokalna samouprava uspjela privući čak 14 austrijskih, 10 italijanskih i 3 njemačke kompanije. Tako, Derventa danas ima najmanju stopu nezaposlenosti, najveći broj stranih investitora i najmanji postotak administrativnih radnika po glavi stanovnika u BiH.

Za povoljno poslovno okruženje i otvorenost prema investitorima, zasluge se pripisuju upravo čovjeku koji je na njenom čelu već četvrti mandat. Zato i ne čudi prošlogodišnje, četvrto po redu priznanje za "najmenadžera među načelnicima" u BiH. Na koji način se gradi takav uspjeh i kako je Derventa privukla kapital koji će pokrenuti mašine i uposliti stanovništvo, razgovarali smo sa načelnikom opštine Miloradom Simićem.

eKapija: Uspjeli ste pozicionirati Derventu kao opštinu sa najvećim brojem stranih investitora. Na koji način ste privlačili strani kapital?

- Mislim da su visok nivo otvorenosti i tolerantnosti opštine, neposredan kontakt sa investitorima i svakako brzina izdavanja potrebne dokumentacije za otvaranje firme, bili veoma važni faktori koji su opredijelili strane investitore da ovdje ulože svoj kapital. A tu je i niz poreskih olakšica.

Danas u Derventi posluje 14 austrijskih, 10 italijanskih i 3 njemačke firme, sa najavama otvaranja novih. Sa svima imamo vrlo korektnu saradnju i uvijek smo na raspolaganju da zajedno rješavamo probleme, ukoliko se pojave. Posebno naglašavam da između lokalne uprave i privrednika postoji visok nivo otvorenosti i tolerancije, jer organe uprave i posmatram kao servis građana i svih privrednih subjekata na području opštine i njima treba da služe. Mislim da sam stvorio dobar tim saradnika koji može odgovoriti svim postavljenim zadacima.

Osim toga Derventa ima značajan potencijal zemljišta za gradnju, sa uređenom infrastrukturom, što značajno olakšava put do registracije firme. Uvijek naglašavam da su naši privrednici, bilo domaći ili strani, naši najbolji ambasadori u inostranstvu. Oni sigurno najbolje prenose svoja iskustva novim potencijalnim investitorima.

eKapija: Očigledno je da su strane kompanije prepoznale Derventu kao mjesto u koje vrijedi ulagati. Šta mislite da li će tu i nastaviti poslovanje i zbog čega?


- Po nekim našim saznanjima i zainteresovanim potencijalnim investitorima, sa kojima smo u stalnom kontaktu, vjerujem da hoće. Prepoznati su značajni potencijali za ostanak firmi na ovom prostoru, a to su dobro obučena i jeftina radna snaga, a mi iz lokalne uprave nastojimo sa odgovornim u sferi školstva, ne samo na lokalnom nivou nego i sa resornim ministarstvom, uskladimo školovanje potrebnih kadrova sa potrebama privrede. Osim toga nastojaćemo da, u skladu sa zakonom, pokušamo obezbijediti još neke olakšice za investitore.

eKapija: Koji su sektori bili najveći mamac u prethodnim godinama? Gdje se najviše ulagalo?

- Pomenuo sam strane investitore i njihov doprinos u kreiranju pozitivne privredne slike Dervente. Ali tu je i veliki doprinos domaćih proizvođača, izvozno orijentisanih u oblasti metalske industrije, građevinske opreme, stolarije, prehrambenih proizvoda, plastičnih masa i koji, svako u svojoj oblasti, značajno upotpunjuju ovu sliku.

Ipak, najveća ulaganja u prethodnom periodu bila su u oblasti obućarske i metaloprerađivačke industrije, mada se u posljednjih nekoliko godina širi ulaganje u elektronsku industriju, pa mislim da će biti sve veća. Na području opštine već posluju firme u ovoj oblasti kao što su Gatarić, Mreža Network i Digital Elektronik i koje značajno šire proizvodnju posljednjih godina. Pomenuću i jedan interesantan podatak. Firme Mreža Network i Digital Elektronik su 2010. godine napravile diodno i elektronsko osvjetljenje za najveći sat na svijetu koji se danas nalazi na kuli u Meki /(Saudijska Arabija). U Derventi se rade i kompletni kablovi za mnoge poznate svjetske proizvođače automobila kao što su Ferrari, Formula 3, Lamborghini, Volkswagen, Mercedes i drugi, te video nadzori za skijališta širom svijeta od kojih za čak 26 u Austriji, kao i aparati za očitavanje karata i naplatu novca.

eKapija: Imate li najavu nekih novih domaćih ili stranih investicija u skorijem periodu?

- Nedavno su u Derventi boravile delegacije italijanskih privrednika iz oblasti komunikacija i njemačkih iz oblasti proizvodnje dijelova za autoindustriju, i zainteresovani su za otvaranje svojih pogona ovdje. Nisu došli slučajno. Derventu su kažu "snimali" proteklih šest godina i uspostavili kontakte sa stranim firmama koje već posluju na području opštine. Znači, prvo su htjeli da čuju njihova iskustva u poslovanju, a potom su obavili razgovore sa mnom i mojim saradnicima. Rezultat toga je da je njemačka firma Webo, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile i koja ima pogon u Njemačkoj i Brazilu, odabrala baš Derventu za otvaranje svog sljedećeg pogona. Već su odabrali i zemljište za gradnju i u toku je procedura registracije firme. O veličini ulaganja i broju zaposlenih još je rano govoriti.

eKapija: Ima li dovoljno parcela za nove investitore. Kojim površinama zemljišta raspolažete za gradnju poslovno-proizvodnih objekata?


- Imamo formiranu industrijsku zonu još od 70-tih godina i u neposrednoj blizini zone nalaze se i neke od parcela koje su na raspolaganju investitorima. U 2016. godini smo realizovali projekat izgradnje i rekonstrukcije Željezničke ulice čime smo dobili novi izlaz-ulaz u Derventu i to je ulica koja nas povezuje sa magistralnim pravcem Doboj-Brod i dalje sa Hrvatskom, odnosno, Evropskom unijom. Uz tu ulicu nalaze se atraktivne lokacije za izgradnju poslovnih objekata gdje bi se takođe mogla formirati industrijska zona. Ali sada trenutno radimo na tome da obezbijedimo povoljne uslove za prodaju tog zemljišta i privučemo što više zainteresovanih ulagača.

eKapija: Derventa je prije rata bila poznata po razvijenoj tekstilnoj, obućarskoj i metaloprerađivačkoj industriji. U kojim sve sektorima vidite najveće potencijale u narednim godinama?

- Trend razvoja obućarstva i metalske industrije se nastavio, pa danas tu imamo i najviše investitora. Iako su to niskobudžetske grane i u Evropi je značajan broj stanovnika zaposlen upravo u ovim granama proizvodnje. Već sam rekao da značajnu ekspanziju posljednjih godina na području opštine ima elektronska industrija i značajan broj stranih investitora u ovoj oblasti je upravo Derventu prepoznao kao dobro mjesto za ovakvo investiranje.

Međutim, ne mogu da ne pomenem i brzi razvoj obućarske industrije. Na području opštine je 12 firmi koje se bave tom proizvodnjom, a imamo i poizvođače obuće za svjetski džet–set gdje cijena jednog para cipela na svjetskom tržištu iznosi nekoliko hiljada evra. Domaća firma Sanino prošle godine je proizvela desetmilioniti par kopački Adidas, te postala zastupnik za uvoz repromaterijala za Adidas za cijeli svijet.

eKapija: Ovo je Vaš četvrti mandat na čelu opštine Derventa. Šta još planirate da uradite do kraja mandata, na čemu će biti fokus?

- Jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu biće povećanje broja stanovnika, na čemu već radimo. Derventa je prije rata imala oko 57.000 stanovnika, danas, po zvaničnom popisu, 30.000. Izgubili smo, dakle, značajan broj stanovnika ali posljednjih godina povratnici se vraćaju onoliko koliko im se omogući obnova kuća i ukoliko imaju mogućnost da obezbijede sredstva za život, najčešće kroz samozapošljavanje i u tome imaju našu pomoć i podršku. Razvoj i ekspanzija derventske privrede sigurno će tražiti veći broj stanovnika, odnosno, radnu snagu. Radićemo na tome da svima koji dođu u Derventu u potrazi za zaposlenjem, stvorimo uslove da ostanu ovdje i tu zasnuju svoju porodicu.

Derventa u narednom periodu treba da dobije status grada, jer to po mnogim parametrima i zaslužuje. Realizacija te ideje je već u toku, a radićemo i na tome da institucije regionalnog karaktera vratimo u Derventu. Cilj nam je takođe da Derventa postane mali regionalni privredni centar, a to opet podrazumijeva privlačenje novih investicija i nova radna mjesta. Nastojaćemo da održimo postojeću stopu nezaposlenosti, ali i da radimo na njenom smanjenju. I svakako, jedan od značajnih projekata, čija realizacija je već počela 2016. godine je priključak opštine na autoput Banjaluka-Doboj koji ćemo realizovati u saradnji sa preduzećem Putevi Srpske.

I u 2017. godini čeka nas realizacija mnogih značajnih projekata za koje ćemo izdvojiti sredstva iz kapitalnog budžeta. Nadam se uspjehu kao i svih ovih prethodnih godina.

eKapija: Već četvrtu godinu zaredom dobijate priznanje najboljeg menadžera među načelnicima u BiH. Šta je sve uticalo da dobijete takvo priznanje? Koji su Vaši najveći doprinosi od kada ste na čelu opštine Derventa?

- Opština smo sa najmanjom stopom nezaposlenosti i najboljim odnosom radnik-penzioner u BiH, ali i sa najmanjom administracijom u odnosu na broj stanovnika. Takođe, nosimo epitet top lokalne zajednice za investiranje. Imamo jedno od najmanjih kreditnih zaduženja u BiH - samo 6,72%, budžet nam je stabilan već dugi niz godina i svake godine izdvajamo vlastita sredstva za kapitalna ulaganja u infrastrukturne objekte u gradu i selu. Redovno izmirujemo obaveze prema svim budžetskim korisnicima, stipendiramo sve studente na državnim fakultetima, sportiste i sportske kolektive, izdvajamo podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede, pomažemo socijalne kategorije stanovništva, porodice poginulih boraca, ratne invalide, majke sa troje i više djece, penzionere.

Da dobro planiramo raspodjelu sredstava u budžetu govori i činjenica da smo jedna od tri opštine koja je dobila pozitivan finansijski izvještaj Revizije glavnog sektora od ukupno 180 revidiranih lokalnih zajednica u proteklom periodu u Republici Srpskoj. U izvozu dobojske regije, kojoj pripadamo, učestvujemo sa 59,44% i tu nam pripada uloga lidera u izvozu, dok u izvozu Republike Srpske učestvujemo sa gotovo 12%. Znači, zajednica smo sa značajnim potencijalom lokalnog preduzetništva.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.