NavMenu

Samuel Zell: Kralj rizičnih investicija

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.03.2008. 10:54
Komentari
Podeli

Američki biznismen Samuel Zell suosnivač je i izvršni direktor privatne investicione kompanije "Equity Group Investments". Njegovo bogatstvo američki magazin "Forbes" procijenio je na šest milijardi dolara.

Zell je rođen u Čikagu 1941. godine u porodici jevrejskih imigranata iz Poljske, koji su pobjegli prije njemačke invazije 1939. godine. Ubrzo nakon što su se preselili iz Sijetla u Čikago, Samuelov otac Bernard promijenio je porodično prezime Zielonka u Zell.

Samuel je 1963. godine diplomirao na Univerzitetu Mičigen, gdje je kasnije i doktorirao. Živi u Čikagu, oženjen je i ima troje djece.

Samoproklamovani profesionalni investitor 1968. godine zajedno s Robertom Luriem, cimerom iz studentskih dana, osnovao je privatnu investicionu kompaniju "Equity Group Investments". Njih dvojica su u početku kupovali jeftine kompanije i nekretnine, a zatim ih poslije konsolidacije prodavali po nekoliko puta većim cijenama.

Jedan od najvećih Zellovih poduhvata je investiranje u fabriku teretnih brodova barži "American Commercial Lines" (ACLI) 2004. godine. Prije nego što je ušao u ovu veoma riskantnu investiciju Zell je proučio istorijat ovih brodova. Otkrio je da je proizvodnja barži 1979. godine imala veliki bum. Sa prosječnim vijekom trajanja od 25 godina mnoge barže su trebalo da odu na otpad 2004. godine, što je značilo da su kompanije trebalo da počnu kupovati nove. ACLI je u to vrijeme bila pritisnuta velikim dugovima, a 2003. godine je bankrotirala. Dvije godine nakon što je preuzela Zellova kompanija potpuno se oporavila, a cijena njenih akcija skočila je za 320 odsto.

Zell je stvorio mnoge javne i privatne kompanije, a kontroliše "SZ Investments" i LLC kao podružnice svoje krovne investicione kompanije. Nalazi se i na mjestu predsjedavajućeg "Capital Trusta", kompanije za finansije i menadžment, koja je fokusirana na industriju komercijalnih nekretnina i "Anixter Internationa", najvećeg svjetskog distributera komunikacijskih proizvoda, eletričnih i elektroničkih kablova. Kupio je kompaniju "Tribune Co." - izdavača listova "Los Angeles Times", "Chicago Tribune", i "New York Newsday". Ovu akviziciju okončao je u decembru prošle godine kada je Zell postao predsjedavajući i izvršni direktor "Tribune Co.".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.